U SUSRET IZBORIMA: Vrući krompirići, Tompson i NATO koalicija

0
39

Predizborna kampanja za junske izbore zvanično se završava u četvrtak 30. maja u ponoć, a malo ko uopšte ima utisak da se ista uopšte dogodila, kao da su predizborne aktivnosti ostale u drugom planu usled drugih političkih dešavanja, recimo Vučićevog solo koncerta u zgradi Ujedinjenih nacija koji je završen patriotskim ogrtanjem sa državnom zastavom. Povrh svega, utisak kampanji daju i međusobni raskoli i saplitanje u opoziciji.

Kada su lokalni izbori u Sremskoj Mitrovici u pitanju, teško je ne priznati da su naprednjaci sa kampanjom vrućih krompirića napravili pun pogodak. Ne zbog uspešnosti te koncepcije već zbog činjenice da se dobar deo opozicije uhvatio na tu udicu kao somovi na bućkalo, pa je više pričao o tome nego o svom predizbornom programu. I ne samo to, predstavnici rimokatoličkog udruženja “Grad za sve nas” počeli su da oponašaju naprednjake, pa su i sami pekli krompiriće.

Treba primetiti i to da su predizborni slogani ostali prilično neubedljivi, teško pamtljivi, bezidejni, neprepoznatljivi i neupečatljivi (osim, naravno, već pomenutog “vrućeg krompira u našim rukama”), čak poneki pomalo i infatilni, poput “Garantujemo” izvesne grupacije koja se u lokalnim krugovima prepoznaje kao NATO koalicija. Sve u svemu, opšti je utisak da su izbori odlučeni i pre samog čina glasanja, a najvećem broju opozicionih lista jedini cilj i nada je da naprednjaci&socijalisti ne pređu polovinu mandata kako bi, nakon izbora, napravili koaliciju upravo sa njima i i istrgovali funkcije prodajući ono malo ljudi koji su im, na poverenje, dali glas.

Sa tom nečasnom trgovinom su neki lideri izbornih lista počeli, nestrpljivo, i pre izbora. Recimo, čelni čovek Tompsonovog fan kluba isposlovao je zaposlenje svoje supruge u Poreskoj upravi, objašnjavajući to rezultatom raspisanog konkursa. Ko se ikad u Srbiji zaposlio u državnoj ustanovi “bez vezu”, preko konkursa? Osim ako nije reč o još jednom u nizu “konkursa sa fotografijom”, što je najverovatnije i ovde slučaj kao još jednom dogovoru ispod stola.

Da Vas podsetimo: 

Drugi lider, druge favorizovane liste, dobio je najbolje lokacije u gradu za svoj mali biznis tipa “Jedite kokice kod Đokice”. Obojica navedenih nagrađeni su još pre izbora za zamlaćivanje svojih naivnih partijskih drugova koji se potajno nadaju da će i oni dobiti neku mrvicu sa naprednjačkog stola.

Tek na kraju (ili na dnu, svejedno) su prostodušni birači nesvesni da je njihova uloga u celokupnom izbornom zamešateljstvu samo da podignu cenu svojim kandidatima, jer što više ovi dobiju glasova, više će istrgovati funkcija i raznih drugih nameštenja na državnom koritu sa budućim (bivšim) gradonačelnikom Nedimovićem.

No, nije sve tako crno, jer teško je ne primetiti da je jedina svetla tačka ovih izbora činjenica da na listama nema više ni jedne političke protuve koju je onomad izbacio petooktobarski mulj. Možda se, ako ni zbog čeg’ drugog, a ono radi te činjenice, može reći da se u ovoj zemlji ipak nešto pokrenulo!

autor:M. Milivojević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime