Umiru opštine i gradovi!

3
872
Žitorađa / Foto: Google street view

Nijedan stan od januara do juna ove godine nije prodat u Baču, Bačkom Petrovcu, Beloj Palanci, Bosilegradu, Vladimircima, Doljevcu, Žabarima, Žitorađi, Kniću, Ražnju i Osečini. Na tržištu nekretnina nijedna transakcija nije obavljena ni u Bojniku, Dimitrovgradu, Merošini, Malom Crniću niti u Novoj Crnji.

Ne prodaje se ni starogradnja, a nove zgrade uglavnom niko ni ne gradi. Uprkos niskim cenama u ovim mestima, onima koji žele da se skuće, više se isplati da kupe kuću, nego da ulažu u kvadrate u zgradama. S druge strane, i izbor je veoma mali, jer se u većini opštinagodinama ne grade novi objekti.

U Ljigu nije potpisan nijedan kupoprodajni ugovor za stan ni ove, ni prošle godine, pišu “Večernje novosti” pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Sumorna statistika tržišta nekretnina van velikih gradova otkriva i da u Beloj Palanci 40 godina nije izgrađen nijedan stan namenjen komercijalnim kupcima, već samo za zbrinjavanje raseljenih.

U Golupcu, sa druge strane, nije prodat nijedan stan u zgradi, ali se beleži tražnja za kućama sa okućnicom i vikendicama.

U 10 opština za prvih šest meseci ove godine prodat je samo po jedan stan, a u dva mesta kvadrat je koštao manje od 100 evra – u Krupnju 83 evra, a u Malom Iđošu 98 evra. U prvoj polovini godine prodat je i po jedan stan u Batočini za 102 evra po kvadratu, dok je u Gadžinom Hanu kupac kvadrat platio dva evra više.

Po jedna stambena jedinica prodata je i u Svrljigu, Babušnici, Varvarinu, Žagubici i Opovu.

Svrljig / Foto: Google street view

Podaci su, dakle, frapantni i svedoče o tome koliko sve manje stanovništva ima u našoj zemlji. Mladi odlaze u veće gradove ili van zemlje kako bi pronašli svoj mir i egzistencijalno se obezbedili.

Godišnje iz Srbije ode oko 60.000 osoba, a prema prognozama u narednih 30 godina, broj ljudi u Srbiji će biti smanjen gotovo za ceo jedan Beograd.

Da Vas podsetimo:  Srećan Badnji dan i Božić

Izvor: Direktno.rs

3 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime