Odbranimo srpski jezik!

0
1985

Povodom dopisa koji je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja poslalo Medicinskoj školi „7. april“ u Novom Sadu da se broj časova iz predmeta Srpski jezik i književnost sa tri smanji na dva časa nedeljno po novom nastavnom planu i programu po kojem su radila ogledna odeljenja, reagovao je Aktiv profesora srpskog jezika i književnosti uz podršku profesora svih drugih predmeta u našoj školi.

1) Sramno i poražavajuće je da se fond časova Srpskog jezika u srednjim stručnim školama izjednači sa fondom časova stranog jezika. Pitamo se da li medicinske sestre treba da uče srpski jezik isto koliko i engleski jezik? Zar engleska nacija ima zastupljen engleski jezik u školama u Srbiji isto onoliko koliko srpska nacija srpski jezik u istim školama?

2) Sramno i poražavajuće je da sve evropske države imaju najmanje četiri časa maternjeg jezika u srednjim školama, a mi svojoj deci uskraćujemo pravo da uče srpski jezik. Novim reformama i nesmotrenim postupcima ne možemo zaštititi jezik kao nacionalni identitet, a jezik je osnovno obeležje jednog naroda.

3) Sramno i poražavajuće je da se pismenost i jezička kultura potiskuju, a ćiriličnom pismu umanjuje značaj i prisutnost u školama i javnom životu. Su čim ćemo izić pred buduća pokoljenja ako sada dopustimo da nam stasavaju generacije koje ne poseduju elementarnu pismenost. Ako predlagačima ove reforme ne trebaju pismeni ljudi, Srbiji trebaju! Sigurnu budućnost imaju samo oni jezici koje njihovi govornici vole, uče, čuvaju i neguju.

cirilica3-420x250

4) Sramno i poražavajuće je da strada najvažniji predmet, onaj koji je u dnevniku uvek prvi u rubrici. Srpski jezik je predmet od nacionalnog značaja, predmet koji pruža opštu kulturu, jer kako kaže naša velika Isidora Sekulić: „Bez književne kulture, nema opšte kulture“. U današnjem društvu pored toga što treba biti stručnjak, treba biti i intelektualac. Bez obzira na to čime će se baviti u životu, učenicima srednje stručne škole treba pružiti i opšte obrazovanje, jer oni nikada više neće imati prilike da izučavaju književna dela i upoznaju svoj jezik i nacionalnu kulturu. Oni više nikada neće učiti najvažnija dela iz svetske književnosti.

Da Vas podsetimo:  Šumiје Vаrdаr – аli Srb(in)а u Vrutoku višе nеmа

5) Sramno i poražavajuće je da se Srbija izvlači iz ekonomske krize tako što ruši sopstvene temelje, tako što smanjuje časove maternjeg jezika, onog što nam je sveto, onog što su nam slavni preci od Svetog Save do Selenića i Pavića ostavili u amanet i što nema svoju cenu.

6) Kako redukovati gradivo? Šta izbaciti iz programa: Andrića, Crnjanskog, Ćosića, Simovića, Selimovića ili Jefimiju, despota Stefana, Svetog Savu, Dositeja, Domentijana ili možda NJegoša, Kiša, Pavića, Pekića, Dučića, Rakića? Zar da naši đaci ništa ne saznaju o Lazi Lazareviću, Vojislavu Iliću ili Branislavu Nušiću? Zar da se najbolji srpski romani obrađuju svega jedan ili dva časa, a o drugim svetski poznatim i priznatim piscima da ne govorimo! Time bismo uništili i ono malo opšte kulture koju naši đaci imaju.

7) Sramno i poražavajuće je što profesori srpskog jezika moraju da se bore za maternji jezik u sopstvenoj državi! Nismo bili zadovoljni ni sa tri časa nedeljno s obzirom na želju i vapaj đaka za pisanom reči, a sada bi sa ovim bila nacionalna bruka. Na našem lepom srpskom jeziku pisao je Ivo Andrić svoje književno delo i Evropa se divila klanjajući se srpskom nobelovcu. Vuk je pre više od 150 godina upoznao prosvećenu Evropu sa srpskim jezikom. Veliki Gete je pozivao nemački narod da uči srpski jezik kako bi mogli da čitaju u originalu neprocenjivo blago koje je Vuk sakupio. Velikom Geteu, Nemcu, pre toliko godina bilo je jasno koliko je lep srpski jezik, a neki danas, u 21. veku, u Srbiji, ne mogu da shvate da narod koji ne čuva svoj jezik prestaje biti narod.

CIRILICA1-363x250

Sitni su oni koji za sitnim smatraju maternji jezik!

Da Vas podsetimo:  Država koja zapostavlja sistemsku brigu o mladima odriče se budućnosti

Zato molimo za podršku i razumevanje u zajedničkoj borbi za očuvanje fonda časova iz predmeta Srpski jezik i književnost. Ova nacija zaslužuje da se maternji jezik uči bar malo više nego strani jezik! Podignite glas protiv urušavanja obrazovnog sistema i još jači glas da sačuvamo ono što nam je najmilije, najsvetije i najčasnije – SRPSKI JEZIK!

Stručno veće profesora Srpskog jezika i književnosti Medicinske škole „7. april“ Novi Sad
mr LJiljana Vico
Gordana Raletić
MA Mirjana Sekulić Petrović
mr Dragana Vujaković Drageljević
mr Slađana Kušlaković
mr Biljana Pasternak
Svetlana Bačlić
Dragana Ugrinov

magacin.org

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime