Ugovor na deset godina ili plati 100 hiljada eura!

0
1452

pinkove„Ukoliko interpretator u bilo kom trenutku odustane bez opavdanog razloga od realizacije ugovornih obaveza definisanih odredbama ovog ugovora, a da se pri tome ne radi o jednostranom raskidu ugovora iz razloga taksativno definisanih članom 17 i ukoliko PINK COMPANY jednostrano raskine ugovor iz razloga definisanih članom ugovora 17, interpretator je dužan da na ime ugovorne kazne zbog neispunjenja ugovornih obaveza isplati PINK COMPANY iznos od 100.000 eura u dinarskoj protivvrijednosti po zvaničnom srednjem kursu NBS za dan isplate ugovorne kazne, kao i da nadoknadi svaku pretprpljenu štetu koja eventualno premašuje navedeni iznos ugovorne kazne, s tim da ugovorene strane eksplicitno konstatuju da se u navedenom slučaju šteta definiše kao zbir do tada uloženih materijalnih sredstava PINK COMPANY u promociju, produkciju, reklamu i marketing…“

Ovo je dio kaznenih odredbi koje se podrazumijevaju ugovorom koji PINK COMPANY potpisuje sa svojim „zvezdama“ i „zvezdicama“, odnosno „interpretatorom“, kako se nazivaju u ugovoru.

Primjerak ovog ugovora podijeljen je roditeljima prilikom audicije koja je u prostorijama TV Pink u Podgorici organizovana za djecu uzrasta od 7 do 14 godina a koja žele da se takmiče u emisiji „Pinkove zvezdice“.

Ugovor se zaključuje za cijelih 10 godina. Kada se bolje izanaliziraju stavke ugovora, dolazi se do zaključka da roditelji svoju djecu, a i sebe i svoju porodicu, stavljaju u ropski položaj prema PINK COMPANY.

ugovorok-previewOrg

Jer, „interpretator“ , kako se naziva dijete u ugovoru, samo pod određenim uslovima ima pravo da raskine ugovor, dok „PINK COMPANY ima pravo da jednostrano raskine ovaj ugovor, bez navođenja posebnog obrazloženja, uz poštovanje otkaznog roka od 30 dana.

“To znači da kompanija može da raskine ugovor i da po tom osnovu, kako stoji u kaznenim odredbama, traži odštetu koja će iznositi očigledno NAJMANJE 100 hiljada eura.

Da Vas podsetimo:  Uhapšeni inspektori: Hapse nas jer smo čuvali Milenkovića od države i kriminalaca

A kada kompanija ima pravo raskida ugovora?

Uslovi su dati prilično široko, i definisani su članom 17: „Ugovor se zaključuje na deset godina računajući od datuma zaključenja ovog ugovora.

PINK COMPANY ima pravo da raskine ugovor uz poštovanje otkaznog roka od 8 daana u slučajevima: da se interpretator nalazi u vanrednom psihičkom ili fizičkom stanju, koje ga sprečava da redovno ispunjava obaveze utvrđene ovim ugovorom, u slučaju da interpretator neopravdano izostane sa zakazanog nastupa, turneje, koncerta, snimanja, promocije ili drugog ugovorenog događaja, u slučaju da interpretator ne obavlja ugovorene obaveze, što između ostalog, obuhvata i obavezu zaključenja odgovarajućeg ugovora sa izdavačkom kućom u smislu odredbi člana 3 ugovora.U slučaju da interpretator prestane da se bavi interpretiranjem i ne pojavljuje se dalje u javnosti, ukoliko interpretator prekrši svoje obaveze iz člana 11, ukoliko interpretator ozbiljno naruši ugled i renome PINK COMPANY i/ili svoj ugled i renome“, stoji u članu 17, pri čemu se ne definiše što znači „vanredno psihičko ili fizičko stanje“, niti što znači ugrožavanje svoga ili ugleda kompanije.

Bez sumnje, „interpretator“ se tokom 10 godina ne smije razboljeti, niti odustati od svoje nove uloge koju su mu namijenili kompanija i roditelji. Uostalom, takvo odustajanje bacilo bi upravo njegove roditelje na prosjački štap.

Dalje:

„PINK COMPANY ima pravo da jednostrano raskine ovaj ugovor, bez navođenja posebnog obrazloženja, uz poštovanje otkaznog roka od 30 dana. Interpretator ima pravo raskida ugovora uz poštovanje otkaznog roka od 8 dana, u slučajevima ukoliko PINK COMPANY neprekidno u trajanju od 6 meseci ne izvršava obaveze preuzete ugovorom“. Stoji u tekstu koji je Portalu Analitika poslao čitalac koji je doveo svoje dijete na audiciju u subotu, pored još oko 300 ostalih, pridošlih iz cijele Crne Gore.

Da Vas podsetimo:  Zbog čеgа је Srеbrеnicа gеnocid а Hirošimа niје

ugovor1ok-previewOrg

Ugovorom je dijete, međutim, dobilo status „estradnog umetnika“:

„Ugovorne strane saglasno konstatuju da je interpretator pored učešća u navedenij emisiji, zainteresovan i da se profesionalno bavi pevanjem u svojstvu estradnog umetnika te da je zainteresovan da uspostavi odgovarajući ugovorni odnos sa PINK COMPANY“.

Po članu 6, „interpretator“ bez naknade ustupa CITY RECORDSU isključiva imovinska prava iskorišćavanja interpretacije interpretratora predmetno, prostorno, vremenski i po broju neograničeno za snimanje, umnožavanje, stavljanje u promet snimka interpretacije, emitovanje interpretacije itd….

G. BOROVIĆ

portalanalitika.me

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime