Učestali napadi Albanaca

0
825

Mještani sela Sponce i Velika Brajina na području opštine Medveđa, na administrativnoj granici sa Kosovom i Metohijom, zatražili su pomoć od Vojske i policije Srbije i pripadnika KFOR-a zbog učestalih napada Albanaca na njihova domaćinstva.

siptariMještanin Sponca, koji je želio da ostane anoniman iz bezbjednosnih razloga, rekao je Srni da su prije desetak dana u toku noći dvojica lopova pokušala da obiju kuću Dragana Sarića.
Prema njegovim riječima, nakon što su čuli Sarićev glas, zaprijetili su mu na lošem srpskom jeziku da u kući ne smije čekati zoru, a poslije sat-dva su došli i ispalili nekoliko hitaca kroz ulazna vrata.

Sarić je ostao nepovrijeđen, a srpska policija je sutradan konstatovala da je na kuću izvršen oružani napad.

Nedavno su, takođe, poslije pola noći nepoznata lica napala starca Mila Bulatovića u Sponcu, kome su razbili prozore i zaprijetili da „glavu neće nositi na ramenima“ ukoliko u roku od deset dana ne napusti kuću.

Mještanin Sponca navodi da je lopovi dolaze iz susjednih albanskih sela i da „granicu“ između Kosmeta i Srbije prelaze bez straha, jer se Vojska i policija Srbije povukla sa administrativne linije dublje na područje Sponaca.

On je dodao da su albanski lopovi posjekli više stotina hektara šume u vlasništvu Srba, da nesmetano napasaju stoku po srpskim livadama i pašnjacima u rejonu odgovornosti srpske Vojske i policije.

Ovaj mještanin je naveo da je administrativna linija u rejonu sela Velika Brajina i Sponce potpuno nezaštićena, da su preostala domaćinstva koja su udaljena stotinjak metara od granice prepuštena na milost i nemilost kriminalcima i lopovima.

Mještani ova dva sela su u pozivu za pomoć naveli da patrole Vojske i policije Srbije s vremena na vrijeme prođu uz administrativnu liniju ali da odmah po njihovom odlasku Albanci nastavljaju da sijeku šumu i napasaju stoku u njihovim atarima, te da se ne ustručavaju ni od oružanih napada i prijetnji smrću.

Da Vas podsetimo:  Katolički temelj hrvatskog genocida

Oni upozoravaju da je na cijelom području od adminstrativnog prelaza Mutovida, na putu Priština-Leskovac, do sela Medrgovac, udaljenog više od tridesetak kilometara uz administrativnu liniju prema Kuršumliji, ostalo dvadesetak staraca od blizu 500 stanovnika koliko ih je do 1999. godine živjelo na ovom području.

www.iskra.co

Agencija Srna

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime