Ubijeni svedok Srećko postao novi svedok Laki

0
1033

lakiDo kraja dana glavna vest u regionu po svemu sudeći biće informacija da se pojavio novi svedok pod imenom Laki, koji je srpskoj policiji pristao da da informacije o ubistvu nekadašnjeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića. Ovo je, međutim, primer ili površnog senzacionalističkog novinarstva ili namernog medijskog spina.

Naime, ne postoji nikakav novi svedok Laki, osim u Google prevodiocu za ime Srećko, koji je zaista kao svedok još 2001. srpskoj policiji ispričao saznanja o brojnim zločinima kriminalnog klana Amerika.

Da je postojao svedok kodnog imena Srećko pokazuje i službena beleška policije zavedena još tada, a isto je potvrdio i bivši ministar policije Dušan Mihajlović u autorskoj knjizi “Povlenske magle i vidici”. Mihajlović je konstatovao da dokaza za brojne informacije ovog svedoka nije bilo.

Još u septembru 2002. mediji u Srbiji preneli su da je Srećko zapravo Milorad Vujićić, nađen mrtav s odsečenom glavom u Mađarskoj, godinu dana pošto je dao iskaz u policiji.

Ekipa Insajdera je još tokom istraživanja zločina službi bezbednosti 90-ih došla do policijske beleške o svemu što je Srećko ispričao. On je grupu Amerika doveo u vezu s brojnim ubistvima kriminalaca, ali i državnih funckionera. Ovu grupu svedok je označio kao odgovornu za ubistvo saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, policijskog generala Boška Buhe, funkcionera JUL-a Zorana Todorovića Kundaka, šefa srpske policije Radovana Stojčića Badže, policajaca Dragana Radišića.

Kako je danas Srećko postao Laki

Podgorički list Dan danas je preneo, pozivajući se na peruanski list Karetas, da se kao krunski svedok brojih zločina grupe Amerika pojavio izvesni Laki.

Peruanski list je svedoka Lakija pominjao u izveštajima o hapšenju člana kriminalnog klana Amerika Zorana Jašića u Peruu krajem jula. Po svemu sudeći, novinari Karetasa su kroz sajt Google predovilac provukli stare tekstove srpskih medija o grupi Amerika u kojima se pominje svedok Srećko koji je dao iskaz 2001. U njihovim tekstovima tako se pojavio svedok Laki. Domaći mediji su zaključili da je reč o novom svedoku, iako su ti isti mediji prethodnih godina objavljivali da je svedok Srećko ubijen. Srećko je tako postao novi svedok Laki, što je engleska verzija srpskog imena.

Da Vas podsetimo:  Srpske bebe se prodaju!

Mediji u regionu su tako zaključili da se pojavio novi svedok.

Informaciju o navodnom novom svedoku koju je podgorički Dan objavio pozvajući se na peruanski Karetas preneli su pojedini mediji u Crnoj Gori, ali i u Srbiji, među kojima su Blic, Alo, Mondo, crnogorske Vijesti i mnogi drugi.

Namerni spin ili dezinformacija je tako poprimila planetarnu razmeru.

Nastanak grupa Amerika

Prema pisanju lista Politika iz 2006, ova međunarodna kriminalna grupa dominirala je u Beogradu tokom druge polovine devedesetih, otimajući teritoriju od tada neprikosnovenog Voždovačkog klana. Postojali su navodi da je grupu Amerika osnovao tadašnji resor Državne bezbednosti, kao instrument za eliminaciju klanova koje sam DB nije držao pod kontrolom, odnosno koji su počeli da rade „na svoju ruku“.

Svraćaju do Srbije?

Pripadnici grupe Amerika, sudeći prema lokacijama hapšenja pojedinih članova, sada rade u Južnoj Americi, ali i Evropi. I dalje se dovode u vezu s trgovinom velikim količinama narkotika. Zanimljivo je da je prema pisanju pojedinih medija Mileta Miljanić Majk nedavno boravio u Srbiji. Informaciju da je u Srbiji boravio i Željko Makrimović Maka na pitanje Insajder.neta demantovao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Grupu Amerika su činili kriminalci koji su pre ratova na ovim prostorima radili u SAD i koji su se početkom devedesetih, „iz patriotskih razloga“, vratili u Srbiju.
Svraćaju do Srbije?

Pripadnici grupe Amerika, sudeći prema lokacijama hapšenja pojedinih članova, sada rade u Južnoj Americi, ali i Evropi. I dalje se dovode u vezu s trgovinom velikim količinama narkotika. Zanimljivo je da je prema pisanju pojedinih medija Mileta Miljanić Majk nedavno boravio u Srbiji. Informaciju da je u Srbiji boravio i Željko Makrimović Maka na pitanje Insajder.neta demantovao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Grupa nosi naziv po prvom vođi, Vojislavu Raičeviću zvanom Voja Amerikanac, koji je nestao 1997, a upravo je svedok Srećko 2001. policiji ispričao da je Raičević ubijen. Vođstvo je navodno preuzeo Mileta Miljanić Majk, a u grupi su pored nedavno uhapšenog Jakšića i Željko Maksimović Maka, za kojim je Srbija raspisala Interpolovu poternicu zbog optužbi za ubistvo policijskog generala Boška Buhe. Prema policijskim izvorima koje su mediji prenosili prethodnih godina, grupa je do 2001. brojala 17 stalnih članova.

Insajder

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime