Udarom na Dodika SAD pokušava udar na Rusiju; Amerikanci se spremaju za rat u BiH

0
225

Moskva je zabrinuta zbog zaoštravanja situacije u Bosni i Hercegovini, razvoj novog sukoba u Evropi ne odgovara ničijim interesima, naglašavaju u ruskom Ministarstvu inostranih poslova.

Foto: Wikipedia, Pixabay, Foto: Twitter/@MiloradDodik

Istovremeno, balkanski politički analitičari upozoravaju na da su SAD u potpunosti spremne da otvore „drugi front“ protiv Ruske Federacije na Balkanu i izatovu velike sukobe.

U Bosni i Hercegovini su 2. oktobra održani opšti izbori u okviru kojih je odlučena i sudbina novog predsjednika Republike Srpske. Pobjedu u borbi za ovu funkciju odnio je patriotski srpski političar Milorad Dodik. Ovo, naravno, nije prijalo Amerikancima i opoziciji u RS koju kontroliše Zapad.

Organizovani su protesti i zatraženo je ponovno brojanje glasova. Usled toga je lokalna Centralna izborna komisija, pod pritiskom Anglosaksonaca i Njemaca, preduzela ovaj neviđeni provokativni korak, i na taj način duplo povećali eskalaciju napetosti.

„Pomno pratimo razvoj situacije, nadamo se da će sadašnja kriza biti prevaziđena što je prije moguće u skladu sa Ustavom BiH“, istakao je za TASS zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

,,Istovremeno, želim da kažem da to ne mijenja naš odnos prema poznatim političkim liderima BiH. Veoma smo ljubazni prema Miloradu Dodiku kao lideru srpskog naroda, koji čvrsto stoji na poziciji zaštite legitimnih interesa Srba“, poručio je Gruško.

I sam Milorad Dodik je uoči izbora u intervjuu za Rusku gazetu predvidio sličan razvoj događaja.

Foto: Printscreen YouTube/ RTRS

„Što se tiče provokacija, vi znate da je Bosna i Hercegovina protektorat i kolonija Zapada, za šta Amerikanci i Evropljani ne snose nikakvu odgovornost“, naveo je on.

Sada se u Bosni i Hercegovini pojavljuje varalica, Njemac Kristijan Šmit. Pojavljuje se kao „visoki predstavnik“, iako nije izabran u Savjetu bezbjednosti UN-a . Rusija i Kina glasale su protiv takvog imenovanja. Njegovi prethodnici su, suprotno svim principima demokratije i zakonitosti, uspostavili pravila, smjenjivali legitimno izabrane predstavnike srpskog naroda, vršili politički i pravni teror u Bosni i Hercegovini. I Šmit bi to želio. Sve ovo vam govorim da biste shvatili u kakvim uslovima ,,slobode“ će se održati izbori u Bosni i Hercegovini“.

Da Vas podsetimo:  Srbija ima najstariju vojsku u Evropi. Čak ruski vrapci znaju da naša municija i granate završavaju u Ukrajini
Amerikanci se spremaju za rat u BiH

O planovima Vašingtona u BiH i ovdašnjim ključnim američkim akterima u ekskluzivnom intervjuu za RG govorio je Dževad Galijaševič, politički analitičar.

Foto: Printscreen YouTube/RTRS

Analitičar je podsjetio da na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine postoji poseban dio Brčko – strateški važan koridor koji povezuje dva dijela Republike Srpske. U stvari, ovaj je dio  pod međunarodnom kontrolom, a u stvari je protektorat Vašingtona i zgodna odskočna daska za razmještanje vojne intervencije NATO-a. Nije slučajno što je na njenom čelu Amerikanac – zamjenik visokog predstavnika za BiH. Tu poziciju trenutno obavlja Džonatan Menouti , čija je supruga, Debora Menouti, zamjenica komandanta američke ambasade u Sarajevu. Prema Galijaševićevim riječima, ona je „poznata po srbofobiji i patološkoj mržnji prema Miloradu Dodiku“.

„Džonatan Menouti je obavještajac koji koordinira u diplomatskim i vojim operacijama u Bosni i Hercegovini“, naveo je analitičar.

„Amerikanci su poslali svoje ljude ovdje kako bi započeli rat. Koje su njihove snage i sredstva? Sjevernoatlantska alijansa je praktično okupirala BiH, i zloupotrijebila miroljubive aspekte Dejtonskog sporazuma Mirovne misije.“

Galijaševič je siguran da Menuti, po uputstvu svoje supruge, takođe može da koristi američke specijalne snage za izvođenje vojnih akcija i specijalnih operacija. „Već dugi vremenski period je ugrožena ne samo karijera Milorada Dodika, već i njegov život“, upozorio je analitičar.

„Postoji veliki rizik da političar bude bilo gdje u Menoutijevom društvu, jer su poznati slučajevi smrti od radijacija, cezijuma, infarkta itd. Lider  Srba treba da pazi kada je u pitanju bilo kakva komunikacija sa Amerikancima, jer se ovdje šalju profesionalni atentatori pod maskama diplomata!“

,,Udarom“ na Milorada Dodika, Amerikanci pokušavaju da udare na Rusiju
Foto: Twitter/@MiloradDodik

Milorad Dodik je istakao da je Rusija najvažniji diplomatski saveznik Republike Srpske, koji štiti interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno u UN-u. „Za RS i cijeli srpski narod ekonomska saradnja sa Ruskom Federacijom je od najveće važnosti, uglavnom u okviru energetskih projekata, gdje nam Moskva dejluje kao strateški partner“, istakao je on.

Da Vas podsetimo:  Slučaj Bogorodice Ljeviške: “Ako je vaše, što ste je palili marta 2004?”

Dakle, možemo doći do razočaravajućeg zaključka da, kako se ruska Specijalna vojna operacija uspješno razvija u Ukrajini, Amerikanci mogu da otvore i „drugi front“ protiv Ruske Federacije na Balkanu, nanoseći vojne, političke i druge udare na strateške saveznike Moskve – Srbe.  To će olakšati „porodica Menuti” i slični profesionalci, koje je Zapad unaprijed postavio na ključne pozicije u međunarodnim organizacijama i diplomatskim predstavništvima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime