Ukrajina – Raskol u opoziciji

0
879

2014-02-11_175245Raskol ukrajinske opozicije omeo je parlamentarce da razmotre popravke Ustava na novoj sednici Vrhovne rade. Ministri inostranih poslova zemalja EU na sastanku u Briselu takođe nisu preduzeli konkretne mere u pogledu Ukrajine, ali su bili jednoglasni u tome da ekonomska pomoć neće biti ukazana.

Janukovič pristao na TV debatu sa Kličkom

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je spreman za TV debatu sa liderom opozicione stranke UDAR, Vitalijem Kličkom, saopštila je predsednička pres služba.
„U svim civilizovanim zemljama se vode slične debate. Da bi bila maksimalno dostupna za javnost, a ne samo za prisutne na Majdanu, predlaže se debata na jednom od nacionalnih TV kanala“, – kažu u pres službi predsednika.
9. februara Kličko je pozvao Janukoviča da dođe na Majdan i povede debatu s njim i narodom.

Poslanici Vrhovne rade nisu uspeli da donesu odluku o promenama Ustava. Ali ovog puta to nije vezano sa konfrontacijom vladajuće partije i njenih oponenata – Partija regiona se suzdržala od učeća u radu na popravkama – već sa tim što su zaoštrena neslaganja među opozicionim strankama koje učestvuju u pripremi nacrta novog osnovnog zakona.

Izgleda da se opozicioni lideri trude da pripreme Ustav za sebe, zato i ne mogu da postignu saglanost – jer oni imaju razne ciljeve. Bez obzir ana to što su se složili u nekim pitanjima, uglavnom se pogledi opozicionera razlikuju.

Tako Vitalij Kličko predlaže da se sačuva niz predsedničkih ovlašćenja i isključi tačka o neophodnosti da predsednički kandidat mora da živi na teritoriji Ukrajine najmanje deset godina do dana izbora.

To će odmah otvoriti bivšem sportisti put ka predsedničkoj fotelji, bez obzira na stalno mesto boravka u Nemačkoj.

Da Vas podsetimo:  Slovačka vlada podnela ostavku zbog kupovine ruske vakcine

Sa svoje strane Arsenij Jacenjuk insistira da se predsednik liši uticaja na izvršnu vlast, idući protiv mišljenja ne samo Klička, već i bivšeg premijera Julije Timošenko koja poziva svoju partiju da prekine pregovore sa predsednikom i da ne glasa za promene Ustava.

Zato za sada opozicija ne može da pokaže usklađen rad, kaže direktor za međunarodne projekte Instituta za nacionalnu strategiju Jurij Solozobov.

Oni imaju različite lidere, nema jednistva u opoziciji. Partija UDAR ima harizmatičnog lidera Klička, rezidenta Nemačke. On ne može da pretenduje na predsedničko mesto, to ograničava njegove ambicije.

Nije mu uzalud Janukovič ponudio samo ritualnu dužnost potpredsednika vlade za socijalna pitanja. A lider Batkivščine Timošenko za sada je u zatovru, takođe ne može da uključi svoju harizmu.

Neslaganja unutar opozicije su čak oštrija nego neslaganja između Janukoviča i opozicije. Mi ćemo videti još mnogo predstava oko samog majdana.

Janukovič pokušava da se dogovori s Timošenkovom

Bivšu premijerku Ukrajine Juliju Timošenko prošle nedelje posetio je u zatvoru šef predsedničke administracije Andrej Kljujev, piše „Komersant-Ukrajina“, pozivajući se na izvor u rukovodstvu jedne od opozicionih partija Vrhovne Rade.
Stranka „Otadžbina“ koju zvanično predvodi Timošenkova odbila je da komentariše ovu vest.
Istovremeno izvor lista „Komersant-Ukrajina“ kaže da je predmet pregovora u Harkovu bilo nalaženje puta za izlazak iz političke krize i ujedinjenje vladajuće „Partije regiona“ i „Otadžbine“ u parlamentu.

Kako je izjavio narodni poslanik iz Partije regiona Mihail Čečetov, u slučaju da Batkivščina i UDAR ne izrade jedinstven stav u pogledu promena Ustava, rad na popravkama može da započne Partija regiona, oslanjajući se na razrade Ustavne skupštine.

Juče su situaciju u Ukrajini razmotrili i šefovi diplomatija EU, ali takođe nisu doneli nikakve konkretne odluke. EU je izjavila da je spremna da podrži politički proces u Ukrajini, ali o finansijskoj pomoći za sada nema govora, u svakom slučaju u aktualnim uslovima, kaže prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za poslove ZND, evroazijske integracije i veze sa sunarodnicima Oleg Lebedev.

Da Vas podsetimo:  Do sočnog i mekanog meso u samo tri koraka: Zlata vredni saveti za najbolje domaćice

Osnovni faktor na tom tržištu u ime SAD je MMF. A MMF ima zahteve. Jedan od njih je povećanje tarifa komunalnih usluga za stanovnštvo Ukrajine. Za aktualne vlasti to je neprihvatljivo.

Osnova izdavanja kredita je nova vlada: Jacenjuk i Kličko. ali oni su odbili da uđu u vladu koju im je ponudio predsednik. Ispada da sama opozicija postavlja nepremostive uslove da Ukrajina dobije kredit.

U međuvremenu dok su protesti na majdanu utihnuli, MUP pokušava da istraži nekoliko glasnih slučajeva u pogledu aktivista, između ostalog okolnosti nestanka učesnika „automajdana“ Dmitrija Bulatova, koji nije pružio istrazi nikakve detalje incidenta. Zbog neželje oštećenog da sarađuje sa istragom prorađuje se verzija isceniranja otmice.

Nije pošlo za rukom ni da se utvrde detalji drugog incidenta – eksplozije u Domu sindikata koji je zauzela opozicija. Aktivisti ne samo da ne daju saradnicima milicije da ispitaju povređene, već i stvaraju mnogobrojne prepreke u radu organa reda.

Neistraženi ostaju slučajevi o otmici saradnika milicije i specijalnog odreda Berkut. Dopisniku kijevskog Glasa prestonice pošlo je za rukom da razgovara sa jednim od oštećenih.

Kada su me vukli tamo, sve vreme su me tukli. Hodnik smrti. Vuklo me oko deset ljudi, previše je udaraca bilo. Faktički nisam mogao da dignem glavu. Nekoliko puta sam pokušao da pružim otpor, zatim su me opet vukli. Svi su bili u makskama. Ne znam ko je njima rukovodio, ali to je prosto stado bandita.

Vlasti SAD takođe ne ostaju po strani od političkog života Ukrajine i odobravaju dejstva tih istih radikala koji ne napuštaju zauzeta administrativna zdanja i napadaju pripadnike organa reda. Predstavnički dom kongresa doneo je rezoluciju o podršci demonstratana u Ukrajini. U tekstu dokumenta to je nazvano borbom ukrajinskog naroda za izgradnju nezavisne, demokratske Ukrajine, slobodne od stranog mešanja.

Da Vas podsetimo:  Bolje nego kupovne: Originalni recept za domaće TOBLERONE!

serbian.ruvr.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime