U Srbiji je medijski mrak, ova vlast je zlo

0
554
Smiljan Banjac/ Foto: PrintScreen

Za Željka Mitrovića ne želimo da se vezuju naša imena, ni u kakvom kontekstu, smatramo ga glavnim krivcem za kulturni sunovrat i zaglupljivanje naroda – kaže Smiljan Banjac za Direktno.rs, autor emisije “Obavezno – Neobavezno”, u paru sa Igorom Brakusom, posle napuštanja jednog od retkih slobodnih medija, radio „Laguna“, koji je kupio vlasnik Pinka.

Sa velikim uspehom ste u tandemu sa Igorom Brakusom radili na radio „Laguni“, ali je preko noći ona promenila vlasnika. Napravili ste moralni potez i napustili ste radio čiji je novi gazda Željko Mitrović?

– Da, onog trenutka kada smo na redakcijskom sastanku sa direktorom i vlasnikom „Lagune“ Dejanom Papićem saznali za taj „biznis“ aranžman sa Željkom Mitrovićem – odlučili smo da se naša emisija više neće emitovati. Pravo čoveka koji je prodao nešto što je sam stvorio nije sporno. Sporan je izbor novog vlasnika sa kojim ne delimo iste životne i profesionalne vrednosti. Za Željka Mitrovića ne želimo da se vezuju naša imena, ni u kakvom kontekstu, smatramo ga glavnim krivcem za kulturni sunovrat i zaglupljivanje naroda – kaže Smiljan Banjac za Direktno.rs.

Ne libite se da u javnosti često kritikujete vlast. Da li je i to imalo uticaja na „gubitak posla“?

– Mislim da nije, međutim, ne mogu da budem sasvim siguran u to. Da se Igorove i moje, često tumačene i kao ostrašćene izjave prate i analiziraju, na to sam upozoren. Nikada i niko mi nije pretio otvoreno, niti anonimno, zaista ne. Moji stavovi su lični, „eksplozivan“ sam i ne libim se da ih javno ispoljim.

Kako vidite danas medijsku scenu u Srbiji?

– Ne vidim je, mrak. Ako se setite crtanog filma Gustav u epizodi u kojoj kreči najpre predmet, pa zid, stan, zgradu, ulicu, grad. Sve u crno. To je medijska slika danas, sa retkim izuzecima poput N1, NovaS, Danas, Vreme, vi od skora… poslednji „slobodni“ radio je ugašen 25. 9. u 21.45. Kraj.

Da Vas podsetimo:  Žujović: Žele da otmu zgradu našeg Zavoda

A kako vidite vlast predvođenu Aleksandrom Vučićem?

– Apokaliptična slika u punom koloru na kojoj su bahate, neotesane, amoralne individue koje su se dočepale vlasti i moć im omogućava da u građanima ubiju sve iole svesno, normalno, kulturno. Nikada nije bilo lošije, ova vlast je podelila narod na „naše“ i „njihove“. Zlo.

Šta ćete dalje, ima li poziva, ponuda…

– Znate kako, odlazio sam i sa, Golf radija, BKTV, Entera, sada Lagune. Svi ti mediji gašeni su voljom političara i miljenika vlasti. Navikao sam da radim u medijima sa odličnim, profesionalnim timom koji vremenom počinje da „žulja“ istinom. Biće ponuda, kao i uvek. Nema predaje.

Igor Brakus i Smiljan Banjac / Foto: PrintScreen

Po vokaciji ste sportski novinar, prenosite Bundesligu i tenis na Eurosportu. Gde vidite srpski sport danas?

– Izuzetno sam ponosan na činjenicu da sam član srpskog tima Eurosporta od osnivanja 2006. Bundesliga i vrhunski tenis su „krem a la krem“. Srpski sport vidim kroz prizmu uspeha Novaka Đokovića i pojedinih „zlatnih“ reprezentacija. Klupski sport je bez novca, nema prelaznu ocenu kod mene, posebno fudbal. Najsporiji na svetu.

Željko Mitrović je novi vlasnik radio Lagune / Foto: printscreen

Očekujete li uskoro promenu vlasti u Srbiji i šta treba narod da uradi kako bi video leđa SNS-u i Vučiću?

– Da je ovo normalna zemlja u kojoj se vlast menja na slobodnim izborima, a ne na ulici, ne bih imao ništa protiv da ih sačekam i glasam. Za to je velikim delom kriva i opozicija koja je anemična i bez jasne, zajedničke strategije. Vučić se time naslađuje. Promena će doći onog trenutka kada Kosovo prestane da bude tema u briselskoj i vašingtonskoj administraciji. Onda će ga „saveznici“ pustiti niz vodu. To vidim kao realniju opciju – zaključio je Banjac.

I. Velimirović
Izvor: Direktno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime