Ukida se civilna zaštita na severu KiM!

0
2462

civilna-zastita-kim1Sporazum između Beograda i Prištine o civilnoj zaštiti postignut je danas popodne kojim se predviđa ukidanje civilne zaštite, na Severu Kosova, integraciju njihovih pripadnika u „građanske“ tkzv. kosovske institucije, ali i zatvaranje svih objekata, kancelarija i skladišta koje su koristili pripadnici civilne zaštite na Severu i njihovu predaju tkzv. kosovskim institucijama. Nije poznato, međutim, da li će svi pripadnici civilne zaštite biti integrisani, ko je činio kosovsku i srpsku delegaciju, a za sada nema ni potvrde gde je postignut ovaj sporazum. KoSSev nezvanično saznaje da su ispred srpske strane bili uključeni članovi radne grupe za dijalog, ali i jedan pripadnik civilne zaštite sa Severa. Predviđeno je da se sa primenjivanjem ovog sporazuma počne od 1. septembra 2015. godine. Sporazum je postignut u senci današnje posete visoke predstavnice EU za spoljnu politiku EU, Federike Mogerini, kao i prvog direktnog telefonskog razgovora premijera Srbije i tkzv. Kosova, bez međunarodnog posredovanja – Aleksandra Vučića i Ise Mustafe.

„Postizanje ovog sporazuma između tri strane – Kosovo, Srbija i EU, koji je završen danas popodne, ima veliki značaj, jer prekida rad nelegalne strukture pod nazivom civilna zaštita i omogućava integraciju njenih bivših pripadnika, a zahvaljujući institucijama Republike Kosovo. Proces pregovora je bio dug i naporan – skoro dve godine, dok u drugom periodu, od februara do marta ove godine, pregovori su se vodili bilateralno između EU i dve zemlje i konačno je uspešan, rezultirajući dogovorom koji su potpisale sve tri strane,“ navodi se u saopštenju kancelarije tkzv. kosovskog premijera.

U saopštenju se dalje dodaje:

„Sporazum predviđa proces ukidanje paravojne strukture i proces integracije pojedinaca u građanske institucije države Kosovo, navodeći obaveze strana i rokove sprovođenja. Sporazum predviđa zatvaranje svih objekata, kancelarija i skladišta koje su koristili ove nezakonite strukture u severnim opštinama i njihovu predaju institucijama Republici Kosovo.“

Da Vas podsetimo:  Zao duh Medlin Olbrajt lebdi nad Evropom

Sporazum počinje sa sprovođenjem od 1. septembra 2015, dodaje se u saopštenju.

Takozvana kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, zahvaljuje Evropskoj uniji za „uspešan posao posredovanja“ u ovom sporazumu, kao i SAD, koji „podržavaju“ i koji su „posvećeni“ ovom procesu.

Sa srpske strane, ova vest još nije potvrđena, a KoSSev je uputio pitanja za dodatna pojašnjenja i potvrdu vesti iz Prištine Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime