Ubistvo premijera i put u EU

0
658

2014-04-18_084703Uprkos izjavama iz vlasti u Beogradu da će rešavanje Đinđićevog ubistva biti postavljeno kao uslov u okviru pregovora o poglavlju o vladavini prava, Evropska komisija je u sredu saopštila da pojedinačni slučajevi neće biti korišćeni kao posebni uslovi.

„Rasvetljavanje ubistva premijera Đinđića bio bi element za pozitivnu ocenu“, naveo je Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, u odgovoru BIRN-u.

On je, međutim, rekao da se pregovori „ne fokusiraju direktno na pojedinačne slučajeve, koliko god da su simbolični, već na kapacitet samog sistema (na primer pravosuđa) da reši ove slučajeve na pravedan i efikasan način“.

Evropska komisija u pregovorima sa Srbijom stavlja „naglasak na vladavinu prava, osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost“, naveo je Stano u imejlu.

„Kapacitet srpskog pravosuđa da rasvetli ovakve slučajeve, a naročito one simbolične, biće uredno uzet u obzir pri evaluaciji“, rekao je on.

Đinđić, koji je imao ključnu ulogu u hapšenju i izručenju Slobodana Milošević u Hag, zbog suđenja za ratne zločine, ubijen je ispred zgrade vlade u Beogradu u martu 2003. godine.

Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), proglašen je krivim za organizovanje grupe koja je planirala atentat. Međutim, politička pozadina ubistva nikada nije razjašnjena.

Mediji u Srbiji citirali su šeficu pregovaračkog tima Tanju Miščević, koja je rekla da razotkrivanje pozadine ubistva jeste preduslov u pregovorima o poglavlju 23, koje se odnosi na vladavinu prava. Pregovori o tom poglavlju trebalo bi da počnu do kraja godine.

Četiri člana Evropskog parlamenta ranije ove godine zatražili su da otkrivanje svih detalja o Đinđićevom ubistvu bude uključeno u pregovore kao preduslov u okviru poglavlja 23.

„Čvrsto verujemo da vladavina prava u Srbiji neće biti uspostavljena sve dok politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića ne bude potpuno i sveobuhvatno istražena“, naveli su u pismu Evropskoj komisiji poslanici Evropskog parlamenta Jelko Kacin, Arnaud Danjean, Maria Elena Kopa i Marije Kornelisen.

Da Vas podsetimo:  Deca najčešće žrtve trgovine ljudima

Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, takođe je ranije rekao za BIRN da potpuno rešavanje slučaja „predstavlja lakmus test za nezavisnost i profesionalizam pravosuđa i državnih institucija“ u zemlji.

On je rekao da je drugo pitanje, koje će se utvrditi vremenom, da li će to biti formalni deo pregovora u okviru poglavlja 23, tokom pregovora ili pri zatvaranju poglavlja.

„Predstavnici četiri najveće političke grupe [u Evropskom parlamentu] čvrsto stoje iza te ideje“, naglasio je on.

Marija Ristić

balkaninsight

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime