Ulica maršala Birjuzova – pastorče ulici Obilićev venac

3
4467
Foto: skrinšot Youtube

Živim sa porodicom u ulici Maršala Birjuzova  više od 70 godina. Ona se nalazi u blizini ulice Obilićev venac. Obe su proglašene pešačkim zonama, ali je Obilićev venac  sređen pre nego što je „sređena“ moja ulica.

Bio sam se navikao tokom godina na izvesne pogodnosti, dok nisu počeli radovi na izgradnji pešačke zone. Mogao sam na primer, da parkiram auto u blizini kuće gde stanujem, ali to moje građansko pravo mi je uskraćeno od jačeg prava –prava države i vlasti. Iako sam invalid u poznim godinama, moje pravo se istopilo. Sada moram da pešačim do parkinga, gde sam ugrabio slobodno mesto za kola, a kada putujem sa stvarima, ili kada doputujem, bolјe, da ne govorim.

O estetici završnih radova, želim da nešto napišem. Obilićev venac je sređen  maksimalno dobro. Žardinjere sa cvećem i zelenom travom, klupe za odmor, lampioni sa drvoredima, sve je savršeno. Ako je ovim radovima rukovodio glavni gradski urbanista, g. Folić, čestitam.

Nekoliko desetina metara niže, dolazi se u moju ulicu Maršala Birjuzova. Nјu je verovatno „radio“ neki loš učenik Folićev. Nema ništa na tom ravnom prostoru.. Nema govora o estetici. Na Obilićevom vencu su poređane mermerne ploče po zakonima likovnosti, kocke su ređane brižlјivo i sa „bordurom“, koja se prislalјa uz fasade zgrada i koja obilazi  žardinjere, drvorede. Sve je kako treba i kako bi umetnici to pravilno i uradili. A u mojoj ulici, ništa od toga. Ređano je „bez veze“ i bez ikakvog likovnog obrazovanja.

I na kraju gledam sa tugom, na moju ulicu, praznu i nedorađenu. Pre mi liči na dvorište za šetnju zatvorenika u nekom KP domu, ili na kasarnu za obuku i marširanje vojnika.

Da Vas podsetimo:  Savet psihoterapeuta novinarima: „Skinite se“ sa praćenja vesti o virusu kako biste sačuvali mentalno zdravlje

Nudio sam se g. Foliću, da kao likovnjak, pomognem, u toku radova, kada se već moglo nazreti, kuda sve ovo vodi. Nije mi odgovorio. Verovatno, njegove diplome iz Amerike se nisu smele dovesti u pitanje. Ne znam tačno šta se zbivalo, ali naša ulica Maršala Birjuzova postade „pastorče“ ulici Obilićev venac.

Mišo M. Mladenović, Beograd, akad. slikar i pisac

 

 

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime