„U SRBIJI, PRILIKE SU TAK’E…“

0
114
Miodrag Loma (foto: Kolubarske.rs)

Skorašnji izbori novih članova SANU, normalno su izazvali pažnju onih koji nemaju pametnija posla nego da obraćaju pažnju i na nešto takvo. Nešto više donekle sličnih, primetilo je i da nije „prošla“ nijedna žena. Neki su se uključili u „dževu“ zbog toga, pokazujući iskrenu ili nameštenu brigu za „jednakost polova“.

Kod nas, u Valjevu, pažnju je trebalo da pojača to što je u dopisne izabran i naš čovek, Miodrag Loma! Valjda i hoće, posle korektne pažnje Kolubarskih.rs i „Napred-a“. (Ne znam za ostale medije).

U svoje ime (i svih „Miškovih“ živih i pokojnih profesora), pisac ovih redova mu upućuje srdačne čestitke! Zna ponešto o nauci i SANU, a imao je zadovoljstvo da mu predaje u dobroj staroj Gimnaziji. Dosta brzo i pre ovog izbora, video je u tome i čast… Tako je bilo i ranije, kad je u dopisne izabran njegov stariji brat Aleksandar, poodavno redovni član. Ali staro zakeralo, pamti i vidi još ponešto. A kao stari lajavac, ne može da ćuti…

Koliko, kako i koliko, Valjevo ovo i slično „prima k znanju“? Shvata li ga i kao nekakvu čast, pa i priznanje, sebi? U njemu su se rodili i rasli, dobrim delom školovali, uredno dolazili za vikende i raspuste kao studenti. Miodrag u njemu i živi… Duguje li Valjevo bar neku zahvalnost braći Loma, ako ne ume ili neće da koristi ne samo njihova znanja i umenja, njihov „kulturni kapital“, nego i „socijalni“ (poznanstva i veze)? A setimo se koliko je zahvalnosti iskazalo i iskazuje jednom starijem akademiku, što je ovde samo učio gimnaziju! I u jednoj poemi pomenuo Valjevo, ali kako? Stoji to preko puta „Prote“, na tabli: „…u bilo kojem gradu, slučajno u Valjevu“. Do skora, i kraj „Spomenika pesništvu“. Verovatno dok bude živ i mogao još da ga pomene, se Ljubi Popović nije odužilo. A ka’ će, ne znamo!

Da Vas podsetimo:  LITIJAŠI (NE) TRČE POSLEDNJI KRUG

Šta možemo, prilike su tak’e. Možda i nisu naopake, ali gde će se staviti, ako mlađima od nas to stigne u glavu, ploča na kojoj će pisati: „U ovoj kući su se rodila i rasla dva člana SANU, braća Aleksandar i Miodrag Loma“? Pošto su kuću, reprezentativan primerak nekadašnje varoške porodične, morali prodati i već je neprepoznatljiva. Sa prihodima univerzitetskih profesora i Aleksandrovim akademskim dodatkom, nisu je mogli renovirati i održavati…

https://www.kolubarske.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime