U napadima na Danila Vučića nema dokaza

0
774
Nebojša Stefanović / Foto: YouTube Screenshot

„Ta javnost se danas ne libi najstrašnijih napada na Danila Vučića i to bez ijednog jedinog argumenta, dokaza, bilo čega istinitog što bi potkrepilo njihovu brutalnu kampanju.“ – Ministar policije o istraživanju KRIK-a i predsednikovom sinu. (www.sns.org.rs , 5.5.2020.)

Tekst KRIK-a o balkanskom podzemlju i ratu klanova izazvao je burne reakcije u redovima naprednjaka. Fotografije Danila Vučića, sina predsednika Srbije, i navodi iz novinarskog istraživanja o njegovom prijateljstvu sa izvesnim navijačima, komentarisao je, između ostalih, i ministar policije Nebojša Stefanović.

Stefanović je rekao “da je stavljanje nečijeg deteta, poput sina predsednika Republike, u kontekst ratova podzemlja do sada nezabeležen skandal”. Prema njegovim rečima, kako je preneto u saopštenju, “napadi” na Danila Vučića nisu potkrepljeni dokazima, niti bilo čim istinitim.

Za početak ne znamo na koju tačno javnost misli ministar Stefanović, ali da vidimo koliko se navodi iz teksta koji “podigao naprednjake na noge” poklapaju sa onim što tvrdi ministar policije, da li su u istraživanju izneti bilo kakvi napadi na predsednikovog sina i da li u njemu postoje argumenti i dokazi za iznete informacije.

Šta je to KRIK otkrio?

KRIK je objavio svoje novo istraživanje o balkanskom podzemlju i ratu klanova koji već godinama traje i preliva se između Srbije i Crne Gore, ali i u drugim evropskim zemljama. Sukob “škaljaraca” i “kavčana” odneo je na desetine života.

U okviru njihovog teksta, objavljen je snimak ubistva na Vračaru, svedočenje stranca koji je ispričao da je bio angažovan za likvidaciju u Crnoj Gori, fotografije osoba koje su označene kao pripadnici klanova i brojni detalji o tome kako je do raskola uopšte došlo.

Istraživanje se bavi odnosom “škaljaraca” i “kavčana”, koje su metode za likvidacije koristili i gde su pronalazili saradnike. Kako i zašto je onda samo deo koji se odnosi na Danila Vučića izazvao najveću pažnju?

Da Vas podsetimo:  Sve što su tražili, sve je urađeno

KRIK je u više navrata objavljivao fotografije predsednikovog sina sa izvesnim navijačima Partizana. U najnovijem tekstu objavio je novu fotografiju na kojoj se nalazi Vučić sa izvesnim Aleksandrom Vidojevićem.

Šta je sporno?

KRIK piše, na osnovu informacija svojih izvora iz policije i BIA, o saradnicima “škaljaraca” i “kavčana” u Srbiji. Sa “kavčanima”, kako navode, povezana je navijačka grupa “Janjičari”.

“Vučićev sin Danilo prijatelj je sa Aleksandrom Vidojevićem, poznatijim kao Aca Rošavi, koji je jedan od ključnih članova „Janjičara“. Vidojević se, poput Stankovića, u policijskoj bazi vodi kao pripadnik kavačkog klana, pokazuje šema ove grupe koju poseduje KRIK. O bliskosti Vidojevića i Danila Vučića govore njihove zajedničke fotografije napravljene na različitim događajima i u različitim vremenskim periodima”, piše KRIK.

Analiza KRIK-a je, dakle, novinarsko istraživanje koje se odnosi na rat mafijaških klanova, a Danilo Vučić se spominje samo u jednom njenom delu. Tačnije, fotografija sina predsednika države deo je “slagalice” koja se odnosi na veze “kavčana” i navijačkih grupa u Srbiji. Znači nije u pitanju “brutalna kampanja” kako tvrdi Stefanović, već novinarski tekst sastavljen od informacija koje su potkovane dokazima.

Dalje, u članku se jasno i konkretno navodi da to je Danilo Vučić bio u društvu jednog od članova navijačke grupe “Janjičari” koja je povezana sa jednim od klanova, a to je, kao što smo naveli dokumentovano fotografijom, odnosno dokazom.

Dakle, nije tačno da su u tekstu izneti napadi na Danila Vučića, već informacija o tome sa kim je bio u društvu. Sa druge strane, ta informacija je argumentovana i dokazana fotografijom, pa zbog toga ministar Stefanović za izjavu da se “ ta javnost danas ne libi najstrašnijih napada na Danila Vučića i to bez ijednog jedinog argumenta, dokaza, bilo čega istinitog što bi potkrepilo njihovu brutalnu kampanju” dobija ocenu – neistina.

Da Vas podsetimo:  Ne bojte se za Nebojšu
Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime