„U Kruševcu žene odvode u vikendicu moćnog političara, ako odbiju dobijaju otkaz“

0
958

Žene u Srbiji su žrtve seksualnog nasilja kojima je uslovljeno njihovo zaposlenje i ova praksa postoji u Kruševcu, Čačku, Kraljevu, Valjevu i drugim gradovima širom zemlje, tvrdi Marija Lukić, žrtva seksualnog nasilja bivšeg predsednika opštine Brus, Milutina Jeličića Jutke.

FOTO: printscreen

Marija Lukić iz Brusa, verovatno jedna od javnosti najpoznatijih žrtvi seksualnog nasilja, pokrenula je fondacije koja se bavi pravima ugroženih žena u unutrašnjosti Srbije. Samo nekoliko sati nakon što je Marinika Tepić saopštila da svaka žena u Jagodini koja bi da se zaposli u javnom sektoru, dobija „telefon za druženje“ i od toga kako se „druži“ zavisi joj posao, i Marija je iznela saznanja do kojih je došla u razgovoru sa žrtvama.

Kaže da je seksualno zlostavljanje žena posebno izraženo u Kruševcu.

– U Kruševcu se devojke dovode u vikendicu jednog moćnog političara. Vaspitačice i pre svega medicinske sestre, ukoliko se ne odazovu pozivu za dolazak u vikendicu, već sutradan dobiju otkaz na poslu – rekla je Lukić za agenciju Beta.

Kako dodaje, pored Kruševljanki, za pomoć su joj se do sada najviše obraćale žene iz Jagodine koje su žrtve lokalnih moćnika.

– Te žene ne smeju da budu žrtve borbe između slonova, odnosno vlasti i opozicije. Svi slučajevi moraju da budu procesuirani i na tome radi naša fondacija. Žene prijavljuju seksualno zlostavljanje, ali izbegavaju pojavljivanje u medijima iz sasvim razumljivih razloga – priča Marija.

Ona navodi i da je u Valjevu pre nekoliko dana jedna devojka prijavila predsednika suda zbog seksualnog napastvovanja.

Marija Lukić dobitnica je nagrade „Osdvajanje slobode“ FOTO: printscreen

– Takvih slučajeva ima zaista mnogo, ali ne mogu da se koriste za senzacionalizam i političke obračune. Iz mog iskustva znam da su me pojedini političari u početku podržali, a onda sam ostala sama. Seksualno zlostavljanje na poslu ili zbog posla je ozbiljan problem i mora da se sistemski reši – kaže Marija Lukić koja je i sama bila žrtva seksualnog zlostavljanja.

Da Vas podsetimo:  Patrijarh Porfirije razotkrio „prevaru naroda“ u školstvu

Ona je poručila ženama koje trpe seksualno zlostavljanje da budu hrabre i da prijave svaki vid seksualnog napastvovanja od strane svojih nadređenih.

– Ova poruka će biti kozmetička ukoliko ne dođe do procesuiranja svakog slučaja, jer će u tom slučaju žene biti u još većem problemu. Nije dovoljno izaći u javnost, država mora da nađe način kako da na efikasan način spreči seksualna zlostavljanja žena na radnom mestu – zaključila je Lukić podsećajući nas sve da seksualno nasilje u Srbiji postoji oduvek, samo se o njemu nije pričalo toliko koliko danas.

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime