Uklonjen zid pored Ibarskog mosta

0
935

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOdbornici srpske SO Kosovska Mitrovica jednoglasno usvojili predlog o pešačkoj zoni i uklanjanju zida. – Brojne novinarske ekipe pratile uklanjanje zida , a sve proteklo mirno

U nedelju , 5. februara, samo nekoliko minuta pre 12 sati sa dve velike utovarne lopate uklonjen je betonski zid pored glavnog gradskog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. Ukonjen zid je rezultat dogovora predhodnog dana, 4. februara, u Prištini predstavnika Srba, Prištine, Evropske Unije i američkog ambasadora u Prištini. Uklanjanje zida pratile su jake policijske snage, italijanski krabinjeri, brojne novinarske ekipe ali i mali broj građana severnog dela Kosovske Mitrovice. Nešto više od sat vremena moćna mehanizacija je srušila zid a pored zida je ostala zaštitna ograda pored koje će se izgraditi čelični potapajući stubići.

U toku ove nedelje počeće i radovi na pešačkoj zoni od glavnog gradskog mosta na Ibru do Trga Šumadija i spomenika caru Lazaru u centru severnog dela K. Mitrovice.

Na sednici SO severna Kosovska Mitrovica , u subotu 4. februara, jednoglasno je usvojen predlog budućeg izgleda ulice Kralja Petra Prvog, od Trga Šumadija do glavnog gradskog mosta na Ibru, koja se pretvara u pešačku zonu i uklanjanja betonskog zida u neposrednoj blizini glavnog gradskog mosta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić predstavio je na sednici kako će izgledati pešaka zona. Prema njegovim rečima odmah, posle rušenja zida, počeće da se grade čelični potapajući stubići u pešačkoj zoni koji će biti pomereni za dva metra ka severu grada.

Objasnio je da će se njima upravljati daljinskim upravljačima a oni će biti uručeni Opštini severna Mitrovica.

„Daljinski upravljači će biti kod onih zbog kojih su se i vodili ovi teški pregovori a to su dežurne službe Hitne pomoći, Vatrogasna služba i Policija jer će to biti isključivo pešačka zona“ rekao je Rakić.

Da Vas podsetimo:  Dаn nаkon oluје…

Rakić je poručio građanima da nema razloga za zabrinutost, da neće biti nikakvih jednostranih poteza Prištine i da specijane jediinice ROSU neće učestvovati u rušenju postojećeg zida.

Sporazum o uklanjanjz zida je potpisan u ranim jutarnjim časovima, 4. februara, a potpisali su ga zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, premijer Isa Mustafa, specijani predstavnih EU na KiM Natalija Apstolova, ambasador SAD u Prištini Greg Delavi , ministar za prostorno planiranje Bljerat Šalja i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARakić se zahvalio građanima severne Kosovske Mitrovice što su, kako je rekao, sačuvali mir , nisu naseli na provokacije , kako Prištine tako i pojedinih bivših političkih diletanata sa severa Kosova i Metohije.

Dogovor o uređenju prilaza mostu u Kosovskoj Mitrovici koji je postignut u Prištini, je isti sporazum koji je na briselskom stolu bio 1. februara., i koji je srpska strana i tada prihvatila, što jasno pokazuje da problem ni u jednom trenutku nije bio u nama, već da je druga strana želela da stvaranjem konfuzije i napetosti izazove nasilje na severu Kosova i Metohije.

Srbi na Kosovu i Metohiji žele mir sa Albancima, ali neće uzmicati pred pretnjama neodgovorne prištinske političke elite i njenih nalogodavaca. 

Danas otvoreno poručujem svima koji misle da srpski narod na Kosovu i Metohiji mogu da dovode pred svršen čin i silom menjaju realnost na terenu, da o našoj sudbini odlučujemo mi sami u dogovoru sa našom državom Srbijom. Srbi na Kosovu i Metohiji će nastaviti da budu faktor mira i stabilnosti, ali nikada neće biti plen i laki zalogaj onima koji žele da nasrnu na naša elementarna prava i slobodu, navodi se u saopštenju gradonačelnike Severne Mitrovice Gorana Rakića.

Zoran Vlašković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime