U kovidu rade hronični bolesnici i samohrani roditelji, često bez radnih prava

0
63

Zdravstveni radnici su slati u kovid sisteme usmenim naredbama i to bez obzira da li imaju hronične bolesti ili su samohrani roditelji, pokazalo je istraživanje „Prava zdravstevnih radnika tokom pandemije COVID-19 u Srbiji“. Tokom ovog perioda medicinari su radili nedozvoljeno dugačke smene, a često im je bilo ograničeno pravo za korišćenje dnevnog i godišnjeg odmora, kao i pravo na bolovanje.

Trećina zdravstvenih radnika koji su popunili upitnik i koji su radili u kovid sistemu boluju od hroničnih bolesti koje su faktor rizika za teži oblik korone, a njih 13 odsto su samohrani roditelji.

Ipak, njih 90 odsto odgovorilo je da ih niko od nadređenih nije pitao o ovim činjenicama pre nego što su ih uputili na rad u kovid sistemu, pokazuje istraživanje koje su radili Beogradski centar za ljudska prava i Sindikat lekara i farmaceuta (SLF).

„Dešavalo se da su oba roditelja zdravstveni radnici i da su oboje upućivani u kvoid sistem bez da se iko pitao gde ce ta deca“, rekla je jedna od autorki istraživanja Gorica Đokić iz SLF.

Čak 80 odsto zdravstvenih radnika koji su poslati u kovid sistem nisu znali koliko će tamo raditi jer im tako nešto nije eksplicitno rečeno, a isti broj nije imao mogućnost žalbe na odluku poslodavca. Petina medicinara je odgovorila da im je ukazano da će, ukoliko ne postupe po ovoj odluci dobiti otkaz, a deset odsto njih poznaje kolegu ili koleginicu koji su dobili otkaz jer su odbili da rade u kovid sistemu.

Pravnica Marina Mijatović, koja je takođe jedna od autorki studije, objašnjava da su u toku pandemije menjani propisi kojima se uređuje rad u zdravstvenim ustanovama, kao i da su donošeni novi, uglavnom podzakonski, akti. Veliki broj novih i izmenjenih propisa dovodi do pravne nesigurnosti, objašnjava ona.

Da Vas podsetimo:  Policija ne može da obezbeđuje neprijavljene skupove

„Česte izmene su dovele do opšte konfuzije i niko od građana nije bio siguran koja su mu prava, a koje su mu obaveze“, rekla je Mijatović.

Dodaje i da su instrukcije koje su slate zdrasvtvenim ustanovama često bile nejasne, a da pravne službe u ustanovama nisu komunicirale sa zaposlenima kako bi im pojasnile nove propise.

„Nemamo nijedan primer da je postojala saradnja izmedju pravne sluzbe i zdravstvenih radnika“ kaže Mijatović.

ONA ISTIČE DA SU U TOKU PANDEMIJE KRŠENA PRAVA NA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU, PRAVO NA OGRANIČENO RADNO VREME, A DA JE ZDRAVSTEVNIM RADNICIMA BILA I OGRANIČENA SLOBODA GOVORA I MIŠLJENJA.

Takođe, trećina medicinara je radilo u zaštitnoj opremi u smenama dužim od osam sati, a nisu ni svi koristili pravo na bolovanje.

„Često su zdravstveni radnici odlučivali da ne koriste bolovanje, a nekada im je bilo i zabranjivano da koriste bolovanje“, istakla je Mijatović.

Svedočenja lekara

U okviru istraživanja objavljen je i kratak film sa svedočenjima lekara, a neka od iskustava objavljena su i u publikaciji.

„Dva puta sam angažovana u kovid sistemu iako pripadam starijim lekarima u bolnici, a neke moje kolege nisu bile nijednom, bez obzira što su mlađe.“

„Majka sam deteta sa posebnim potrebama sa određenim dijagnozama i operativnim zahvatom… Ni u jednom momentu to nije uzeto u obzir niti je neko pitao kako sam, od prvog dana sam u kovid sistemu… Do daanas. Štite se zdravi ljudi jer su bliži poslodavcima privatno, kovid dodatak nismo dobijali prvih osam meseci, oprema nam je i danas na kašičicu.“

„Prekovremeni rad bez mog potpisa, na šta poslodavac nema pravo kad imam dete mlađe od tri godine.“

„Brat mi je preminuo 9. februara, ja sam uzela godišnji odmor, 13. marta mi je odmor prekinut za rad u kovid Batajnica. Četrdeset dana sam bratu dala u Batajnici u drugoj smeni.“

Da Vas podsetimo:  Ostajemo čvrsto pri odluci, osim ako interes ne kaže drugačije

autor:Katarina Baletić

https://novaekonomija.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime