Ukrajnski vojnici nude svoje strane instruktore

0
912

ukr_ak_v_123

OKO aerodroma Donjecka i danas popodne su vođene borbe. Eksplozije su se mogle čuti u svim delovima glavnog grada DNR.

Bilo je pucnjave i na periferiji Donjecka, ali postoje stručne procene da ukrajinska „kaznena ekspedicija” trenutno nema dovoljno snaga za ozbiljan napad na milionski grad.

Artiljerijski napadi i na centar Donjecka ne mogu se nazvati pripremom za zauzimanje grada, kazao je novinarima Aleksandar Zaharčenko, koga je parlament 8. avgusta izabrao za premijera Donjecke narodne republike.

Po njegovim rečima, objekti koje gađa ukrajinska armija nemaju strateški značaj.

„Protivnik izbegava direktan borbeni kontakt, zato gađa grad artiljerijom. Mi artiljeriju nemamo, ali nam je moral mnogi veći” – rekao je on.

ukr_ak_v

Zaharčenko je saopštio da se borbe trenutno vode kod Jelenovke i Amvrosijevke (predgrađa Donjecka).

Vojni vrh Donjecke Republike danas je objavio i sa čime su se ukrajinske snage izvukle iz „južnog džepa”:

Od cele 72-ge brigade – preživelo i izvuklo se 410 vojnika i oficira, zajedno sa ranjenima (manje od jednog bataljona).

Od 24-mehanizovane brigade spasilo se oko 500 njenih pripadnika koji su uspeli da izvuku i veći deo vojne tehnike.

Svi pripadnici pograničnog odreda iz Marinovke „nestali bez traga”.

Od cele 79-te brigade spasila se šačica, ali tačne podatke Kijev krije.;“>Iz 51-ve brigade preživela jedna četa.

Armija DNR se u „južnom džepu” dočepala bezmalo 70 tenkova i drugih oklopnih vozila, raketnih bacača, haubica, zenitno-raketnih sistema „Osa”…

„Vojnici koji su opkoljeni u „južnom džepu” su se praktično već predali. Tamo je ostalo 800 ljudi” – istakao je Zaharčenko.

Ustanici su saopštili da „u skladu s postignutim dogovorom „džep” već napuštaju ranjeni i teško ranjeni pripadnici opkoljenih ukrajinskih brigada.

Da Vas podsetimo:  Novosadski obućari koji od kože stvaraju čaroliju čak i big size patofne za pijanistkinju iz Rima

Osim toga, zaključen je sporazum prema kojem će, u slučaju garantovanja bezbednosti preostalim pripadnicima ukrajinskih jedinica, komandi ustanika biti predati neoborivi dokazi o učešću zapadnih zemalja u građanskom ratu u Ukrajini, konkretno – živi strani plaćenici i instruktori.

ukr_ak_v2

Iste je razoružala i zarobila ukrajinska vojska i prilikom pokušaja da unište štab 79. padobranske brigade i da likvidiraju njenu komandu.

Po rečima oficira koji se predao, taj incident je bio prelomni faktor prilikom donošenja odluke ukrajinskih vojnika da prestanu da pružaju otpor.

Borci Novorusije su pripremili uspešnu zasedu kod mesta Marjanovka u koju su upali pripadnici dnjepropetrovskog 40. bataljona teritorijalne odbrane Krivbasa (grad Krivoj Rog).

Samo prema zvaničnim podacima, u napadu su ubijena dvojica, a ranjeno je 7 pripadnika tog „kaznenog odreda”. Među ubijenima je i komandant te dnjepropetrovske jedinice.

Upravo su pripadnici te jedinice ovih dana na jednom kontrolnom punktu ubili oca četvoro dece Vladimira Gusakovskog, volontera koji je prevozio izbeglice i dovozio humanitarnu pomoć, čak i ukrajinskim vojnicima.

Pri tom, egzekutori iz Krivbasa opisivali su na društvenim mrežama smrt Gusakovskog kao likvidaciju „teroriste-samoubice” i zaplenili su njegov automobil.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime