Udruženja pozivaju novinare da se pridruže protestu zbog odluke o izručivanju Asanža SAD

0
50

Sindikat novinara Srbije (SINOS), Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozivaju koleginice i kolege da se pridruže protestu zbog odluke britanskog pravosuđa da Sjedinjenim Američkim Državama izruči Džulijana Asanža. Skup će biti održan sutra, 8. oktobra, preko puta Ambasade Velike Britanije koja se nalazi u u Resavskoj broj 46 sa početkom u 13 sati.

Foto: UNS, Pixabay

Novinari se mole da donesu svoje PRES prsluke i novinarske legitimacije, apeluju iz Udruženja novinara Srbije.

U isto vreme biće održan protest u Velikoj Britaniji, gde će više od 3600 ljudi formirati „ljudski lanac“ i opkoliti zgradu parlamenta u Londonu, zahtevajući Asanžovu slobodu. Okupljeni će se suprotstaviti izručenju Asanža i pozvati američku vladu da odbaci sve optužbe protiv njega.

Članovi sindikata Međunarodne federacije novinara (IFJ), Evropske federacije novinara (EFJ) i  članovi britanske Nacionalne unije novinara (NUJ) pridružiće se ovom skupu.

„Kriminalizovanje istraživačkog novinarstva omogućava svaku drugu vrstu represije. Ako se dovoljno nas okupi da opkolimo Parlament za nekoliko nedelja, taj proces može biti zaustavljen“, navedeno je u saopštenju NUJ-a ovim povodom.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime