U Srbiji je onemogućen pokušaj zaštite žrtve nasilja na javnom mestu

0
908

Učinioci krivičnih dela nasilja na javnim mestima, ugrožavanja lične bezbednosti i imovinske sigurnosti, sve češće i nesputanije, fizički zlostavljaju mirne građane, prete, kradu, pljačkaju, i na druge načine čine krivična dela kažnjiva po zakonu, tako što idu u grupama, jedan ili dva, tri, ponekad uz logističku podršku malo udaljenije poveće grupe delikvenata.

dru-penzioneriNa javnom mestu, ulici u parku, u prevozu, ili na javnim kupalištima, u susedstvu, sve do stana i ličnih prostorija, prilaze usamljenoj ili nezaštićenoj žrtvi nasilja, počinju da je vređaju, prete, zastrašuju, provociraju, da bi potom prešli na udarce i fizički obračun, krađu, ili otimačinu, i druge oblike nasilja i kršenja zakona.

U grupi, usmeravaju se kukavički isključivo ka usamljenim građanima, starijim, fizički slabijim, ženama, i nad njima nemoćnima i nezaštićenim počinjavaju opisana krivična dela.

A nikad ne nasrću na mlade, snažne i kojih ima više.

Vrlo je retko da bilo ko od prisutnih ustane u zaštitu žrtve.

Jer su preplašeni.

Što snažno ohrabruje učinioce ovakvih krivičnnh dela.

Oni postepeno, svakodnevno, u svakoj prilici koja im se ukaže, uporno i metodično slamaju otpor obespomoćenih i zaplašenih građana, dresiraju ih, da u njima ubiju i pomisao na otpor..

Sa ciljem da stvore društvenu zajednicu u kojoj će divlji jačati i zavesti njihova pravila ponašanja, i pretvoriti građane u obespomoćene i zastrašene podanike.

Sve se češće čuje: Šta te briga, ne mešaj se, prođi i ne gledaj.

U Srbiji je stvorena po državni poredak opasna situacija, koja može postati ubrzno rastakanje državnog i pravosudnog poretka, rušenje autoriteta policije i zvanične vlasti, ionako vrlo rovitog, sa teško predvidivim razornim posledicama.

Nadležni državni organi, pre svega sudstvo, ne zapažaju u dovoljnoj meri koliko su ovakva masovna drastična kršenja zakona uzela maha, niti ko ih, kako i zašto čini, nisu dovoljno svesni potencijalno tragičnih posledica.

Da Vas podsetimo:  Deset nultih tačaka za uspravnu Srbiju

Ne privode učinioce pravdi.

Čime ih snažno ohrabruju. Mnogi do njih otvoreno kažu da se nimalo ne plaše policije.

Srbijom nekažnjeno divljaju organizovane grupe, ili horde, svakojaki kriminalci , ustvari delikventi sužene svesti i istinske izbezumljene psihopate.

Građani su preplašeni, mire se sa sudbinom žrtava koje niko ne štiti.

Građani obrazlažu da SE NE TREBA MEŠATI JER JE TO VRLO OPASNO, I DA TAKO MOGU SEBE IZLOŽITI OPASNOSTI.

Građane treba pozvati na samozašti tu, samooorganizovanje, ako asocijalni delikventi mogu da se udruže da ih zlostavljaju, onda se i oni mogi udružiti u kvartovima, susedstvu, i na drugim pogodnim mestima.

Predlažemo:

-da se u zakone, uz primenu strogih kazni, upiše obaveza svakog građanina da u granicama svojih mogućnosti pruži ODMAH podršku žrtvi nasilja, razvađanju, pozivu drugih građana da se udruže i zaštite žrtvu, da odmah pozove organe policije i vlasti da dođu na lice mesta.Građanin koji tako ne post upi, treba da bude podvrgnut strogim zakonskim sankcijama.

Nadležni državni organi sa svoje strane treba da efikasno zaštite svakog građanina od osvete učinioca nasilja. Dokle god bude STRAHA oni NEĆE USTATI U ZAŠTITU ŽRTVE NASILJA.

Tako što će u zakone biti upisana NAJSTROŽIJA KAZNA za one učinioce koji nasrnu na građanina koji je ustao u zaštitu žrtve nasilja.

Kazne za nasilje, uključujući i nad organima policije, treba da budu drastično pooštrene.

Nacionalna tragedija je sudstvo. Na prijave za ovakva krivična dela od strane policije i građana, nema adekvatne kazne od strane sudova.

Srbija tone u samoubistvo.

Potom treba oglasiti o ovim izmenama zakona putem mas medija i na druge načine.

Građane treba ohrabriti i prosvetiti da su njihovo pravo i obaveza da se štite od učinioca nasilja, i da imaju efikasnu zaštitu organa policije i sudova.

Da Vas podsetimo:  ŠTA KAŽE ISTORIJA, MOŽE LI ZASTAVA VRATITI SRPSKO JEDINSTVO?

GRAĐANI, SAMOOORANIZUJTE SE!

Tomislav Krsmanović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime