U Nišu potrošačka korpa skuplja nego u Beogradu i Novom Sadu

0
1124

Korpu sačinjenu od istih namirnica, najjeftinije plaćaju potrošači u Beogradu, potom sledi Novi Sad, dok je ovoga puta najskuplje u Nišu.

eb3004449f88a90f352abc0d96061956_L

To je razlika od monitoringa sprovedenog u martu kada je ovaj grad bio povoljniji od Novog Sada. Za upoređivanje cena po gradovima uzeli smo uzorak od 60 istih namirnica jer je za njih postojalo preklapanja. Analiza je pokazala da međusobne razlike zavise i od grupa proizvoda. Tako na primer, za korpu prosečne vrednosti od 1000 dinara, u kojoj su proizvodi iz grupe: brašno, pirinač, testenine i peciva Nišlije će platiti 1060 dinara, dok će potrošači u Beogradu izdvojiti 940 dinara.

potkorpa

Nišlije plaćaju najskuplje i suvomesnate proizvode, kao i osnovne životne namirnice u koje spadaju ulje, jaja, šećer, so, voda, sokovi i drugo. U Novom Sadu su najnepovoljnije namirnice u kojoj su mleko i mlečni proizvodi, kao i zamrznuta i konzervirana roba u kojoj su ubrojene povrće i riba. Sa druge strane u Novom Sadu je povoljnije sveže juneće, svinjsko i pileće meso. Jedino je u ovoj grupi namirnica Beograd skuplji u odnosu na ostala dve grada.

potkorpaaaa

Monitoring cena je rađen tokom juna u marketima u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Proveravane su cene u trgovinskim lancima: Dis, Idea, Maksi, Merkator, Roda, Tempo i Univereksport. Namirnice su istog proizvođača i iste količine, odnosno veličine pakovanja, izuzev u slučaju kada je tražen najpovoljniji artikal u ponudi. Proveravane su samo redovne cene, bez trenutnih akcijskih ponuda jer to rezultatima istraživanja daje verodostojnost. Monitoring cena je rađen kao aktivnost na projektu, Asocijacije potrošača Srbije – APOS „Potrošač – investitor na tržištu“ koji je finansiran od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

niskevesti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime