U Srbiji nikad nije dosadno

0
761

695176_jens-stoltenberg-aleksandar-vucic-foto-vesna-lalic-11_fDragan J. Vučićević, urednik Informera, u jutarnjem programu Televizije Pink, izjavio je da se sprema državni udar. To širenje panike među gledaocima – „Vučiću, budala si ako odeš u Peking jer nećeš preživeti“ ili „U Beograd se vratila grupa ubica koja stoji iza atentata na Đinđića“ – trajalo je više od pola sata, dok je šarmantna vodiljeka klimala glavom[1].

Vučićević je, između ostalog, obznanio da premijeru „radi o glavi“ nekakva „hobotnica koja se obavila oko Vučića“, sastavljena od Tomislava Nikolića, Policijskog sindikata Srbije, Zorane Mihajlović (koja, po njegovom mišljenju, uživa podršku CIA-e), Televizije N1 i Kurira.

Vučićević je, inače, u poslednje vreme u svom Informeru pisao da je „šef američke obaveštajne službe CIA-e, general Dejvid Petreus, koji preko investicionog fonda KKR u Srbiji kontroliše rad najvećeg kablovskog distributera SBB, televizije N1 i na desetine drugih medija, naredio frontalni udar na premijera Aleksandra Vučića“[2].

I sam premijer nedavno se požalio da je žrtva „političko- kriminalno-mafijaških pritisaka svih mogućih”[3]. Imajući u vidu optužbe koje premijerovi propagandisti iznose na račun CIA-e[4], osetio se pozvanim i američki ambasador da okupi urednike političkih rubrika medija u Srbiji[5], te da im izjavi da „Sjedinjene Države nemaju interes da Aleksandra Vučića zbace s vlasti“[6]. „Ako logično gledate kuda ide Srbija, Vučić je vodi tamo gde bismo mi želeli da ide“, mirno je konstatovao Majkl Kirbi.

I zaista, Aleksandar Vučić vodi Srbiju upravo putem kojim Vašington i želi da ona ide. Nije li Vučić, tokom nedavne posete generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, eskulpirao (tj. oprostio krivicu) NATO-u zbog bombardovanja Srbije? Nije li rekao da je tada NATO „iz našeg ugla počinio ne baš lepe stvari, dok je iz njihovog ugla to malo drugačije”?[7]

Da Vas podsetimo:  Optužio žene da su krive zbog porasta broja zaraženih koronom

Premijer države na koju je izvršena najbeskrupuloznija agresija, i koja je sistematski razarana, u kojoj su izvršeni najteži zločini protiv čovečnosti[8], odjednom priča o dva viđenja sukoba, kao i o „16 godina stalnog razvijanja mržnje i lošeg odnosa“ prema NATO-u. Ali, naprotiv, iskustvo življenja u Srbiji, posle 5. oktobra, svedoči svakom pripadniku našeg pokolenja da je mnogo toga rađeno kako bi se u Srbiji zaboravilo na zločine koje je izvršio NATO i nad našim civilnim stanovništvom.

Komentarišući propagandu, koja se zasniva na širenju panike, napominjem činjenicu koja je već eksplicirana, pa samim tim uopšte nije ni ekskluzivna – Vašington nema nikakav interes da ruši Vučića.

Funkcija te propagande eventualno može biti da vašingtonskim i briselskim medijima (koji kao dodatni pritisak na Vučića, kako bi bio što „kooperativniji“, razotkrivaju plagijate, korupciju, reketiranje i sl.) bude poručeno da je potrebno da malo popuste s dosadsšnjim pritiscima, da prestanu da putem BIRN-a i KIRK-a vrše potplitanje, kako bi zadaci koje su već zadali, bili valjano, a implicite realizovani.

U tom medijskom metežu populacija koja gleda programe pomenute televizije, konkretno, program koji prezentuje aktuelne informacije u našoj zemlji, teško da može kritički, sa otklonom, ozbiljno promišljajući nad odgledanim, ako uopšte ima vremena, da zaista nešto razume i shvati. Za vreme i nakon gledanja takvog programa, tj. serviranja kontradiktornih, nelogičnih informacija, osobitim diskursom, ali i tonom koji, ne popuštajući, nagoveštava ozbiljnu dramu o kojoj govore gostujući, a koji mogu da pričaju koliko god žele, gledaocima ostaju samo – strah, zbunjenost i sluđenost. Isto ih očekuje i kada iskorače na ulicu, hrleći ka svom radnom mestu, ako ga imaju, kako bi kako-tako preživeli i smislili šta će dalje. Da li to naš narod zaslužuje?

Da Vas podsetimo:  Otimaju pet miliona penzionerima, daju kopirnici u Mirijevu

Slobodan Antonić

fsksrb.ru

[1] https://www.youtube.com/watch?v=n6-a3MUkqKs (1); https://www.youtube.com/watch?v=hSjMuIz-Hqc (2); https://www.youtube.com/watch?v=ib3hE9A6s3M (3).

[2] http://www.uns.org.rs/desk/Kurir/34393/cia-udara-na-bucica.html

[3] http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Vucic-Pritisak-zbog-Telekoma-ne-prodajemo-bez-dobre-cene.sr.html

[4] http://www.informer.rs/vesti/politika/40361/VULIN-Rusenje-Vucica-je-u-toku-Nekim-velikim-silama-ne-odgovara-stabilna-Srbija

[5] http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Zasto-Kirbi-ubedjuje-Srbe-da-ne-rusi-Vucica.sr.html

[6] http://www.danas.rs/danasrs/politika/sad_nemaju_interes_da_ruse_vucica.56.html?news_id=311122#sthash.4JgunovN.dpuf

[7] http://www.politika.rs/rubrike/dogadjaji-dana/Studenti-FPN-aplauzom-docekali-generalnog-sekretara-NATO-a.sr.html

[8] http://www.nspm.rs/srbija-i-nato/sest-malih-razloga-protiv-nato.html

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime