U Nišu u poslednji čas otkazana debata sa Oljom Bećković i Ivanom Ivanovićem

1
1008

Svega nekoliko sati pre početka debate kojom je trebalo da moderira Olja Bećković, a o slobodi medija govore i profesor Čedomir Čupić, Milojko Pantić, Vesna Mališić i Ivan Ivanović, New city hotel otkazao je prostor uz obrazloženje da je sala potopljena. S obzirom na to da je Novica Tončev (SPS) vlasnik hotela, organizatori smatraju je reč o sabotaži, a Tončev tvrdi da razlog nije cenzura već se zaista desila havarija.

Debata Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednostinajavljena je još prošle nedelje, a trebalo je da počne večeras u 19 sati. Međutim, građani neće moći da čuju šta o temi imaju da kažu najavljeni sagovornici.

New city je otkazao organizatorima – Institutu za evropske poslove, odakle saopštavaju da im je prostor uskraćen uz obrazloženje da je cela sala poplavljena zbog havarije.

Međutim, smatraju da je poplava samo izgovor jer im nije bilo dozvoljeno da uđu u salu i provere te navode, niti im je ponuđen drugi prostor. Podsećaju i da je vlasnik hotela visoki funkcioner socijalista Novica Tončev.

Otkazivanje gostoprimstva hotela u vlasništvu visokog funkcionera SPS-a Novice Tončeva za večerašnju debatu Institut za evropske poslove vidi kao sabotažu i sužavanje prostora za dijalog o važnim temama za sve građane – navode organizatori.

Da je otkazivanje prostora u Nišu skandal, smatra i novinarka Olja Bećković, koja je trebalo da bude moderator.

Meni je toliko više uvredljivo da odgovaram na pitanja da li mislim nešto što je toliko očigledno. Ne da je očigledno i ne da je prešlo sve granice razuma, pristojnosti, civilizacije, bilo čega. I naša javnost, koliko god da se pretvarala da je nešto jasno, ne može baš da veruje da su stvari otišle dotle, pa se svi nešto iščuđavamo i pitamo da li je moguće…Drugo, stvarno ne znam da li bih ja mogla da uđem u Niš, mislim, ne bih se toga igrala. Bukvalno sam šokirana – rekla je Olja Bećković.

Da Vas podsetimo:  Pretnje, tužbe i fizičko nasilje – maj su obeležili napadi na novinare

Ivan Ivanović se na Tviteru izvinio građanima Niša i zapitao se da li su to demokratske vrednosti za koje se zalaže aktuelna vlast.

Ova vlast ne dozvoljava da se slobodno govori. Jadnije od toga je samo što su tolike kukavice da ne smeju to da kažu nego se kriju iza lažnih poplava – napisao je Ivanović na Tviteru.

Tončev: Havarija će biti otklonjena i nek drže sastanak

Vlasnik hotela New city Novica Tončev, ovakve navode organizatora debate prokomentarisao je tvrnjama da hotel nije stranački obojen, da poplava nije izgovor, već tvrdi da se stvarno desila.

Hotel je javna ustanova i nije stranački obojen, tako da će biti havarija otklonjena i ljudi nek drže sastanak – napisao je Tončev.


Institut za evropske poslove: Javni prostor se zatvara za kritičku misao

Otkazivanje prostora koji su rezervisani za debate nije izuzetak, već iz Instituta za evropske poslove ističu da im se to i ranije događalo u niškim ustanovama kulture.

O problemu zatvaranja javnih prostora za kritičku misao u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, dodaju, već su obavestili Evropsku komisiju i Delegaciju Evropske unije u Srbiji.

Sada obaveštavamo i javnost da je sve teže razgovarati u javnim prostorima. Prostori koji su potvrdili, a zatim i otkazali gostoprimstvo u vrlo kratkom roku u poslednjih godinu dana su Bitef Teatar i Dvorana kulturnog centra u Beogradu, Niški Sinfonijski orkestar i Oficirski dom u Nišu i pozoršte Joakim Vujić u Kragujevcu. Svi prostori su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je da su zaboravili da upravo u tom trenutku imaju već nešto – dodaju.

Da Vas podsetimo:  REM i dalje ne reaguje zbog emitovanja privatnog snimka na nacionalnoj TV: Mitrovićevo izvinjenje kao najava blage kazne za Pink

Podsetimo, u Nišu je skoro otkazana i debata Udruženog pokreta slobodnih stanara u Regionalnom centru za obrazovanje, što je ovo udruženje ocenilo kao cenzuru od strane gradske vlasti.

V. Milić
Izvor: Južne vesti

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime