Udruženja formirala Medijski savez: Vratiti ugled novinarima

0
1460

Sindikat novinara Srbije (SINOS), Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR) i Društvo novinara Vojvodine (DNV) oformili su Medijski savezSINDIKAT novinara Srbije (SINOS), Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika (UMMR) i Društvo novinara Vojvodine (DNV) oformili su Medijski savez. Namera ovih udruženja je, kako ističu, da „zaustave urušavanje medija i novinarstva, vrate dostojanstvo i ugled profesije i zaštite prava medijskih radnika u Srbiji“.

savezGvozden Nikolić, predsednik Udruženja medija i medijskih radnika, kaže da će se ovaj savez aktivno uključiti u izradu nove medijske strategije sa predlozima, da će se zalagati za socijalni dijalog u medijima i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kako bi bili zaštićeni medijski radnici i u onim medijima čiji vlasnici ne dozvoljavaju osnivanje sindikata.
– Složili smo se oko nekoliko ciljeva. Zahtevamo transparentno vlasništvo nad medijima i da vlasnici ne mogu biti kompanije iz of-šor zone. Zalažemo se za transparentno finansiranje, odnosno da se omogući svim medijskim udruženjima i organizacijama pravo da delegiraju predstavnike u konkursne komisije za projektno sufinansiranje medija i da se jasno definiše pojam „medijski ekspert“ – kazao nam je Nikolić.

Iz Medijskog saveza navode da će se zalagati za opstanak nacionalne državne agencije Tanjug, ali i za obnavljanje Međunarodnog radija Srbija.

ZGRADA U RESAVSKOJ 28

– ZAHTEVAMO ravnopravan tretman svih udruženja i organizacija prilikom korišćenja Doma novinara u Resavskoj 28, delegiranja članova udruženja i organizacija u regulatorna ili samoregulatorna tela – navode iz Udruženja.

www.sinos.rs / novosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime