U sali ima ili nema kvoruma?

0
1387
Foto: printscreen

Poslednja sednica Skupštine , po svemu sudeći bila je prilično nezanimljiva odbornicima , pa se u skupštinskom holu najčešće mogla čuti molba : „Udjite, treba za kvorum“.

Na samom početku sednice u Sali su bili uglavnom prisutni gotovo svi odbornici vladajuće većine i tri odbornika opozicije. Prvo masovnije napuštanje sale usledilo je već na početku za vreme izlaganja člana Veća Žarka Kovača , koji je govorio nešto duže.

Broj odbornika SNS se polako smanjivao , a kako Vamedia saznaje radilo se o obavezama koje su odbornici imali. Ozbiljniji i vidljiviji nedostatak odbornika usledio je nakon što je salu napustila veća grupa odbornika SPS-a. U Sali je praktično do kraja ostalo pet odbornika SPS i koalicionih partnera.

Ista grupa odbornika SPS-a nije se vraćala više na sednicu , a da ih vrati nije uspeo ni šef odborničke grupe dr Ljubomir Pavić koji je svojim odbornicima čak ponudio i svoju ostavku. Kako Vamedia saznaje odbornici koji su izašli ostali su nemi na molbu Pavića pa i za ponudjenu ostavku nisu marili. „Mi njega nismo ni birali, pojma mi nismo imali ni da će on biti šef odbornilke gupe, to je samo saopšteno na sednici Skupštine kad je to bilo , Ilić je to saopštio. Nek njemu i podnese ostavku“, kaže za Vamediu jedan od odbornika koji je napustio salu.

Šta je bio pravi razlog izlaska odbornika , kako Vamedia saznaje biće poznato vrlo brzo, a isti sagovornik navodi da je u poslepodnevnim satima istog dana bila sazvana hitna sednica odborničke grupe. Na njoj su dati i odredjeni rokovi za rešavanje problema, koji kažu , evidentno postoje , a prilično nepoverenje odbornici su iskazali prema predsedniku Skupštine koji dolazi iz njihovih redova Miloradu Iliću. S obzirom da svoje bahato  ponašanje Ilić nije menjao od početka saziva biće interesantno čuti šta je to što mu tek sada zameraju odbornici.

Da Vas podsetimo:  Ko u Srbiji zarađuje više, a ko manje od prosečne plate?

Bilo kako bilo, u samoj skupštinskoj sali  nakon prvih nekoliko tačaka bio je prisutan vrlo mali broj odbornika , što svedoči da odbornici nisu ni bili zainteresovani za teme koje su bile na dnevnom redu. Praksa da odbornici i ne čitaju materijal niti se informišu o onom što glasaju već je pokazala da ozbiljne rasprave nema, odluke se donose jer zapravo samo par ljudi u gradu odlučuje o tome šta će se izglasati , ali i kada. Odluka potom biva saopštena odbornicima i počinje dizanje ruku. Ovakav način funkcionisanja praktično svedoči da je demokratija odavno izašla iz skupštinske sale i za sobom šta više zalupila vrata.

Pre nego što su demokratiju i demokratske principe prodali valjevski odbornici su istakli jasnu cenu . Deset hiljada dinara pa da se glasa šta se naredi !

Odbornici SPS-a , o čemu je Vamedia već izveštavala najčešće ne znaju šta su teme pa se glasa po inerciji , slučaj kadrovskih pitanja je više nego očigledan primer  i konkretno glasanje protiv čak svojih kadrova , a da to i ne znaju jer materijal za kadrovska pitanja stiže na početku sednice, a o svemu se glasa objedinjeno.

Odbornici SNS-a poučeni primerom dr Milana Markovića koji je iznosio kritiku svega što nije bilo dobro pa i na račun kadrova svoje partije , nakon čega se našao u nemilosti gradonačenika Slobodana Gvozdenovića što je na kraju rezultiralo i njegovim isključenjem iz partije, za reč se ne javljaju osim u situacijama kada je potrebno napasti verbalno nekog iz opozicije , u ovom slučaju najčešće odbornika Ljubomira Radovića.  Najveći broj i odbornika vladajuće stranke istovremeno i ne prati tačke dnevnog reda, ali najčešće poslušnim sedenjem u Sali zaradjuje svojih deset hiljada dinara.

Da Vas podsetimo:  Sanja je majka petoro dece, a ovo je najpotresnija, ali i najhrabrija priča koju ćete pročitati danas

U skupštinskoj sali evidentno svremena na vreme nije bilo kvoruma jer su odbornici pozivani da udju u salu kako bi se obezbedio kvorum. Ta činjenica čini se nikog posebno ne zabrinjava. Odbornici koji se ne pitaju, uvrede, pretnje, psovke, odluke koje se donose, ali se ne poštuju, odluke koje se donose pa poništavaju, sve su to odlike rada Skupštine u protekle četiri godine.

Kad je tako i kad već odbornici izlaze iz sale nezainteresovani za budućnost ovog grada, možda nije loše da na kraju ugase i svetlo da gradjani ne gledaju gde odlazi novac za njihov (ne)rad.

Izvor: Vamedia.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime