Ukidanje ćirilice uz ustaške pesmice

0
1092

vukovar

Na predlog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Gradsko veće odlučilo je da ukine ćirilične natpise na javnim ustanovama. Srpski većnici napustili su sednicu Gradskog veća i zatražili su ostavke gradskih čelnika koji su pevali ustaške pesme.

Netrpeljivost prema Srbima u Hrvatskoj je u porastu i svakim novim danom kao da se doliva ulje na vatru. Tokom vikenda nepoznati počinioci oskrnavili su spomen ploču ubijenim civilima u poslednjem ratu u selima Trnava i Medari, vukovarski čelnici na svadbi pevaju ustaške koračnice, a Gradsko veće Vukovara, izmenama Statuta grada donelo je odluku o ukidanju ćiriličnih natpisa na javnim institucijama.

2419221
Lomljenje ćirilične table u Vukovaru
© AFP 2015/ STRINGER
Vukovar: Nema više natpisa na ćirilici

Za Srbe u Hrvatskoj zakon postoji samo na papiru, kaže član vukovarskog gradskog veća iz Srpske narodne stranke Nebojša Bajić.

„Pitanje dvojezičnosti u Vukovaru uopšte nije kompleksno i komplikovano pitanje. Zakon je tu vrlo koncizan i jasan — dvojezičnost se uvodi po sili zakona tamo gde Srba ima preko 33 odsto. Srba u Vukovaru ima preko 34 odsto. Srbi se tu nisu ništa pitali, trebalo je samo poštovati zakon. Međutim, vladajuća većina koju predvodi HDZ neće da poštuje ni Ustav ni zakonske norme“, kaže Bajić.

Stav HDZ-a je da ćirilica podseća na zločine i ubistva.

„Naš stav je da pismo ne ubija. Šta bi onda trebalo mi da kažemo vraćajući se na 1941. godinu? Zločin je individualan i mi ga osuđujemo, sa svake strane, ko god da ga je napravio. Narod ne može snositi kolektivnu krivicu, a posebno pismo, jer ćirilica nije samo srpsko pismo“, objašnjava Bajić.

Bajić kaže da je HDZ 2009. godine uvodio ćirilicu u Vukovar, kada nije bio zakonom obavezan na tako nešto, ali tada su mu bili potrebni glasovi srpskih odbornika.

Da Vas podsetimo:  NATO želi da reši balkansko zaleđe

3981099
Čelnici Vukovara pevaju ustašku pesmu
© Foto: screenshot/youtube
Čelnici Vukovara slave ustaštvo

„Onda kada su potrebni glasovi Srba, tada se zakon može sprovoditi, a kada to nije potrebno, tada se zakon ne sprovodi“, zaključuje on.

Ni HDZ ni SDP ne smeju da Srbima daju pravo na upotrebu svog pisma, jer se boje da će izgubiti glasače, kaže Bajić. On je zatražio ostavke gradskih funkcionera Igora Gavrića i Marijana Pavličeka koji su snimljeni kako pevaju ustašku koračnicu „Evo zore, evo dana“ na jednoj svadbi.

„Pitao sam dogradonačelnika iz redova Hrvatske konzervativne stranke kakav je to način da se veliča država u kojoj je ubijeno na hiljade Srba i ne samo Srba. Tu je stradalo mnogo našeg naroda. Iz moralnih razloga tražio sam da podnese ostavku na tu funkciju, jer smatram da bilo ko ko veliča fašistički režim ne može obavljati iole ozbiljniju funkciju. NJegov odgovor je bio kratak da neće podneti ostavku“, kaže Bajić.

Srpska zajednica u Vukovaru nema veliki manevarski prostor posle ovakve odluke gradskog veća. Jedino što može da uradi jeste da se obrati hrvatskom Ministarstvu uprave, kaže Bajić.

3778740
Publika na Tompsonovom koncertu u Kninu
© Tanjug/ HINA / Tomislav PAVLEK
Proslava „Oluje“ — Tompson među buzdovanima

Predsednik Zajedničkog veća opštine Dragan Crnogorac kaže da će tražiti da Ustavni sud i Vlada Hrvatske ponište odluku gradskih vlasti Vukovara i da raspišu nove izbore u tom gradu.

„Ovo stvarno nema više smisla i nadamo se da će Vlada da preuzme posao koji ova nesposobna gradska vlast ne može da uradi i da izmenama zakona krajem septembra meseca reši to pitanje kao što je i najavila“, komentariše Crnogorac.

Da Vas podsetimo:  Najnovija Evropska imaginacija

Prema izmenama zakona, hrvatska vlada bi postavila poverenike koji bi sprovodili zakon.

Nikola Joksimović

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime