U Valjevu – Reče mi jedan čovek

0
1080
Foto: printscreen

Već osam dana zvaničnih vesti o tome koliko je lica u Valjevu zaraženo korona virusom nema. Umesto pravih informacija gradjani Valjeva jedino što su mogli da saznaju jeste da je Valjevo žarište virusa I dalje pa I da najveći broj zaraženih dolazi iz Valjeva. Od dana proglašenja vanrednog stanja u Valjevu nije održana nijedna konferencija za novinare. Manipuliše se podacima , a u gradu ovakav način rada nadležnih stvara konfuziju I ozbiljnu zabrinutost.

Čak se I britanska kraljica oglasila I obratila Englezima , što je peti put za 68 godina koliko je na prestolju Engleske, ali se u Valjevu niko ne obraća gradjanima zvanično bez obzira na situaciju.

Epidemiolog Predrag Kon je saopštio podatak da je u Valjevu do sada potvrdjeno 59 slučajeva što čini 3,34% od ukupnog broja zaraženih. Ovaj podatak je zvaničan podatak I prati ga informacija o više od 900 ljudi u izolaciji. Ipak ova informacija je kako je pojasnila dr Darija Kisić Tepavčić od pre dva dana.

Pojedini mediji u Valjevu prema svojim izvorima navode podatke koji se kreću od 87 pa do preko 90 zaraženih osoba I čak 7 umrlih.

Niko pak u Valjevu ne iznosi zvanične podatke pa je I razumljivo da su brojevi koji se pominju različiti. Ali koji su to brojevi koji su pravi, provereni I iza kojih neko može da stane imenom I prezimenom I svojim stručnim I profesionalnim kredibilitetom?

Po zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, imena I prezimena pacijenata su zaštićena I u Valjevu niko imena nije ni tražio, ali su zato podaci o potvrdjenim slučajevima korona virusa itekako traženi. Odgovori ne stižu. Umesto toga ostavljen je ogroman prostor za spekulacije I informacije koje se medju gradjanima šire , a počinju uvek sa “Rekla je jedna sestra”, “Rekao mi čovek”.

Da Vas podsetimo:  Roditelji dece iz "Ribnikara" traže da se Veselinu Miliću oduzme odlikovanje

Iako može zvučati neverovatno  ipak je istinito, u situaciji pandemije virusa kada je svaki gradjanin podjednako u opasnosti od zaraze bez razlike , kada se traži ozbiljan pristup I saradnja medija , u Valjevu se informacije daju za samo dva medija I to dva medija podobna kabinetu gradonačelnika.

To praktično znači da je napravljena I jasna podela gradjana Valjeva , na one koji su podobni da znaju I one koji to nisu , a sve u zavisnosti da li aplaudiraju gradonačelniku ili ne.

Kako u praksi to izgleda najbolje ilustruje podatak da je o  dolasku  ruske I kineske delegacije poziv prosledjen ponovo samo za dva gradonačelnikova medija dok svi ostali nisu bili informisani već je nakon posete izdato šturo saopštenje.

Zato Valjevo ostaje I dalje žarište virusa I žarište neinformisanja , žarište političkih podela  koje se stavljaju u prvi plan u situaciji pandemije kao bitne. Zato iz Valjeva odlaze samo loše vesti I brojevi, izjave koje se daju pa se potom vredjaju oni koji su ih preneli.

Sad kad je u Valjevu aktuelna vlast uvela sistem : “Reče mi jedan čovek”, gradjanima ne preostaje ništa drugo nego da obrate pažnju koji je to čovek.

Kada je Srbija u pitanju, broj obolelih je 2200, preminulih 58.

Izvor: VAmedia.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime