Ukrajinski režim gubi podršku

0
819

 

189217376

Građanski rat u Ukrajini verovatno se neće dogoditi, pošto kijevska hunta ubrzano gubi podršku naroda, tvrdi Jon Helvig, finski ekspert i koautor knjige „Putinova nova Rusija“.

„Ne mislim da će biti građanskog rata“, rekao je Helvig – izvršni direktor „Avara grupe“ sa sedištem u Moskvi – za RIA Novosti

„Ruska populacija na istoku i jugu današnje Ukrajine uskoro će preuzeti lokalnu vlast, i to bez konflikata velikih razmera“, kaže Helvig, čovek koji godinama prati događaje u Rusiji.

Demonstranti u istočnom gradu Slavjansku, koji traže federalizaciju zemlje, u ponedeljak su ignorisali zahtev centralnih vlasti da polože oružje. A još u subotu, ukrajinske bezbednosne trupe pokrenule su takozvanu „antiterorističku operaciju“ da bi rasterali federaliste.

Od marta meseca održavaju se demonstracije  za stvaranje ukrajinske federacije. U subotu, neredi su se prelili i druge gradove, kao što su Mariupolj, Jenakijevo i Kramatorsk.

„Mislim da se sada događaji u istočnim delovima Ukrajine ređaju veoma brzo i da idu u pozitivnom smeru“, konstatuje Helvig. „Vidimo da u narodu postoji iskreno gađenje prema režimu u Kijevu i organizovane su oružane jedinice za samoodbranu. Događaji od juče pokazuju da režim ne raspolaže vojnom silom koja bi bila u stanju da uguši proteste.“

Propali pokušaj da se zauzme Slavjansk u Subotu još jedan je dokaz da centralne vlasti nemaju podršku;  specijalne jedinice „Alfa“ otkazale su poslušnost i odbile su naredbu da napadnu zgrade koje su zauzeli demonstranti u Donjecku, dodao je Helvig.

„Izveštaji s terena idu u prilog pretpostavci da operacije režima ne idu kako valja“, kaže Helvig, komentarišući upotrebu vojske, koju je angažovao ukrajinski predsednik Turčinov da bi ugušio proteste.

„Režim je očajan. On ubrzano gubi podršku. U ovakvoj situaciji, režim pokušava da se spasi tako što pokušava da se prikaže jačim nego što uistinu jeste“, veli Helvig.

Da Vas podsetimo:  Najlaganiji letnji obrok: Kremasta pileća salata koju ćete obožavati!

Anatolij Karlin, koji vodi blog „Da rusofil“, kaže, ukoliko Kijev pokuša da uništi „teroriste“, što je moguć scenario, to će izazvati „potpuno otuđenje stanovništva na istoku zemlje, koje je već veoma nezadovoljno“.

„Na istoku zemlje pripadnici bezbednosnih službi masovno prelaze na stranu ’separatista’ i činjenica je da se Kijev istinski može osloniti samo na snage iz zapadnog dela zemlje, tako da su im šanse za uspeh minimalne. Ako režim nastavi dosadašnjim putem, to bi moglo da dovede do ozbiljnog građanskog rata“, tvrdi Karlin.

Drugi scenario, prema Karlinu, mogao bi da bude da Kijev pristane na stvaranje šire regionalne autonomije unutar zemlje. „Svaka pomoć i koordinacija koju Rusija pruža ’separatističkoj miliciji’ Donbasa  i u drugim gradovima na istoku nije uvod ka prisajedinjenju, kao u slučaju Krima, već je to pritisak Rusije da natera Kijev da pristane na federalizaciju zemlje“, rekao je Karlin za RIA „Novosti“.

“Ukrajina je ‘izgubljena’ za Evroazijsku uniju u času u kome je Majdan srušio Janukoviča u nedavnom prevratu. Sada je u planu da se dobije makar pola od toga nazad”, kaže Karlin.

Analizirajući najnovije proteste u Ukrajini, Helvig takođe kaže da je federalizacija sa visokom autonomijom za istočne i južne regione jedna od mogućih opcija.

„Iskreno se nadam da će prevladati drugo rešenje kojim će ovi regioni naseljeni ruskim stanovništvom oformiti federalne države nezavisne od Zapadne Ukrajine. Nove federalne jedinice (Lugansk, Harkov, Donjeck, Herson, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i Odesa) mogle bi kasnije da postanu članice Belorusije ili Rusije“, rekao je Helvig za RIA Novosti.

Do operacije Slavjansk došlo je uprkos protivljenja i opomena Moskve i međunarodnih eksperata, da bi nasilno gušenje demonstracija – kojim se traži povećana lokalna autonomija – moglo dovesti do eskalacije krize i uranjanja zemlje u građanski rat.

Da Vas podsetimo:  Musaka od tikvica: Omiljeno jelo spremljeno na nov način

Originalni tekst: Civil War Unlikely as Kiev Junta Loses Support

Prevod: D. Gosteljski / Koreni

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime