UEFA i veterani UČK

0
955

News-Picture-UEFAStatut Evropske fudbalske unije (UEFA) od danas, ako je do sada išta i značio, vredi taman koliko i toalet papir u hotelu u Budimpešti u kome je danas zasedala elita ove evropske sportske organizacije. Unapred se izvinjavam zbog neprimerenih reči, ali, čelnici UEFA, uvaženi fudbalski asovi na čelu nacionalnih saveza, mogli su danas, pošto su primili Kosovo u ovu organizaciju, komotno da se pop…. na Statut i tako pokažu još jednom koliko ga poštuju i koliko im znači. Oba čina bila bi sličnog karaktera.

Neverovatno nasilje nad sportom, nad pravom, ali ne i nad pravdom, jer nje odavno nema, počinjeno je danas u Budimpešti. Pošto im nije prošla namera da amandmanom promene Statut UEFA, i tako omoguće da članica ove organizacije postane tzv. država koja nije član Ujedinjenih nacija, čelnici UEFE su mimo statuta odlučili da se glasa i da tzv. država Kosovo iako nije član UN postane član UEFA! Za teško kršenje Statuta, za kršenje najvišeg akta organizacije glasalo je 28 nacionalnih saveza, 24 su bila protiv.

Bio sam pre dve godine u južnom delu Kosovske Mitrovice na prvoj međunarodnoj utakmici tzv. države Kosovo protiv Haitija. Odigrana je, zaista, po evropskim standardima, po istim ovim po kojima je danas Kosovo primljeno u UEFA. Oko stadiona blato i smeće do kolena, na stadionu velike slike Adema Jašarija, na stadionu više albanskih no kosovskih zastava, parole UČK, velika tuča navijača iz različitih kosovskih klanova, i pesma koju sam upamtio do danas:

– Džamadani via via, šume mole a Šćipnija, Džamadani via, via, de Kosove est Šćipnija…

U slobodnom prevodu:

– Džamadani (jelek), na pruge, na pruge, velika je Albanija, džamadani na pruge, na pruge, i Kosovo je Albanija“…

Da Vas podsetimo:  TEHNIČKI PREGLED

Zaista, utakmica odigrana po najvišim standardima UEFA. Samo sport i sportska borba, ništa politika koju UEFA, ako se dobro sećam, zabranjuje. Sećam se i da su neki navijači, vetarani UČK, preskakakali sa tribina, igrali za vreme utakmice šotu po atletskoj stazi, drugi su sa tribina nešto poručivali Srbima i Srbiji, među njima veliki transparent na kome je pisalo – Drenica – UČK, itd! Sad bi bio red da UEFA u svoje članstvo primi i veterane UČK, ako mogu na teren za vreme utakmice, mogu i u UEFA.

Iz Beograda, odmah posle vesti iz Budimpešte, vele da će tužiti UEFU Sportskom sudu u Lozani. Za poverovati je da će se čelnici UEFA strašno iznervirati i uplašiti posle ove pretnje Beograda. A onaj koji je poslednjih godina izgubio sve kvalifikacije za Srbiju, a danas gledao kako Kosovo njihove kvalifikacije dobija, sam rečito govori za sebe. O njemu ovde više ni reč.

Od Teodora Teodoridisa, Grka, v.d. generalnog sekretara UEFA posprdna poruka Srbima – Teodoridis će sve učiniti da se Srbija i miljenici UEFE ne sastaju u međunarodnim utakmicama! Posle ove poruke zaista bi, pod hitno trebalo zahvaliti Teodoridisu… Grk danas nije rekao ništa šta će biti kada tzv. Kosovo bude igralo protiv država koje nisu priznale ovu samozvanu lažnu državu napravljenu na komadu teritorije Republike Srbije, pod čijom zastavom, sa čijom himnom… I ne reče danas Grk ništa otkud UEFI pravo da i ona prekraja granice Srbije, kad sve njene članice nisu priznale tzv. Kosovo…

Za nas u Srbiji koji smo danas opet popili vruć šamar, poniženi i poraženi, pitanje… Je li ova Evropa koja je danas, grubo kršeći pravo, primila tzv. Kosovo, ista ona pravedna, jedina, Evropa bez alternative kojoj stremimo, u koju hrlimo godinama? Je li to Evropa koja nam je uzor po kome bi naše kuće i našu državu trebalo da uredimo? Je li to Evropa koja nam je ideja vodilja, Evropa na koju bi trebalo da se ugledamo, čije bi standarde trebalo da uvedemo, a ovo što je naše da pobacamo pod noge? Ili možda postoje dve Evrope, jedna koju smo danas videli, i druga lepša, bolja, pravednija, ona koja će nas oberučke dočekati?

Da Vas podsetimo:  KUDA?

Je li ovo što se danas desilo u Budimpešti na kongresu UEFA po standardima te nepogrešive, te uspešne, jedine, najlepše, najmudrije Evrope, ili je još jednom samo demonstracija gole sile spram ovo šake jada iz Srbije?

I, hoće li ko iz Srbije dići glas, protestovati, pitati makar pokvarenu Evropu po kojoj je ovo pravdi i po kom je ovo pravdu, makar onako, jer i ovako znamo da nas ništa ne zarezuju i da naš glas ne vredi ništa.

Tzv. premijer tzv. države Kosove Isa Mustafa danas popodne zahvalio je „evopskim prijateljima“ koji su njegovu lažnu državu primili u UEFA. Gde li su danas bili naši evropski prijatelji, oni u koje se kunemo, oni koji nas oberučke čekaju, oni sem kojih nemamo druge alternative, oni koji nas vole više ni mi sami sebe?

Šaponjić

Zoran Šaponjić

iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime