Ukidanje indeksacije penzija: država opet nema para

3
2189

Pre par dana Vlada Srbije usvojila je predlog penzijskih izmena, među kojima je i promena mehanizma određivanja penzija, odnosno indeksacionog mehanizma. Za one koji ne znaju detalje, kretanje penzija u vremenu određivala je zakonski propisana formula tako da su penzije rasle za inflaciju plus za rast bruto društvenog proizvoda (BDP) preko 4%, a uz korekciju dva puta godišnje. Tako propisuje sadašnji zakon, a slične formule koriste mnoge zemlje u svetu. Na taj način se penzioneri štite od inflacije, koja bi im umanjivala realnu vrednost penzija, ali i učestvuju u porastu ekonomskog bogatstva zemlje iz povećanog BDP-a.

E sada, Vlada Srbije predložila je ukidanje pomenutog indeksacionog mehanizma i prepuštanje odluke o kretanju penzija godišnjem zakonu o budžetu. Ukoliko se u Skupšini usvoji predlog, automatska formula neće više braniti penzionere od inflacije, pa ponekad i obezbeđivati njihovo realno povećanje, već će se odluka o kretanju penzija donositi prilikom rasprave o budžetu. Time se određivanje nivoa penzija prepušta političkom procesu i čini zavisnim od budžetskih prioriteta kako ih vidi Vlada, odnosno predsednik Vučić. Na primer, ponestane novca za neki nepotrebni autoput (za Prištinu, Sofiju ili Crnu Goru), pa Vlada zakine penzije pošto su joj autoputevi prioritet. Ili, približavaju se parlamentarni izbori, pa Vlada, da bi povećala šanse, isposluje kratkotrajno povećanje penzije jednostavnom izmenom zakona o budžetu.

Pomenuto rešenje nije dobro za penzionere: za njih je daleko važnija izvesnost da im penzija neće biti realno smanjena nego mogućnost da će im biti povećana ukoliko bude dobre volje kod političara. Da je predloženo rešenje bilo na snazi pre četiri vodine, Vladi uopšte ne bi bio potreban zakon o smanjenju penzija, sa svim kasnijim mukama i zakonskim problemima, već bi, jednostavno, zakonom o budžetu propisala smanjenje penzija i takve mogla zadržati zauvek. Ovako se, zbog indeksacionog mehanizma, ne samo našla na evropskim i domaćim sudovima, već je morala da vrati penzije na zakonom propisani nivo.

Da Vas podsetimo:  Pasija po Nebojši ili srećna nova „1984.“

Najvažniji razlog za ukidanje indeksacije je finansijski: država opet nema para. Prema mojim saznanjima iz odlično obaveštenih izvora, država jednostavno ne bi bila stanju da u 2019. godini poveća penzije prema indeksacionom mehanizmu (za rast cena i BDP-a), pa se dosetila da ukine tu za nju nezgodnu formuli i tako prištedi novac. Vlada je, pod pritiskom realne pretnje da će izgubiti na sudu, morala da pristane na povratak umanjenih penzija na staro, ali jedva ima novca da to isfinansira za poslednja tri meseca ove godine. Za eventualna povećanja u 2019. nema para. Tako kažu realistične budžetske projekcije.

I tako, penzioneri će opet platiti ceh, tj. nedostatak novca u budžetu, kroz smanjenje realnih penzija za nekoliko procenata. I pored samoreklamnih slogana kako dolazi „zlatno doba“ (ministar finansija Mali), država se opet sprema da zakine penzionerima.

Nazdravlje!

Boško Mijatović
srbijasvet.wordpress.com

3 KOMENTARA

  1. Novo izglasani zakoni imaju za cilj da stite gradjane i nemaju socijalnu dimenziju. Socijalizam je bio pa prosao sada je kapitalizam….i to u najcrnjem obliku. U tom slucaju radnik je roba, znanje je roba. Sve i svasta ima cenu a kod nas je princip ako moze dzaba onda cemo biti roba za minimalac. Penzionere? O njima jedino vodi racuna Bog.

  2. Šta li lupeta hronoministar Mali? Toliko veličanstveni prosperitet ekonomije i finansije da penzioneri i radnici neće znati šta da rade sa parama koje im on daje. Sramota, radnici i penzioneri treba da prime ono što su zaradili i što im pripada po dosadašnjim zakonima, dok sve to ne ukinu. Ovakve izjave da plate i penzije budu veće no ikada je nonsens glupost, a penzioneri gladuju, umiru od gladi i jadi i samoubijaju se jer ne vide izlaza iz nametnute im bede. Na ovaj način citira svog šefa i to slepo i na ćoravo, sramota, ako je plagirao doktorat ne mora da plagira izjave šefa. Troškovi života otišli za iznad 20%, on penzije povećava za 8-13%, i koga laže možda sebe i šefa, je*o ga on, a uračunava i oteti deo penzije? Debilasto, neka se on j*be u du*e us*ano goveđe! Situacija biće još gora ako se usvoji da o povećanju penzija odlučuje vlada, tojest vođa, a ne zakon.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime