Ubedljivo smo najbolji – najviše vakcinisanih u Evropi, najmanje zaraženih u regionu

0
476

Ministar zdravlja o borbi protiv kovida 19 (Blic, 16. februar 2021. godine.)

Teme / Ocene: IstinitostZloupotreba činjenicaZdravstvo
Akter: Zlatibor Lončar
Sve izjave aktera (33)

“Imamo ubedljivo najniži broj zaraženih, najniži procenat smrtnosti, a testirali smo ubedljivo najviše građana, od svih država regiona. U pogledu vakcinacije, vodeća smo država u Evropi.”

Poređenje rezultata Srbije u borbi protiv kovida 19 s državama regiona i Evrope prati nas od početka pandemije.

Najpre je Srbija bila osma u Evropi po broju testiranih na milion (neistina), zatim su samo četiri zemlje u Evropi testirale više od Srbije (ponovo neistina) i, na kraju, Srbija treća u Evropi počela vakcinaciju protiv kovida 19. Opet – neistina.

Sve te takmičarske komparacije o kojima smo pisali proteklih meseci slile su se nekako u skorašnju izjavu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

“Ne zaboravite, u regionu, Srbija ima najnižu incidencu obolevanja od kovida 19, Srbija ima najnižu stopu smrtnosti (primera radi, od Hrvatske duplo nižu, a od Slovenije tri puta nižu stopu smrtnosti) i na kraju, Srbija je i testirala ubedljivo najviše građanarekao je Lončar u intervjuu za Blic.

Nisu, doduše, sve iznesene tvrdnje potpuno neistinite. Uzevši da se iz dana u dan podaci u vezi s kovidom 19 menjaju, više je posredi zloupotreba činjenica.

“Imamo ubedljivo najniži broj zaraženih od svih država regiona”

Po podacima od početka pandemije do 16. februara 2021. godine, u Srbiji je zabeleženo ukupno 424.020 zaraženih kovidom 19.

Sudeći po podacima sa sajta worldometers.info, Srbija nema najniži broj zaraženih u regionu ako gledamo ukupan broj obolelih do kovida 19. Podatke smo, inače, upoređivali s podacima iz Rumunije, Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Crne Gore.

Da Vas podsetimo:  Nešto kao sport ... na srpski način

Srbija je po tom parametru na drugom mestu u regionu, ali sa najvećim brojem zaraženih. Ispred je Rumunija sa nešto više od 750.000 zaraženih.

Najmanje zaraženih ima Crna Gora – 69.770 ljudi.

 

Broj obolelih od kovida 19 u regionu
Infogram

S druge strane, ako pogledamo koliko je obolelih od kovida 19 na milion stanovnika u navedenim državama, redosled se razlikuje. Iz ovog poređenja smo izuzeli Crnu Goru, jer ima manje od milion stanovnika.

Svakako, po ovom kriterijumu prednjači Slovenija, koja ima nešto više od dva miliona stanovnika i 86.825 zaraženih. Hrvatska je na drugom (58.201), a Srbija na trećem mestu sa 48.653 zaraženih na milion stanovnika. A najmanje zaraženih po ovom parametru ima Albanija – 32.913.

Dakle, Srbija nema najmanji broj zaraženih u regionu.

“Imamo ubedljivo najniži procenat smrtnosti”

Od početka pandemije do danas, širom sveta je od posledica kovida 19 preminulo nešto manje od dva i po miliona ljudi, a samo u Evropi oko 770 hiljada. Najviše života kovid 19 je odneo u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Rusiji. Od država u regionu, najviše ljudi umrlo je u Rumuniji – 19.526. U Srbiji je, zaključno s 16. februarom, preminula 4261 osoba.

Infogram

Deo izjave ministra Lončara o niskom procentu smrtnosti je istinit. Srbija je na dnu liste po broju umrlih na milion stanovnika.

Podsetimo, Lončar je rekao i da Srbija ima duplo nižu stopu smrtnosti od Hrvatske, a tri puta nižu od Slovenije.

U odnosu na Sloveniju gde je na milion stanovnika, od kovida 19 preminulo 1795 osoba, u Srbiji je taj broj mnogo manji – 489. A u Hrvatskoj, na milion stanovnika preminulo je 1310 osoba. Dakle, Lončareva konstatacija je u ovom slučaju neprecizna, ali i približno tačna.

Da Vas podsetimo:  ŠTA TO BEŠE ČAST?

”Testirali smo ubedljivo najviše građana, od svih država regiona”

Srbija nije testirala “ubedljivo najviše građana” u regionu. Ali, jeste pri vrhu tabele država s velikim brojem testiranih. Na kovid 19 u Srbiji je testirano više od 2,7 miliona građana, pa su tako u regionu, po ovom parematru, ispred nas samo Mađarska, s oko 3,3 miliona, i Rumunija, s 5,7 miliona testiranih na kovid 19.

Srbija je treća i po broju testiranih na milion stanovnika. Prva je Slovenija sa 415.445 građana, druga Mađarska sa 351.323, a Srbija ima 319.470 testiranih na milion stanovnika.

Infogram

“U pogledu vakcinacije, vodeća smo država u Evropi”

Ako se gleda lista 10 zemalja s najvećim brojem vakcinisanih (bilo da je reč samo o prvoj dozi ili o obe), onda bi se za Srbiju moglo reći da je jedna od vodećih u Evropi. Po poslednjim podacima sa sajta ourworldindata.org, u Srbiji je vakcinisano 1,35 miliona građana, što je pozicionira na deveto mesto među državama Evrope s najvećim brojem vakcinisanih.

Prednjači Velika Britanija sa 16 miliona vakcinisanih, a slede Turska, Nemačka, Rusija, Italija, Francuska, Španija i Poljska.

Foto: Ourworldindata.info

I u ovom slučaju, pogledali smo podatke o stopi imunizacije. Po tom kriterijumu, Srbija je druga po broju vakcinisanih na 100 osoba. Stoga, može se reći da je Srbija među vodećim državama u Evropi u ovoj kategoriji.

Foto: Ourworldindata.info

Iako neki delovi izjave ministra Lončara deluju pretenciozno, u celokupnoj izjavi ima istine. Broj umrlih na milion stanovnika u Srbiji je zaista manji nego u zemljama regiona, a i broj vakcinisanih na 100 stanovnika je Srbiju zaista pozicionirao pri vrhu liste evropskih država.

Međutim, kako su podaci na dnevnom nivou podložni promenama, a ministar nije naglasio na koji konkretno period misli, ovog puta od Istinomera dobija ocenu zloupotreba činjenica.

Da Vas podsetimo:  Fudbalska posla – samo naizgled!

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime