U Parizu otvorena izložba “Srbija u Velikom ratu 1914-1918”

0
502
Izložba u Parizu / Foto: printscreen (SRNA)

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba “Srbija u Velikom ratu 1914-1918”, na kojoj je predstavljen izbor od 280 istorijskih dokumenata i fotografija, kao i 60 muzejskih predmeta.

Izložba je organizovana povodom obilježavanja 100 godina od Versajske mirovne konferencije i prikazuje istinitu priču o ratnim dešavanjima u Srbiji u Prvom svjetskom ratu, sa osvrtom na diplomatsko angažovanje i kontakte Srbije sa savezničkim silama – Francuskom, Velikom Britanijom i Rusijom, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane Srbije.

Direktor Vojnog arhiva Goran Petrović rekao je na jučerašnjem svečanom otvaranju da je malo naroda poput srpskog koji su svojim žrtvovanjem upisani velikim slovima u svjetsku istoriju i svojim “ratovodstvom, uvijek odbrambenim”.

On je naglasio da srpski vojnici, koji su tokom godina Prvog svjetskog rata ispisivali najsvetije i najsvjetlije stranice srpske vojne istorije, ne smiju biti zaboravljeni.

“Treba imati u vidu da je Kraljevina Srbija dala potpuni doprinos ratnim naporima saveznika i ne treba da čude, zbunjuju ili zvuče preterano reči stranih svedoka srpskog stradanja koji su pisali da je u Srbiji skoro svaki Srbin vojnik”, rekao je Petrović.

Otvaranju izložbe prisustvovali su načelnik štaba Kopnene vojske oružanih snaga Francuske general Bernar Barera, načelnik Vojnog muzeja potpukovnik Gradimir Matić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić, vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Srbije u Parizu Marija Nestorović, kao i brojne zvanice iz vojnog i diplomatskog kora.

Izložbu su organizovali Vojni arhiv i Vojni muzej Ministarstva odbrane Srbije, Istorijski arhiv Požarevac i Kulturni centar Srbije u Parizu, realizaciju je omogućilo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a biće otvorena do 19. oktobra.

Izvor: SRNA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime