U Kosovskoj Mitrovici iskopana albanska laž!

0
766

U severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice, na mestu gde je bila džamija do 1999. godine, iskopavanjem terena 16. februara, potvrđeno je da nema masovne grobnice. Na lokaciji iskopavanja nije pronađeno ništa od ljudskih ostataka.

KopacPolicija je trakom obeležila prostor koji se iskopava i planirano je da, ukoliko se naiđe na ljudske ostatke, pretragu terena, po službenoj proceduri, nastaviće specijalizovane sudsko medicinske ekipe.

Na dan istraživanja terena bili su bili predstavnici Instituta sudske medicine iz Prištine, Euleksa, predstavnici Komisije Vlade Srbije za nestala lica i predstavnici kosovskog i srpskog udruženja porodica nestalih na Kosovu i Metohiji.

Iskopavanja su obezbeđibali pripadnici Kosovske policije a mogli su se videti i vojnici Kfora, Kforove ekipe za saradnju sa civilima i brojne novinarske ekipe.

Prof. dr Suzana Matejić iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije izjavila je novinarima da je Vlada Republike Srbije dala sve informacije koje ima u vezi sa nestalim licima. Ona je precizirala da dokumentacija Vlade Srbije koja se pretražuje nije jedina i da se raspravlja i o drugim dokumentima koja označavaju moguće lokacije kao masovne grobnice, drugih strana koje još uvek nisu u potpunosti otkrivene.

“Provera svakog lokaliteta koji se pojavi kao informacija da možemo da pronađemo nekoga sa spiska nestalih jeste povod da se svi zajedno bavimo tim problemom i zajedno istražujemo. Danas smo ovde da proverimo da li je ta inofomacija koju smo dobili od svedoka istinita,”- rekla je Matejić.Predsednik Komisije za nestala lica pri separatističkim kvazi-institucijama Prenk Đetaj izjavio je novinarima u Kosovskoj Mitrovici da je za pomirenje Srba i Albanaca od velike važnosti rasvetljavanje sudbine nestalih lica.

Predsednik srpskog Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović rekao je da se zalažu za rasvetljavnje sudbine svih nestalih lica, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Da Vas podsetimo:  Patrijarh: Postignut sporazum o Temeljnom ugovoru sa Crnom Gorom

“Mi smo za to da se svaka lokacija raskopa i da se dođe do istine .”– rekao je Trifunović.

On je upozorio da se sudbina kidnapovanih i nestalih mora da rasvetliti i da oni koji su počinili zločine odgovaraju, a ne da, kako kaže, budu privedeni pa pušteni na slobodu.

“Mi smo primili 347 tela koja su pronađena i eshumirana na Kosovu i Metohiji, a za njihovu smrt niko nije odgovarao i niko nije procesuiran,”- rekao je Trifunović i dodao da se nada da će se taj propust ispraviti u narednom periodu.

Na Kosovu i Metohiji nestalo je oko 1660 lica, od kojih se za 547 Srba i ostalih nealbanaca još traga. Srpsko udruženje kidnapovanih i nestalih ima opravdanih sumnji da ima 17 masovnih grobnica Srba na KiM koje još nisu istražene.

Među njima je i reon karaule Košare na srpskoalbanskoj graninci koja se ne istražuje iz razloga, kako se ovom udruženju obrazlaže godinama, da je taj prostor miniran!? Srbi opravdano sumnjaju da je iskopavanje pored mosta na Ibru, navodo istraživanje masovne gobnice, albanska perfidna igra za podizanje džamije na samoj lokaciji gde su rovokopači kopali zemlju?

Zoran Vlašković

www.kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime