U Srbiji se masovno umire od NATO bombardovanja

3
1681

Sudovi će tražiti odštetu za građane Srbije obolele od raka i porodice umrlih. Zahtevaće i pomoć u lečenju onih koji se bore sa bolešću

Presude italijanskih sudova nedvosmisleno potvrđuju da je osiromašeni uranijum direktni uzročnik porasta broja obolelih od malignih oboljenja, pa će ove presude i veštačenja italijanskih lekara poslužiti advokatima koji pripremaju tužbe protiv članica NATO-a zbog bombardovanja Srbije 1999. godine. Tražiće odštetu za građane Srbije obolele od raka i porodice umrlih. Zahtevaće i pomoć u lečenju onih koji se bore sa bolešću.

Roditelji mladog italijanskog vojnika Valeri Melisa iz Kaljarija, koji je 2004, u 27. godini, preminuo od Hočkinovog limfoma, tužili su Ministarstvo odbrane Italije za patnju i duševnu bol. Sud u Kaljariju dosudio je svakom od roditelja po 233.776 evra, a bratu i sestri vojnika po 58.444 evra na ime naknade štete. Ministarstvo odbrane Italije osuđeno je na isplatu ovih odšteta, kao i sudskih troškova u iznosu od 23.352 evra. Sud je utvrdio da je vojnik imao savršeno zdravlje pre nego što je boravio na Kosovu od marta do juna 1999. godine.

– U ratnim dejstvima koja su prethodila intervenciji italijanskog kontingenta na Kosovu korišćene su velike količine naoružanja koje sadrži osiromašeni uranijum – naveli su sudski veštaci i potvrdili da su u telu preminulog vojnika pronađene nanočestice koje se lako udišu i putem krvi brzo stižu do tkiva i svih unutrašnjih organa, uključujući limfne čvorove, polne žlezde i nervno tkivo. Probijaju se unutar ćelija i mogu da izazovu toksične efekte na metabolizmu, na hromozomima i na DNK.

Bolesti su pogodile mnoge italijanske vojnike, pa se ova patologija naziva „balkanski sindrom”, naveli su italijanski doktori Luiđi Bernardini i Đovani Tatareli u veštačenju za sud u Kaljariju, koji je ovu presudu doneo još 2011. godine. Naglasili su da je Hočkinov limfom vrlo česta pojava među vojnim i civilnim osobljem koje je učestvovalo u misijama na Balkanu.

Da Vas podsetimo:  Čekam li čekam

U presudi Regionalnog upravnog suda pokrajine Kampanije, sa sedištem u Napulju, iz 2009. godine, navodi se da je podnosilac žalbe vojnik Vinčenco Bjondi tada bio jedan od 513 vojnika koji su prijavili patologiju u vezi sa izloženošću osiromašenim uranijumom – takozvanim balkanskim sindromom, koji je izazvan masovnom upotrebom te supstance u naoružanju koje su koristile vojne snage NATO-a tokom intervencija u toj oblasti.

Bjondi je od 2000. do 2002. godine na Kosovu bio odgovoran za čuvanje oružja i eksplozivnih naprava. Ubrzo je oboleo od raka štitne žlezde, zbog čega je operisan i podvrgnut ciklusima hemoterapije. Sudski veštak dr Masimo Niola, profesor Medicinskog fakulteta u Napulju, zaključio je da je uzrok nastanka bolesti – izlaganje oslobođenim jonizujućim zračenjima osiromašenog uranijuma.

Nesumnjivo je da je u nastanku karcinoma imalo udela i Ministarstvo odbrane, jer je i ono direktno koristilo oružje sa osiromašenim uranijumom i nije primenilo odgovarajuće mere da efikasno spreči kontaminaciju sopstvenih vojnika, navodi se u odluci suda, kojom je obolelom vojniku dosuđena odšteta od 9.445 evra, a ministarstvo je pored toga moralo da plati i 2.000 evra za sudske troškove.

Niški advokat Srđan Aleksić kaže da je od raka obolelo 7.600 italijanskih vojnika, od kojih je oko 400 umrlo. U saradnji sa lekarima, pravnicima i vojnim stručnjacima priprema dokumentaciju za tužbe u ime građana Srbije, a jedan od naših čuvenih onkologa, prof. dr akademik Slobodan Čikarić, sproveo je istraživanje i na osnovu egzaktnih podataka tvrdi da je NATO odgovoran za smrt 10.000 do 18.000 stanovnika Srbije i za još 15.000 do 30.000 novoregistrovanih obolelih od malignih tumora od 2001. do 2010. godine u našoj zemlji.

– Na Srbiju je za 78 dana bombardovanja bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. Dugi niz godina se prećutkuje da je to izazvalo pravu humanitarnu i ekološku katastrofu, posebno u Bujanovcu i Vranju – navodi advokat Aleksić.

Da Vas podsetimo:  Ukras pravoslavne Đakovice

Projektili sa osiromašenim uranijumom pali su i na njegovo rodno selo Buštranje, u opštini Preševo, zatim na sela Reljan, Bratoselce, Borovac i na brdo Pljačkovica iznad Vranja.

– Pržarsku ulicu u Vranju sada zovu ulicom smrti. Tuda često prolaze sahrane, a u svakoj kući ima bar jedan oboleli od raka – naglašava Aleksić.

Tužbe će, kako kaže, podneti kolege advokati iz evropskih zemalja, ali je stupio u kontakt i sa advokatima na drugim kontinentima, kako bi pravnička javnost u čitavom svetu bila upoznata sa razmerama zločina u Srbiji.

Izvor: politika.rs

3 KOMENTARA

 1. Rezultati propangande sa ociglednim lazima tesko je ponistiti, cak i onda kada propangadist prizna da je lagao ili se na drugi nacin izreceno dokaze kao cista laz!! Ukoluko sa vrha nebodera netko prospe perije iz jastuka……… slaba je utjeha ukoliko taj koji je prosuo perije, prizna da je progresio pa vam dozvoli da sakupite perije !!!
  AMERICKA i ZAPADNA propanganda. “ ZA SVE JE KRIV MILOSEVIC “ jos uvjek daje rezultate !!
  Uzalud sada vec svima dostupan sadrzaj razgovora iz RAMBUJE……
  Uzalud objelodanjivanje elektronskog programa krstarecih raketa a koje nisu eksplodirale, iz cega se vidi da su programirane nekoliko godina prije nego sto su upotrebljene !!
  Uzalud izjave zapadnih visokopozicioniranih politicara u kojima priznaju agresije ( Jacusi Akasi …….)
  Uzalud dugogodisnje sudjenje i tv prijenos Haskog sudjena Milosevicu, gdje bi i mentalno retardiranom morali biti jasno kako stvari stoje…
  Uzalud………………
  Uzalud……… i besmisleno je svenabrajati…..
  Uvjek ce se naci poneki VLADISLAV MILOVANOVIC…………….
  jer je nemoguce “ sakupiti svo perije prosuto sa nebodera“ !!!

 2. ZA BOMBARDOOVANJE SRBIJE KRIV JE MILOSEVIC. KAD MU JE KOLBRUK REKO HOCE NATO DA VAS BOMBARDUJE, POKUSAJTE NESTO. ON MU JE ODGOVIO, PA NEKA BOMBARDUJE AKO SME. SUVISE JE BIO SAMOUVEREN DA SE MOZE ODBRANITI OD CELOG SVETA.
  E, ON JE, SLOBODAN MIOSEVIC OD SRBIJE NNNAPRAVIO HIROSIMU.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime