Vlada Srbije usvojila set medijskih zakona: TV pretplate ili TV taksa

1
1023

Vlada Srbije danas je usvojila set medijskih zakona koji će biti usvojeni u Skupštini po hitnoj proceduru. Novim zakonom se ukida TV pretplata, ali uvodi se potpuno novi, obavezan način finansiranja javnih servisa.

bolji-zivot

Nije šija nego vrat

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da će novi medijski zakoni doneti ukidanje TV pretplate.

Mirković je, gostujući na TV B92, rekao da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine biti finansirane iz budžeta do 2016. godine, a zatim od taksi.

– Pretplate nema, ispunjeno je obećanje premijera Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta. RTS i RTV će biti finansirane iz budžeta do 2016. godine, a kasnije sistemom taksi. Važno je reći da taksa ne može preći iznos od 500 dinara, naglasio je Mirković.

Ako ste se do sada izvlačili sa neplaćanjem TV pretplate, od 2016. godine to više nećete moći. Plaćanje TV pretplate preko računa za struju je bilo protivno Ustavu i RTS je mogao samo da vam preti tužbama zbog TV pretplate, pa ko nasedne.

Međutim, uvođenjem takse, situacije se značajno menja. Plaćanje taksi je obavezno. Dakle, obavezno će biti da finansirate stranački javni servis Srbije.

Bitno je još napomenuti da su ovi medijski zakoni pisani uz pomoć Evropske unije.

Pitanja koja bi trebalo razjasniti:

Da li će RTS i RTV tada biti nezavisni od politike?
Da li će političkim figurama biti zabranjeno da se nalaze na najvišim funkcijama javnih servisa?
Da li će RTS-u i RTV-u i dalje biti omogućeno da zarađuju novac od oglašivača?
Šta sa onim ljudima koji žele da se odreknu gledanja RTS-a ili RTV-a?

Da Vas podsetimo:  Vakcinisana kineskom, revakcinisana „Fajzer“ vakcinom

Sve u svemu, svi građani će od 2016. godine biti u obavezi da finansiraju javni servis Srpske napredne stranke.

Ispunio je Vučić obećanje da će ukinuti “dobrovoljnu” pretplatu, samo je zaboravio da naglasi da će uvesti obaveznu TV taksu.

Naivčine.

Teleprompter

1 KOMENTAR

  1. jednostavno resenje nek kodiraju program pa ko hoce da gleda smece neka kupi karticu a o njinim primanjima mislim na sefoska sta reci luda kuca ali moze sve kada placamo gradjevinsko zemljiste ekoloska taksa obnovljive izvore energije nece biti cudo ako uvedu placane takse za disanj to jest korscenje vazduha…..

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime