Ugovor za prugu Beograd-Budimpešta – tajna

0
744

novi-pazar-zeleznica-raska-izgradnja-1328585176-107779Opšti ugovor za rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta sadrži “službene i poslovne tajne“, zbog čega Istinomer nije dobio na uvid kopiju ovog dokumenta.

Na samitu Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se za nekoliko dana održava u Rigi, trebalo bi da bude potpisan komercijalni ugovor za modernizaciju pruge Beograd-Budimpešta. To poslednja dva meseca najavljuju vlasti, pre svega resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Isto toliko Istinomer pokušava da od nadležnih institucija dobije kopiju opšteg ugovora za rekonstrukciju pruge, koji je potpisan prošle godine u Kini, zato što je ovaj dokument osnova za komercijalne pregovore.

Posle duže potrage, na kraju smo od Infrasturkture železnice Srbije, kompanije koja je sa srpske strane zadužena za ovaj projekat, dobili zvaničan odgovor da ugovor sadrži “službene i poslovne“ tajne.
“Opšti ugovor sadrži veliki broj informacija među kojima mogu biti i informacije od javnog značaja, kao i informacije koje imaju status službenih i poslovnih tajni čiji interes preteže nad interesom za pristup informacijama od javnog značaja, a sve u skladu sa članom 9. stav 1. Tačka 5) Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“, navodi se u odgovoru Infrastrukture železnice Srbije.
U odgovoru nam još sugerišu da navedemo precizno koje informacije želimo da vidimo u ugovoru, kako bi nam dostavili te podatke, pod uslovom da nisu tajna.

Da navedemo tačno šta želimo da saznamo iz ugovora u koji se i nama i javnosti uskraćuje uvid? Prava birokratska kvaka 22.

Inače, Istinomer se u potrazi za ovim ugovorom prvo obratio nadležnom Ministarstvu građevinarstva, odakle su nam poručili da ne poseduju ugovor, te da se obratimo Ministarstvu rudarstva, jer je ministar Aleksandar Antić prošle godine u Kini u ime Vlade potpisao ovaj dokument.

Da Vas podsetimo:  Ziđin na sudu zbog zagađenja u Boru

Međutim, iz Ministarstva rudarstva kažu suprotno – mi ugovor nemamo, obratite se Ministarstvu građevinarstva.

Posle punog kruga po institucijama, od kompanije zadužene za ovaj projekat dobijamo odgovor da ne mogu da nam daju ugovor na uvid zbog tajnih podataka.

Pitamo – kakve su to poslovne tajne u okvirnom sporazumu, sada kada je sve dogovoreno i za nekoliko dana samo treba potpisati komercijalni ugovor? Tim pre što se radi o ugovoru za “projekat decenije“,“najveći projekat na Zapadnom Balkanu“, kako se naziva modernizacija pruge Beograd-Budimpešta.

Milka Domanović

Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime