U Jugoslaviji su se jele najbolje viršle na svetu, a pred crvenim kioskom čekalo se u redu

1
182

Stariji među nama možda se još uvek sećaju da su se sredinom ’50-ih u Beogradu pojavili drveni kiosci u kojima su se prodavale barene viršle sa senfom u kiflama ili malim, ovalnim zemičkama.

Kiosci su bili postavljeni na mestima sa najvećom frekvencijom građana – na Tašmajdanu, na Trgu republike, Terazijama… Vrlo brzo nijedan odlazak u bioskop ili sastanak sa društvom nije mogao da prođe bez „viršle u zemički“ – domaće preteče hot-doga.

Ipak, prava revolucija nastupila je sedamdesetih sa dolaskom, danas legendarnog, „crvenog kioska“!

Sve je počelo kada je 1967. godine na konkursu za „Beogradski kiosk“ – mali objekat koji bi radio kao prodajno mesto, pobedio mladi slovenački dizajner Saša Mahtig sa svojim projektom „K67“. Kiosk po njegovom projektu patentiran je iste godine (otuda i ono „67“ u nazivu“) i uskoro je postao jedan od simbola Jugoslavije. Dizajn se smatrao toliko revolucionarnim da je bio izložen i u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku – MOMA.

U Beogradu, čuveni PKB tj. Poljoprivredni kombinat Beograd u ove kioske rešio je da smesti svoju „hranu za poneti“ i – legenda je rođena!

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina ovo su postala kultna mesta u prestonici. PKB kiosci bili su jarko crvene boje, a na njima je belim slovima bilo ispisano samo „Viršle u zemički“. Jednom kada je krenula prodaja, druga reklama nije im ni bila potrebna!

To je prizor koji pamti skoro svaki Jugosloven – u kioscima radnice u plavim bluzama i belim kapama, iz šerpi sa vrelom vodom vade mirisne viršle i ubacuju ih u zemičke rasečene na pola. Gladne mušterije koje ponekada i u redu čekaju ispred kioska pitaju samo jednu reč: „Senf?“

Osim viršli, u „crvenim kioscima“ bilo je moguće kupiti u ljutkastu kobasicu i sve to, po želji, zaliti jogurtom. Tako je Beograd dobio svoj prvi „lanac brze hrane“.

1 KOMENTAR

  1. „Luftika“ se malo zaluftirao/la pa se zaneo/la kod rešeržiranja. Poljoprivredni kombinat Beograd, ranije ponos Srbije, pre nekoliko godina poklonjen Arapima, je još početkom šezdesetih godina prošlog veka -negde 1960/1061. u BG već imao ukusne crvene kisoke- npr. na platou na početku Balkanske ulice -šrek preko puta hotela Moskva. U tim kioscima su se prodavale kuvane viršle i kranjske kobasice po želji sa malo senfa, po u ono vreme za nas pristupačnim cenama. Za ondašnju mladež -divota i uzgred doživljaj „klope na brzaka“. Jedino su kranjske kobasice, ponekad , bile prave „podriguše“. Sličnih kioska je bilo na više mesta u gradu. Pošto sam već s jeseni 1961. g. otišau u Nemačku, ne sećam se da je u moje vreme bilo i jogurta. Ali pouzdano znam da su mi čuvene nemačke višle bile ukusnije od onih iz PKB- kioska. Da se ponekad čekalo u redu jeste. Ali ne toliko dugo kao kada je na Slaviji, baš u vreme kada sam boravio u BG, znači dosta kasnije od početka prodaje viršli, 1988.g. počela Mekdonaldova prodaja hamburgera. I tada sam hteo da „degustiram“ i probam da li je ukus isti kao na zapadu. Red se otegao prva dva -tri dana sve do raskrsnice sa ulicom Kneza Miloša tako da od moje „degustacije“ nije bilo ništa. Prčalo se da je na dan otvaranja prodaje ostvaren najveći promet na svetu!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime