U Srbiji dobro, moglo bi i bolje

1
929

Potrebno nam je pojednostavljivanje procedura i administracija koja ima jasne propise, bez toliko prostora za „interpretaciju“ zakona, kaže u intervjuu za DW Frederik Kuan, predsednik Saveta stranih investitora u Srbiji.

0,,17973371_303,00

DW: Kako biste opisali trenutno poslovno okruženje i uslove za investiranje u Srbiji?

Frederik Kuan: Iz ugla stranih investitora, Srbija je dobra, ali ponekad, i to najčešće u samom startu, komplikovana i kompleksna zemlja za poslovanje. Smatram da Srbija ima mnogo prednosti kao što su geografska pozicija, odnosno blizina svih evropskih tržišta. Zatim Srbija je potpisnica mnogih sporazuma o slobodnoj trgovini, ne samo sa EU, već i sa Rusijom, koja je dobro tržište, iako trenutno suočeno sa problemima. Srbija je i deo CEFTA, sporazuma o slobodnoj trgovini među zemljama bivše Jugoslavije koje još nisu deo EU, a tu je i trgovinski sporazum sa Turskom. Sve to nam omogućava izvoz, manje-više bez carine, na sva ova velika tržišta. Istovremeno Srbija poseduje i dobru radnu snagu. U većini sektora bez problema nalazimo dobro kvalifikovane ljude koji su relativno jeftini u odnosu na druga tržišta u Evropi.

DW: Dakle, jeftina radna snaga je jedan od benefita za sve one koji žele da investiraju u Srbiju?

Kuan: To je svakako prednost u proizvodnji, pogotovo kada je ona namenjena izvozu. Kada u okvirima sporazuma o slobodnoj trgovini možete da radite sa kvalitetnim ljudima koji nisu mnogo plaćeni, to je prednost u svakom slučaju. Dakle, geografski položaj, slobodna trgovina, kvalitetna i ne preterano skupa radna snaga – sve su to prednosti koje Srbija ima.

DW: Ali tu su i problemi…

Kuan: Još mnogo mora da se radi na poboljšanju uslova za poslovanje u zemlji. Svedoci smo komplikovanih procedura za investitore, zahtevne, ponekad i neobično zahtevne, administracije. Istovremeno očekujemo i reforme recimo u oblasti nekretnina i građevine, gde su propisi isuviše komplikovani za razumevanje kako za strane tako i domaće investitore. Predugo se čekaju dozvole, a suviše je komplikovano njihovo dobijanje. Potrebno nam je pojednostavljivanje procedura i administracija koja ima jasne propise, bez toliko prostora za interpretaciju zakona. Kao dugogodišnji investitor u Srbiju, ali i kao bankar, mogu da kažem da smo mi i naši klijenti koji rade u Srbiji, i koji su prošli tu prvu fazu kompleksne administracije, vrlo zadovoljni svojim poslovanjem ovde.

DW: Vlada u Srbiji među svoje prioritete ubraja upravo privlačenje stranih investicija. Da li smatrate da pored izrečenih namera vlasti u zemlji dovoljno rade u ispunjavanju uslova za investiranje?

Kuan: Kao investitor i privatni preduzetnik, uvek očekujete od vlasti da uradi više. Nova vlast u Srbiji predano radi na primeni reformi i napravili su nekoliko dobrih koraka. Mislim tu na zakone o radu i stečaju. Najavljene privatizacije idu u dobrom pravcu. Ovi prvi koraci nam govore da nisu u pitanju samo reči već da dolaze i konkretne mere. Naravno, mi očekujemo dodatne mere i, što je još značajnije, njihovu promenu, što pre je to moguće, koliko već narednih nedelja i meseci. Dakle, Vlada pravi prve i pozitivne korake, ali mi očekujemo više.

DW: Da li ste tokom Vašeg poslovanja u Srbiji bili u prilici da vidite neku vrstu protekcije ili privilegovanog položaja pojedinih investitora? U poslednje vreme često imamo priliku da pored poslovnih slušamo i o prijateljskim vezama između vlasti u Srbiji i recimo Ujedinjenih Arapskih Emirata?

Kuan: Iskreno, ne mislim da ima privilegovanih kompanija među stranim investitorima niti privilegovanih privatnih investitora bilo da su strani ili domaći. Ono što vidimo jeste da su javna preduzeća nekada u privilegovanom položaju u odnosu na privatni sektor. U najmanju ruku ona imaju korist od subvencija koje im pomažu da prežive, dok privatnici moraju sami da se bore. Ako ima privilegovanih u Srbiji to bi onda bila javna preduzeća.

DW: Savet stranih investitora godišnje predstavlja i Belu knjigu koja sadrži iskustva i preporuke stranih investitora u Srbiji. Ovaj izveštaj namenjen je prvenstveno vlastima u zemlji, ali i evropskim zvaničnicima, a sve u cilju poboljšanja uslova za poslovanje u Srbiji. Koje su najvažnije tačke koje na koje ste do sada ukazivali?

Da Vas podsetimo:  Medijska slika Srbije: Anestezirana javnost, napadi na novinare i manjak solidarnosti

Kuan: Prva jeste potreba za jednakim uslovima za sve. To znači da snažno podržavamo vlasti u nameri da se privatizuju javna preduzeća i da se tako smanji potreba za subvencijama. Istovremeno, veoma je važno da se poboljša primena zakona. Potrebni su nam ne samo novi zakoni na papiru već i njihova primena. Zatim, tu je i reforma administracije, kako bi ona postala efikasnija, ciljano orjentisana i koja bi mogla da primenjuje propisano na pravi način. Očekujemo nove zakone, pogotovo u oblasti nekretnina i građevine, gde danas zaista vidimo probleme za strane investitore u pogledu kompleksnosti i nepredvidljivosti. Srbiji su, na duže staze, neophodne i strukturne reforme u oblasti penzionog, obrazovnog, zdravstvenog i pravosudnog sistema. To je ključni elementi za dugotrajnu konkurentnu ekonomiju koje Srbija mora da poboljša.

DW: To su preporuke za Vladu u Beogradu, a šta bi bila Vaša poruka za sve one investitore koji razmišljaju da li bi trebalo ulagati u ovaj region?

Kuan: Kao predsednik udruženja stranih investitora u Srbiji, mogu da kažem da smo mi zadovoljni. Često su naše fabrike i poslovnice u Srbiji među najproduktivnijim i najefikasnijim u odnosu na one koje imamo širom sveta. Srbija je dobro mesto za poslovanje koje se još može unaprediti.

*Frederik Kuan (Frederic Coin) je predsednik Saveta stranih investitora, udruženja koje okuplja 130 stranih kompanija koje su u Srbiju uložile više od 20 milijardi evra i zaposlile preko 95 hiljada ljudi. Kuan je takođe predsednik Izvršnog odbora banke Sosijete ženeral u Srbiji.

Marina Maksimović, Brisel

Glas Nemačke

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime