U Mitrovici jedan sud!

0
1201

ivica-dacic-hasim-taci-ketrin-eston-1388008503-417861Približili smo stavove o pravosuđu, rekao premijer Ivica Dačić posle razgovora u Briselu. Radne grupe će nastaviti finalizaciju dogovora a on će biti potvrđen na nivou premijera, kaže Dačić.

Premijer Ivica Dačić rekao je posle sastanka u Briselu sa „kosovskim premijerom“ Hašimom Tačijem da su približeni stavovi o pravosuđu i da će radne grupe nastaviti finalizaciju dogovora, a da će on biti potvrđen na nivou premijera.

„Načelno je dogovoreno da u Mitrovici bude jedan sud čija će se mesna nadležnost prostirati na sedam opština, ali će sastav odeljenja (suda) morati da bude u skladu sa etničkom strukturom društva“, rekao je Dačić posle sastanka kojem je prisustvovao i vicepremijer Aleksandar Vučić.

O Oliveru Ivanoviću

Predsednik Vlade Srbije rekao je danas da je srpska strana tokom razgovora u zatražila da EU založi svoj autoritet da bi se saznalo zašto su uhapšeni Srbi na Kosovu, među kojima je i Oliver Ivanović.

„Zatražili smo da EU založi svoj autoritet da bismo znali o čemu je reč, zašto je došlo do tih hapšenja, a to znači da ne želimo da utičemo na rad pravosudnih organa, ali da nam se da razjašnjenje zbog čega je to urađeno, imajući u vidu da to može da destabilizuje političku situaciju na severu Kosova“, rekao je Dačić.

Premijer je rekao da je danas bilo reči i o tehničkim pitanjima organizacije na Kosovu za parlamentarne izbore u Srbiji. „To će sve biti urađeno u koordinaciji sa OEBS-om“, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas je pomenuta i situacija u BIH, ali je dodao da je Ketrin Ešton o tome već ranije pričala i sa šefovima diplomatija EU i sa ministrima inostranih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU.

Da Vas podsetimo:  Koje su poruke koje nam daje rebalans budžeta?

U Briselu je danas završena 22. runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj su glavne teme bile otvorena pitanja u vezi s primenom Briselskog sporazuma, među kojima i pravosuđe.

Eštonova: Na sledećem sastanku se finalizuje dogovor o pravosuđu

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton najavila je da će premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači na sledećem sastanku finalizovati dogovor o pravosuđu.

„Razgovarala sam danas u Briselu s premijerom Dačićem, premijerom Tačijem i njihovim delegacijama, u okviru dijaloga radi normalizacije odnosa između Beograda i Prištine“, navela je Eštonova u saopštenju.

Ona je dodala da je vođena sveobuhvatna diskusija o svim ključnim pitanjima vezanim za pravosuđe, na temelju Briselskog sporazuma.

„Svi relevantni elementi se sada razrađuju i biće deo paketa, koji će dvojica premijera finalizovati na sledećem sastanku“, rekla je Eštonova.

Tači: Napredak po pitanju pravosuđa

„Premijer Kosova“ Hašim Tači izjavio je da je u dijalogu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem postignut „suštinski napredak ka sporazumu o pravosuđu“ i da će idućih dana stručnjaci dovršiti neka tehnička pitanja.

Tači je po završetku današnje runde pregovora rekao da će on i Dačić ponovo doći u Brisel kroz nekoliko dana, da finalizuju sporazum o tome.

Današnja runda dijaloga Beograda i Prištine počela je zajedničkim susretom premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a glavna tema je bila pravosuđe.

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič rekla je da promena uobičajene šeme dijaloga – da se Ketrin Ešton najpre sastane odvojeno s premijerima, a potom održe trilateralni sastanak, nema nikakvog značenja za sadržinu i tok razgovora.

Hašim Tači je uoči početka dijaloga rekao da se jako nada sporazumu o pravosuđu i dodao da je zadovoljan što su tri opštine na severu Kosova formirane i izabrani gradonačelnici, izrazivši nadu da će to uskoro biti slučaj i u opštini Severna Mitrovica.

Da Vas podsetimo:  Zašto je inflacija u Srbiji žilavija nego u evrozoni?

Danas nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Brisel – Dijalog Beograda i Prištine počeo sastancima Ketrin Ešton sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim „premijerom“ Hašimom Tačijem. Glavna tema sastanka je pravosuđe. U srpskoj delegaciji i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Današnja runda dijaloga Beograd-Priština počela je najpre zajedničkim susretom premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog „premijera“ Hašima Tačija s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, a glavna tema je pravosuđe, izjavila je Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU.

Istakla je da promena uobičajene šeme dijaloga – da se Ketrin Ešton najpre sastane odvojeno s premijerima, a potom zajedno, nema nikakvog značenja za sadržinu i tok razgovora.

Maja Kocijančić je dodala da očekuje da premijeri Dačić i Tači, zajedno s Ketrin Ešton razgovaraju i o pripremama formiranja Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kocijančić je navela da je „verovatno“ da će Ketrin Ešton s Dačićem i Tačijem razgovarati i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju Srbije predvode premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. Kako je ranije najavio Dačić, u Briselu će biti nastavljeni razgovori o pravosuđu.

Kako je ranije najavio Dačić, u Briselu će biti nastavljeni razgovori o pravosuđu.

„Mi smo izneli naše kompromisne predloge, ne znam šta mi još možemo da uradimo. Očigledno da je Tači u ovo predizborno vreme procenio da mu ne odgovara da pravi političke kompromise i pitanje je da li će uopšte biti moguće doći do kompromisa“, rekao je Dačić u ranijoj izjavi za RTS.

Na dnevnom redu biće i statut Zajednice srpskih opština i njeno konstituisanje.

Dačić je u ponedeljak na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu istakao da nema konačnog rešenja bez dogovora sa Srbijom i odluke SB UN.

Podsetivši na neophodnost poštovanja slova briselskog sporazuma i mnogo većeg poverenja jer bez toga ne može postojati zdrav osnov za bilo kakve dogovore, Dačić je upozorio da Priština nije obavila pripremu pravnog okvira za efektivno ostvarivanje nadležnosti buduće ZSO predviđenih briselskim sporazumom i ne pokazuje političku volju za realizaciju tog dela dogovora.

Da Vas podsetimo:  Nastavnik Vlastimir (91) prodao je dedovinu da završi krov škole, sada živi u iznajmljenoj kući bez kupatila

„Ukazao sam na sve probleme koji postoje, bezbednost, povratak izbeglih i raseljenih lica, nemogućnost Srba da imaju svoja građanska prava“, naveo je Dačić.

On je dodao da ne može da dođe do rekonfiguracije Euleksa bez uvida SB u tako nešto.

Današnja runda je druga od početka godine, a dvadeset druga otkako je dijalog počeo.

Prethodni krug razgovora, 27. januara, završen je bez dogovora o pitanju pravosuđa.

Prištinska strana insistirala je da se u nadležnost Osnovnog suda u Mitrovici, pored četiri srpske opštine, uključe i tri većinski albanske opštine južno od Ibra, dok je delegacija Beograda iznela da bi se time remetila zastupljenost po etničkoj strukturi.

(RTS-Tanjug)

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime