Ulepšavanje Vučićeve vile

0
1707

Država je odlučila da zanovi reprezentativne objekte kupivši skupoceni servis od Rosental porcelana, bade mantile, salvete od damasta… Čekaju se ponude za papuče za bazen, saunu i tursko kupatilo i dekorativne korpe za prljav veš

Trista šezdeset plitkih i dubokih tanjira od luksuznog i skupocenog Rosental porcelana, 948 komada raznog escajga, 810 komada čaša, 646 stolnjaka, nadstolnjaka, salveta od damasta, na desetine peškira, posteljine, bade mantili – samo su deo javnih nabavki sitnog inventara za vilu Bokeljka, vilu Mir, Klub poslanika i objekat Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici koje su plaćene više od 95.000 evra novcem građana Srbije.

Ugovor vredan 11,2 miliona dinara potpisan je 1. jula 2019. godine sa firmama Fimas i Icofin iz Beograda samo dan pre nego što će guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković posavetovati građane da se ugledaju na državu kada je reč o uređenju finansija.

„Podvucite crtu ispod loših rezultata, nemojte da skrivate istinu ni od sebe ni od drugih, jer da biste počeli da rešavate problem, morate da vidite ko u porodici troši, a ko zarađuje i da uravnotežite očekivanja sa realnim mogućnostima i da ne čekate nikakvu pomoć“, rekla je ona u izjavi za TV Prva.

A kad se podvuče crta, vidi se da oni koji u Srbiji žive od minimalca i uz pomoć poreza i doprinosa pune budžet Srbije, moraju da rade bar dva dana za jedan jeftiniji, omanji tanjir od Rosental porcelana. S druge strane, oni koji troše teško skupljen novac iz državnog budžeta naručili su čak 360 takvih tanjira samo za potrebe vile Bokeljka.

Vile Bokeljka i Mir koje se nalaze u Tolstojevoj i Užičkoj ulici na Dedinju, prema uredbi Vlade Srbije iz 2018. godine, rezidencijalne su zgrade koje se koriste za boravak predsednika Republike i predsednika Vlade.

Da Vas podsetimo:  NEOBIČNI SREMCI: Donjopetrovčani dobili potomke uprkos vakcini za neplodnost

Vilu Bokeljka predsednik Srbije Aleksandar Vučić često koristi za različite namene.

Po Uredbi, ove vile se koriste za „prijem i boravak stranih predsednika država ili vlada i drugih najviših stranih gostiju Republike Srbije koje primaju predsednik Republike i predsednik Vlade“.

Nove šoljice i bade mantili

Prema istoj uredbi, Klub poslanika koji se nalazi u Tolstojevoj broj 2 koristi se za „pružanje ugostiteljskih usluga za potrebe državnih organa, za održavanje sastanaka, organizovanje koktela, svečanih ručkova i večera, kao i za pružanje drugih reprezentativnih usluga u okviru pratećih sadržaja tog objekta“.

Među sitnim inventarom, na tenderu za njihove potrebe, našlo se 610 kompleta porcelanskih šoljica za espreso, 880 za crnu kafu, čak 1.066 za kapućino i 714 za čaj, 1.143 uglavnom porcelanskih činija raznih veličina.

Tu su i džezve, čaše, čašice, šerpe (zapremine 21,25 litara, sendvič dno, čelik-aluminijum – čelik), gastro posude i poklopci, dekorativni i mesarski noževi, tanjiri sa reljefom, ovalni, trouglasti, četvrtasti…

Za vilu Mir tenderom se, u vrednosti od 1,4 miliona dinara, tražio i dodatni „sitan inventar“ koji, međutim, korisnicima za sada neće stići, jer u predviđenom roku nije dostavljena nijedna ponuda.

A potraživane su ženske i muške papuče „za bazen, saunu, tursko kupatilo – plastične, Nike ili odgovarajuće“, dekorativne korpe za peškire i prljav veš, poslužavnici, mutilice, mikseri, usisivači, pegle, aparati za vertikalno peglanje odela, ventilatori, kaloriferi, uljani radijatori, pepeljare, satovi, baterijske lampe…

Ko su dobavljači

Pobednicima na ovogodišnjem tenderu, firmama Fimas i Icofin, ovo nije prva nabavka kojom opskrbljuju Sektor za ugostiteljske usluge i Sektor za reprezentativne i rezidencijalne objekte.

Icofin je u leto prošle godine, kao jedini ponuđač, dobio tender vredan 24.884 evra, dok je Fimas za nabavku osnovnih sredstava i opreme za ugostitljestvo i kuhinjske opreme za potrebe rezidencijalnih i reprezentativnih objekata dobio posao vredan blizu 60.000 evra. Na oba tendera su bili jedini ponuđači.

Da Vas podsetimo:  Da je sutra referendum o ulasku u EU: Za ulazak 46, protiv 37 odsto građana Srbije

Obe firme su tendere za slične nabavke dobijali i prethodnih godina.

Tako je Fimas 2017. dobio tender vredan skoro 76.000 evra, dok je 2016. za nabavku osnovnih sredstava za Upravu za zajedničke poslove dobio posao vredan 65.000 evra.

Icofin je za nabavku sitnog inventara, poslove dobijao i 2015, 2016. i 2017. godine u ukupnoj vrednosti od preko 111.000 evra.

Za razliku od Icofina koji dobija na tenderima Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, Fimas pobeđuje na velikom broju tendera brojnih državnih organa i uprava, kao što su BIA, Jugoimport – SDPR, TENT Obrenovac, te raznih školskih i opštinskih ustanova i organa.

Još nešto za kraj

Prema planu javnih nabavki Uprave za zajedničke poslove republičkih organa za 2019. godinu, za nabavku sredstava za „higijenu specijalne namene“ biće utrošeno milion dinara, za nabavku nameštaja 400.000, isto toliko za nabavku dekorativnog materijala, za suncobrane i tende 3.800.000 dinara, a 400.000 za ispitivanje vode u bazenima reprezentativnih objekata.

Kad je reč o bazenima, to nije sve.

Osim ispitivanja vode, tu je održavanje i servisiranje bazena, bazenske opreme i fontana, što je predmet posebne javne nabavke, dodeljene firmi Botax iz Beograda u martu ove godine. Za nju su građani izdvojili još 3.300.000 dinara.

Reprezentativne objekte ulepšaće i cveće po ceni od 2,5 miliona dinara. Ovaj tender dobilo je preduzeće Bašta green iz Beograda, a ugovor je potpisan 25. juna.

Prethodno, u maju, potpisana su još dva ugovora u ukupnom iznosu od 4,5 miliona, što nam daje ukupan skor od skoro 7,2 miliona dinara (oko 60.000 evra) koliko je od početka godine potrošeno na cveće za reprezentativne objekte.

Jelena Veljković
Izvor: javno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime