Ukidanjem srpskog jezika i ćirilice u školama u Hrvatskoj, Plenković ispunjava Tuđmanov amanet

2
128

Hrvatska namerava da ukine nastavu na srpskom jeziku i upotrebu ćirilice na nekim smerovima strukovne škole u Vukovaru. Tako đaci neće moći da uče na srpskom za konobara, mesara, turističkog komercijalistu, navode hrvatski mediji.

Ilustracija, Foto: Wikipedia, Printscreen YouTube

Odluka hrvatskog ministarstva kojom se ukidaju brojni programi, pa čak i neke gimnazije izazvala je nezadovoljstvo kod prosvetara koji smatraju da je time povređeno pravo na obrazovanje, mnogi nastavnici i profesori ostaće bez posla, a posebno su, kako dodaju, ugroženi, demografski devastirani krajevi. Hrvatski prosvetari nezadovoljni su i jer se ukidaju odeljenja za deficitarna zanimanja, prenose mediji.

U jednoj vukovarskoj srednjoj školi ukinuta su odeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i to je odobrilo Ministarstvo, a reč je o deficitarnim programima„, izjavila je poslanica SDSS Dragana Jeckov u Hrvatskom saboru postavljajući pitanje premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima zašto se ukidaju pojedini strukovni programi.

Dragana Jeckov se zapitala i koji su razlozi ukidanja pojedinih strukovnih zanimanja, kao što su, na primer, konobari, poslastičari, hotelijersko-turistički tehničari, mesari, koja se događaju u pojedinim školama, ako se zna da su to deficitarna i preko potrebna zanimanja.

Iz konstatacija i pitanja poslanice Jeckov, može se zaključiti da Hrvatska ne prestaje sa progonom srpskog jezika i ćirilice, samim tim ne prestaje sa pritiscima na građane srpske nacionalnosti, pa čak i pritiscima nad srpskom decom, što će neminovno dovesti do iseljavanja i ono malo Srba što je tamo ostalo.

Tuđman je za života zacrtao da Srbi u Hrvatskoj moraju biti svedeni na 3 posto i u tome je skoro uspeo, po poslednjem popisu iz septembra ove godine bilo ih je jedva 3,20 procenata. Današnja vlast Plenkovića i HDZ-a, po svemu sudeći, svim silama se trudi da ispuni Tuđmanov amanet i da 0,20 posto viška Srba mora nestati. Ovoga puta neće ih prognati puškama, topovima i avionima, biće hrvatska vlast suptilnija, prognaće  Srbe zabranom jezika, pisma i zabranom prava na školovanje i budućnost.

Da Vas podsetimo:  Bez ispaljenog metka ustaše ubile 2.345 Srba: U Drakuliću kod Banjaluke pomen stradalim Srbima

To je ipak veliki napredak za Hrvatsku, posle ustaštva i Jasenovca, posle Oluje i Bljeska, shvatili su da mogu i bez klanja i jama, bez Luburića, Ljube Miloša i bez nasilnog pokrštavanja, da stvore etnički čistu i neovisnu, krvavu, njihovu lijepu.

2 KOMENTARA

 1. http://www.novinar.de/2009/07/26/sporazum-ustasa-i-komunista-iz-1935-godine.html Sporazum ustaša i komunista iz 1935 godine Svesni teškoće u borbi, bez obzira na podvojenost u pоgledu na društveni poredak, vođstvo hrvatskog narodnog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovsnske komunističke stranke u Kraljevini Jugoslaviji,

  +++

  ovlašćeno i sporazumno sa svima prvacima legalnih i ilegalnih formacija sklapa sledeći

  SPORAZUM

  1) Vođstvo hrvatskog narodnog oslobodilačkog ustaškog pokreta s jedne strane i vođstvo komunističke stranke s drugs strane svesni su težine svoga položaja koji dolazi od zajedničkog neprijatelja, svake jugoslovenske vlade i srpskog naroda kao nosioca srpske hegemonije (nadmoćnost) i podržavaoca svakog režima koji sputava, smeta i tupi nade:

  a) kod hrvatskog naroda da će ikada doći čas oslobođenja ispod srpskog jarma,

  b) kod komunističkih masa da traže saveznike u rušenju postojećeg stanja, ma kakve poglede taj saveznik imao na poredak i formu države po postignutom uspehu.

  2) Vođstvo jugoslovenske komunističke stranke svijesne svoje uloge, priznaje da do komuniziranja Balkanskog poluostrva ne može doći dok se ne slomi kičma srpstvu i pravoslavlju, jer je poznato da su to dva faktora koja su omela prodiranju Osmanlija na Zapad i komunizma i Austrije na Istok. Sporazumni su da uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno utire se teren za komuniziranje Jugoslavije i Balkanskog poluostrava.

  Vođstvo hrvatskog oslobodilačkog ustaškog pokreta predoseća da bi bez promene postojećeg stanja hrvatski narod podlegao jugoslovenskoj lukavosti i srpskoj hegemoniji i nudi saradnju svima porobljenima Jugoslavije i komunističkoj stranci posebno, da ubrzaju tok događaja sredstvima i načinima prema uputima svoga vođstva.

  3) Vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta obavezuje se da će sve štrajkaške demonstracije, manifestacije i sve razne izgrede koje izvode komunističke formacije potpomagati i u njima učestvovati. Vođstvo komuniegičke partije smatrajući hrvatski ustaški pokret jakim činiocem i pomagačem urušеnju postojećeg stanja, obećanje svaki podržak i potporu u ostvarivanju ustaških ideala.

  Vođstvo i jedne i druge strane obavezuje se da će izbegavati, sve svađe i zadevice između jednih i drugih; u napisima, ličnom razgovoru i itd…, a u slučajevima demonstracija, revolucija i ratova, jedne druge bez prigovora pomagati, naročito uništavanjem svega što je srpsko i pravoslavno, kao što je istaknuto u tačci dva ovog sporazuma.

  4) U slučaju lokalnih nesporazuma dužnost je lokalnog vođstva ustaškog pokreta i komunistrpke stranke da sve sukobe odnah likvidiraju, a svaka formacija o tome svoje starije jedinice obavjestnti. Neskladnost načelne naravi rešava vođstvo hrvatskog ustaškog pokreta i vođstvo jugoslovenske komunističke partije.

  CILJ

  Jugoslovenska komunnstička stranka kojoj je Zakon o zaštiti države od 1922. god., onemogućena akcija slobodnog kretanja i rada sa jedne, i vođstvo hrvatskog oslobodilačkog pokreta s druge strane, primaju na sebe zajednički i sporazumo DUŽNOST zajedničke borbe i međusobnog pomaganja u svakom slučaju potrebe do postignutog cilja: raspadanja jugoslovenske države i uništavanje svega što je srpsko i pravoslavno.

  Sremska Mitrovica, juni-lipanj 1935. godine

  Za komunistnčku stranku
  Moša Pijade, s.r.

  Za ustaški oslobod. hrv. pokret
  Dr. Mile Budak, s.r. advokat

  Original se nalazi: Vojno istorijski institut JNA, arhiva neprijateljskih jedinica Br. reg. 3/2; Kutija-116/1638

 2. HRVATI PROTIV ĆIRILICE!
  A u isto vreme Hrvatskoj akademiji znanosti i umetnosti HAZU svojata srpsku ćirilicu
  Naučni skup Hrvatska ćirilična baština u Hrvatskoj
  Na međunarodnom naučnom skupu „Hrvatska ćirilična baština“ povodom 500 godina od štampanja knjige „Dubrovački ćirilski molitvenik“ u Hrvatskoj akademiji znanosti i umetnosti učestvuje 25 stručnjaka iz Hrvatske i BiH.
  Predsednik HAZU Zvonko Kusić naveo je da je hrvatska ćirilična baština
  „svesno ili podsvesno bila potiskivana“
  dok je akademik Stjepan Damjanović
  ukazao da je od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije
  stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo i ćirilicom.

  PS
  Zna akademik Stjepan Damjanović da je logično da se na srpskim teritorijama
  od 11. do 18. veka pisalo ĆIRILICOM

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime