Ubistvo Olivera Ivanovića i propast Vučićeve politike

4
4057
Foto: nspm

Meci koji su ubili Olivera Ivanovića istovremeno su u razbili predstavu o uspešnoj politici Vučića u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Raskrinkano je da se Srpska napredna stranka u politici masovno služi gnusnim lažima o svojim političkim protivnicima. Svako veoma jednostavno može da uporedi šta su visoki predstvanici SNS-a govorili o Ivanoviću neposredno pred njegovu likvidaciju, a šta su govorili od trenutka kada je ubijen. Blatili su čoveka na najgori mogući način, očigledno lažući, a onda su sami posredno priznali da su lagali tvrdeći da je Ivanović sve suprotno od onoga što su govorili dok je bio živ i dok im je bio protivnik.

Ako vlast laže i kleveće ljude u tako očiglednim stvarima, kako im se uopšte može bilo šta verovati. I šta tek rade u situacijama kada imaju mnogo veći interes da lažu.

Kako su drugi autori već primetili, ceo ponižavajući cirkus oko „zahteva“ za učešćem u istrazi je direktna posledica činjenice da su Vučić i Dačić potpisivanjem i realizacijom Briselskog sporazuma, predali našu policiju, naše tužilaštvo i naše sudove Tačiju i Haradinaju, odnosno tzv. Republici Kosovo. Sve do tog perioda mi smo imali svoje organe koji bi, ne pitajući nikoga, već uveliko sami sprovodili istragu po zakonima Srbije, ako bi u tim uslovima uopšte i došlo do atentata na Ivanovića.

Moguće je da je neko od čitalaca i sam podržavao Briselske sporazume. I u medijskom mraku koji je uveden to nije za osudu. Ali danas svaki građanin Srbije nedvosmisleno vidi da je cela ideja sa Briselskim sporazumima bila duboko pogrešna. Sve je to samo jedna velika Vučićeva obmana.

Kao ključni argument mudrosti kojom je Vučić vođen prilikom potpisivanja Briselskih sporazuma, navođeno je da nije bilo političkih ubistava Srba. Na najsuroviji način i najlakoverniji su osvešćeni – povlačenje državnih ovlašćenja i institucija Srbije sa KiM, umesto da se insistira na svemu što je predviđeno rezolucijom 1244 SB, samo se ugrožavaju životi i opstanaka Srba na KiM.

Da Vas podsetimo:  Samo krieg, ništa blitz

Svako razmatranje o tome ko bi mogao da bude naručilac ovog zločina, iz bilo kog ugla gledano, pokazuje promašenost i glupost Vučićeve politike. A reč je nesumnjivo o političkom ubistvu, zato što Ivanović nije bio upleten u bilo kakve smunjive poslove.

Ako su Albanci (lično mi je ta mogućnost malo verovatna), onda je to dokaz kako iza srpskog povlačenja u pregovorima sledi najcrnja eskalacija progona Srba. A ne nikakvo „pomirenje“, „stabilizacija regiona“, „okretanje budućnosti“ i slično.

Ako su to zapadni prijatelji Vučića, onda je to dokaz da je Vučićeva politika okrenutosti prema zapadu potpuno pogrešna. Ubistvo Ivanovića imaće značajan uticaj, negativan naravno i na rezultate glasanja u Beogradu za SNS i SPS. Ako je inspirator i organizator iz tih obaveštajnih kuhinja (što je meni najverovatnije), onda su sve pohvale koje Vučiću već godinama stižu lažne, sračunate samo na ostvaranje njihovih strateških interesa. A to u najboljem slučaju znači da Vučić ništa od svega toga ne razume, a u najgorem da u tom obmanjivanju javnosti svesno učestvuje. Kako god, ta politka je izuzetno štetna za nas.

Ako je reč o tome da je poslata poruka da se u susret ispunjenju novih zahteva zapada o predaji KiM neće tolerisati nijedan glas razuma sa KiM, onda je to za 40 godina zatvora. Budući da nažalost nemamo smrtnu kaznu.

Ako je ubistvo naručeno sa istoka ( što je po meni neverovatno – ali ovde razmatramo sve teorijske mogućnosti), onda znači da Vučić nema stvarnu podršku sa istoka, kako to pokazuje.

Politička likvidacija Olivera Ivanovića je početak kraja Vučićevog režima. Prvi put će se biračko telo koje glasa za Vučića ozbiljno zamisliti i prestaće bespogovorno da prihvata kao istinito ono što im Vučićeva propaganda servira.

Da Vas podsetimo:  Medicinska sestra sa severa Srbije pisala Vučiću: Od humanosti se ne živi, ne plaćaju se računi niti kupuje hleb…

Jedno je sigurno, naručilac ubistva je pogrešio. Ako su to Albanci ili zapad, oni neće naći drugog kao što je Vučić koji mogu da im ostvare predaju KiM. Ako je to zastrašivanje i ućutkivanje političkih porotivnika, dogodiće se savim suprotno. Sve više ljudi će javno biti protiv ovakve politike. Posle Vučića u kratkom vremenskom periodu na vlast može doći samo grupacija koja se drži srpskih nacionalnih interesa, a to zlikovci izvesno nisu hteli.

Zbog toga smrt Olivera Ivanovića nije besmislena. Na jedan tragičan način ona nas čini boljima i odlučnijima da se izborima za bolju Srbiju.

Branko Pavlović

nspm.rs

4 KOMENTARA

  1. Da na vlast “ moze doci „samo grupacija koja se drzi srpskih nacionalnih interesa“! Ovaj Branko je neka dobricina, ali kao da je trusnuo sa Neptuna (Mars je za, ovakva zakljucivanja, prebliz); pa jos da glasaci tamo onoga da ce biti nekog- srpskog!- drugoga: i Neptun je prebliz.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime