AV i učenje na svakodnevnim greškama

1
1167

Ovih dana, AV-e,  išao si u komšiluk da se podičiš svojim „velikim uspesima“.  Naslov u bernskom Pogledu (Blick) veoma je indikativan, urednik je tamo izvukao esenciju tvoje (i Veberove) životne filozofije: Samo se magarac ne menja! Naravno, da neko ne bi bio u dilemi, ove mudre reči su tvoje (ne)magareće glave delo.

Na prvo pitanje Blic(k)-a, kuda nameravaš da povedeš svoju zemlju, ovog puta iz fotelje predsednika, krenuo si zaobilazno. Začudio si se, zapravo, otkud im tako nešto pade na pamet? Pa ti si doveo državu Srbiju tamo gde se to od tebe tražilo, tamo gde treba. Sve je tu savršeno upakovano, tako da sada nemaš gde da povedeš svoj narod sve i kad bi hteo. Što se, bre, ovi na zapadu prave naivni: kao da ne znaju da si uspešno rešio sva ekonomska pitanja i, po prvi put nakon Drugog svetskog rata, Srbija ima višak novca u budžetu, a nezaposlenosti i spoljnjeg državnog duga gotovo da više i nema.

Blik je nekako brzo prešao preko tvojih privrednih čuda, čak je zaboravio i „Beograd na vodi“, projekat za kojeg se ne zna ni ko ga vodi, a opet je uspešan. Nije pomenuo ni ER Srbiju, koja upravo ovih dana usrećuje 650 svojih radnika – daruje ih otkazima. Iako si se loše osećao zbog ovakvog ignorantskog stava Švajcaraca spram tvojih ekonomskih dostignuća (više si postigao za tri godine, nego Broz za četiri decenije), znao si kako da ih fasciniraš i izbaciš iz sedla: i dalje, veliš im, vredno, marljivo, samopregorno i posvećeno radiš od rane zore do kasnog svanuća – ni Švabe ti tu nisu ravne, a ni Švajcarci, bogme, osim onih kredita koji svakodnevno rastu i čiju glavnicu je nemoguće otplatiti.

Da Vas podsetimo:  Ikarov let Srđana Predojevića

Pa vi, Švajcosi, zaista ne kapirate ko sam ja – pokušavaš da im to objasniš govorom svog mlitavog tela: Sve ću da vam dam, Kosovo da prodam, samo da u Hagu ne zaigram! Capisci!? Vidiš, bledo te gledaju, kao da  je proradila „crna rupa“ u CERN akceleratoru, kao da ih je Higsov bozon potrefio posred čela. Kao da nikada nisu čuli za kuma (o kumi da ne govorimo), pa ni za Marlona Branda.

Pošto si sredio ekonomiju, BDP, i podigao radnu sitnicu, pardon, satnicu, na vrednost od jednog (čitavog!) evra, trudiš se da im objasniš: dalje te čekaju problemi druge prirode. Tu ti se malo omaklo, pa si duboko uzdahnuo, što se moglo protumačiti kao da si zabrinut, a neko je to mogao shvatiti i kao tvoju slabost. Naravno, brzo si vratio u pobednički štimung.

Lako je narodu reći, podvrisnuti: Krenite i borite se za Kosovo! Tako se izaziva rat, a Srbija je, kako je i cernom akceleratoru poznato, izazvala Prvi svetski rat, pa i Drugi (mada se o tome još dovoljno ne zna), a tek Treći…

Eto, hoćeš da otvoreno i pošteno razgovaraš sa Šiptarima o rešenju kosovskog konflikta. Iza toga jasno stoji tvoja poruka, da se svih ovih godina, uključujući i ove poslednje u kojima si i sam učestvovao, nije pregovaralo sa Šiptarima „pošteno i otvoreno“? Ne zanima te šta tvoj narod o svemu tome misli? A i zašto bi, ako ti već najbolje znaš šta je dobro za tvoj narod (s ove i one strane Prokletija). Istina je, nećeš se osvrtati niti ćeš ustuknuti pred mišljenjem Srba, koji se s tvojom zamisli ne slažu, ali, isto tako, nećeš povijati kičmu ni pred Šiptarima. Jasno i glasno ćeš proklamovati: Kosovo je nezavisna država! Pa nek’ se duri ko kako hoće – i naši i njihovi.

Da Vas podsetimo:  Nema laži, nema prevare

Da bi ambiciozne Telove potomke dodatno fascinirao, rekao si im da nemaš ambicije, jer si ih sve redom već ostvario. I to veoma mlad. Najmlađi! Najmlađi parlamentarac, najmlađi premijer, nalmlađi predsednik! Jeste da to nije tačno, ali kao veliki državnik ti znaš kada je korisno lagati u interesu svojih naroda. Uostalom, kad si to već lagao u svojoj kući, zašto ne bi i u komšiliku?

I zaista ti Švajcarci su čudan narod. Odmah kreću sa svojom pragmatičnom logikom, pitaju te: A šta si spreman da daš da se postigne kompromis sa Šiptarima. A što bi ti nešto davao? Zapravo, više i nema šta da se da. Sve je dato, samo da se sačuva mir. Srbi će te zbog takve tvoje mudrosti slaviti! Šiptari još više: napraviće ti supu od muslija i veliki spomenik u Prištini, tik pored Klintonovog?

Dakle, ne daješ ti ništa, tebi treba „unutrašnji dijalog“ za „preumljivanje“, kojim će se konstatovato da sve ono što si do danas dao, dao si u interesu države i naroda. Koje države i naroda? E sad, zar ovo nije 21, vek, kakvo je to uskogrudo pitanje?

Na kraju te ovi Blikeri pitaju, da li ćeš se kadidovati na sledećim izborima? Naravno da nećeš, kao što se nisi kandidovao ni na ovim prošlim, predsedničkim. Mada, jednog dana i tvoja će se vladavina okončati. Doći će neko drugi umesto tebe i narod će tek tada shvatiti kakvu su veličinu imali za vođu. Tek kada ti ne budeš na čelu države, mase će shvatiti koga su imali za predsednika i koliko su izgubili tvojim (ranim) odlaskom. Zaplakaće tada gorko, kao za Titom osamdesetih.

Da Vas podsetimo:  Dolazi cirkus

Eh, da ne zaboravimo, upitaše te ovi Alpski pastiri, da li se stidiš onoga što si činio u prošlosti. Čega da se stidiš, odgovorio si im resko. Ali, ipak, kao i svako umno biće (pogreši konj, a ne magarac), svoje greške često analiziraš. Pronalaziš ih svakog dana, ali, kako se kaže – čovek se na greškama uči. A ti si rešen da učiš do kraja života, da svakog dana nešto novo saznaš.

Podsećaš nas, pre četiri godine objavio si celom svetu da ćeš za godinu dana da naučiš jezik svoje mentorke Merkelove. I jesi li ga naučio? Nisi – ni jednu jedinu reč! Ipak, jasno je da tada nisi slagao – već si pogrešio. Sada si, eto, naučio nešto novo, što Srbi, inače, znaju odvajkada: prvo skoči, pa kaži hop!

D. Gosteljski

www.koreni.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime