U Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu od 25. do 29. januara Rossi fest 2022

0
30
Foto: Rossi fest 2016 Krunisanje Popeje

Krajem januara beogradsku publiku očekuje peta edicija festivala Rosi fest, u kojoj će se od 25. do 29. januara 2022. godine održati raznovrsni programi sa vrsnim stranim i domaćim umetnicima, u Narodnom muzeju i Narodnom pozorištu u Beogradu.

Otvaranje festivala, 25. januara, biće obeleženo svojevrsnom muzičkom izložbom u Atrijumu Narodnog muzeja, savremeno postavljenim koncertom – Muzička izložba baroka. Među izvođačima će se naći kamerni sastav najstarijeg jevrejskog hora na svetu – Braća Baruh, kamerni instrumentalni sastav, kao i eminentni solisti – Aleksandra Jovanović (sopran), prof. Ladislav Mezei (violončelo) i doc. Stefan Zekića (dirigent, bariton). Atraktivan i raznovrstan program sastavljen od pažljivo odabranih kompozicija Rosija, Monteverdija, Lotija, Lidartija, Hendla i drugih relevantnih baroknih kompozitora, biće izveden u režiji Ane Grigorović.

Na tradicionalnom i jednistvenom koncertu za ovaj festival, Portreti i sećanja, na YouTube kanalu festivala 27. januara biće emitovana dela mladih kompozitora odabrana na istoimenom konkursu od strane umetničkog saveta festivala. Tema konkursa za cilj ima interpretaciju i održavanje sećanja na događaje i ličnosti u kontekstu holokausta, putem novih dela klasične muzike. Proteklih godina festival je imao iznenađujuće dobar odziv i primao prijave, predstavio i promovisao dela kompozitora iz celog sveta, a ove godine biće izvedena izvrsna dela sedam mladih autora iz pet zemalja: Otoa Vankea (Češka), Horhea Andresa (SAD), Karmel Kuriel (Izrael), Marka Karanfilovskog (Srbija), Gila Dorija (Izrael), Česnija Palmera (Južnoafrička Republika) i Pavela Nesita (Češka).

Kako je deo programa festivala posvećen i naučnom istraživanju, dr Ana Stefanović, naša ugledna muzikološkinja će, sada već tradicionalno, održati predavanje u Muzeju Narodnog pozorišta, 28. januara.

U nastavku ovog festivalskog dana sledi i koncert Inspiracije za violinu i harfu u interpretaciji sastava Duo Edit, koji će izvesti široku paletu programa u aranžmanu za ovaj nesvakidašnji instrumentalni sastav – od poznatih dela klasične muzike do muzike iz mjuzikala, na sceni Raša Plaović.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-SEDLO

Završno veče, 29. januara, obeležiće koncert atraktivnog vokalnog ansambla Elinor iz Slovenije, koji će nam se predstaviti osvežavajućim programom sastavljenim od kompozicija širokog stilskog spektra – od vremena Salomona Rosija do danas.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jevrejske opštine Beograd, SOKOJ, ambsade Izraela, Italijanskog instituta za kulturu i privatnih donatora.

Ulaznice za koncerte možete kupiti u svim knjižarama Vulkan ili onlajn preko internet stranice frestivala, gde se i detaljnije možete informisati o programu ove edicije: www.rossifest.org

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime