Uhapšen bivši zapovednik „Lore“

0
767

Split-panoramaНekadašnji zapovednik Vojno-istražnog centra „Lora“ Tomislav Duić, koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u slučaju „Lora 1“, uhapšen je rano jutros u Splitu i odveden u zatvor, izjavio je danas portparol splitskog Županijskog suda Damir Romac.

Duić je uhapšen po poternici jutros u 6.30 ispred jedne stambene zgrade, nakon čega ga je policija odvela na izdržavanje kazne, rekao je on za Hinu.

Diuć je bio u bekstvu skoro 15 godina i osuđen je u odsustvu, a njegovo ime se našlo i u optužnici u slučaju „Lora 2“, koji je na istom sudu počeo u septembru prošle godine.

Krajem avgusta prošle godine u Žaboriću, na šibenskom području, uhapšen je i Emilio Bungur (56), koji je optužen za ratni zločin u „Lori“ 1992. godine dok je bio u bekstvu.

Pored njega, u slučaju „Lora 2“ optuženi su Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić.

Svi su već pravosnažno osuđeni u prethodnom slučaju gde im se sudilo za ratni zločin nad civilima u „Lori“.

Duić je osuđen na osam godina zatvora, Vrkić je dobio sedam godina, a Bungur, Botić i Gudić po šest godina zatvora.

U postupku „Lora 2“ oni se terete za ratni zločin nad vojnim zarobljenicima.

Optužnica je podignuta 2009. godine, a godinu dana kasnije je zatraženo suđenje u odsustvu za Duića i Bungura, koji su bili u bekstvu.

Vrhovni sud je 2012. odobrio glavnu raspravu u njihovom odsustvu, te je pripremno ročište prvi put zakazano krajem 2014. godine, ali je dva puta odlagano.

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime