Ugljanin i plavi šlemovi

Stranci drže Sandžak na oku?

0
925

© Tanjug/ Раде ПрелићČak dva ambasadora obišla su u jednom danu Sandžak u nadi da će svojim prisustvom amortizovati napetost i smiriti tenzije u bošnjačkom biračkom telu uoči predstojećih izbora u Srbiji.

Što se izbori u Srbiji bliži, to je i u Sandžaku (Raškoj) atmosfera sve vrelija. Plavi šlemovi koje je prizivao Sulejman Ugljanin, lider Sandžačke demokratske akcije, nisu stigli u Sandžak, ali zato jesu, što zvanično, što nezvanično, ovu oblast posetili američki ambasador u Srbiji i ambasador misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard. Ambasador OEBS-a tokom posete nije se sastao ni sa jednim političarem, ali je dao izjavu u kojoj poziva da se omogući „mirna atmosfera tokom izborne kampanje“. Posetu je završio rečima da građani Srbije mogu da izraze svoje političke stavove tako što će na demokratski način izabrati svoje predstavnike na izborima.

Ko unosi nemir u Sandžak uoči izbora?

Predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović iz Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) odgovara vrlo kratko — onaj ko priziva plave šlemove.

„Da li neko remeti ove izbore svakom normalnom je jasno. Ona politička opcija koja zagovara mržnju i poziva na rat i seje animozitet između Srba i Bošnjaka“, kaže Omerović, dodajući da to svakog dobronamernog građanina koji živi na tom prostoru može da uznemiri, jer se ponavlja retorika iz devdesetih.

ugljanin
Sulejman Ugljanin

Podsećanja radi, lider Stranke demokratske akcije Sandžaka i nosilac izborne liste te stranke Sulejman Ugljanin ne samo da je od UN tražio dolazak međunarodnih snaga u Sandžak već je i ostao pri tom zahtevu uz tvrdnju da je, ako se „nastavi sa ovakvim odnosom prema Bošnjacima, i rat blizu“.

Iz stranke Sulejmana Ugljanina nije bilo voljnih da se izjašnjavaju da li su svojim izjavama zaista postali remetilački faktor.

Da Vas podsetimo:  Zid plača, zid srama, zid koji ima uši, zid murala…

Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, veruje da je u pitanju zapaljiva izborna retorika, koja će posle izbora i nestati.

„Političari su ti koji stvaraju tenziju, ali nije to tako dramatična situacija ili nešto drugačija nego u ostatku Srbije. Možda Ugljanin sada nešto više sa svojim izjavama komplikuje situaciju i podiže tenziju. Inače, tenzija među političarima je stalna — ko će koga više da nagrdi, a sebe da prikaže kao najbolji izbor“, smatra ona.

Naša sagovornica kaže da je ovde sukob unutar bošnjačkog biračkog tela, a ne između Srba i Bošnjaka.

„Svako od bošnjačkih lidera pokušava sebe da nametne kao najvažnijeg i najboljeg. To su predizborne cake i politički vokabular“, ubeđena je ona.

Možda jeste u pitanju izborni marketing, ali je i činjenica da su čak dva ambasadora obišla u jednom danu posetila Sandžak u nadi da će svojim prisustvom amortizovati napetost i smiriti tenzije u bošnjačkom biračkom telu uoči predstojećih izbora u Srbiji.

Brankica Ristić

rs.sputniknews.com

PODELI
Prethodni tekstOpijum za mase
Sledeći tekstSvi ste vi Šešelj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime