„Umukni“ ili novi način ophođenja u Evropi

1
1348

0,,17728207_303,00

Navikli smo na varnice iz Velike Britanije, ali kada Pariz i Berlin ne mogu da se razumno ophode jedan prema drugom, onda je to opasno, onda stvari u Evropi stoje gore nego što smo mislili, smatra Barbara Vezel.
Treffen von Merkel und Hollande

Predsedavajući Francuske stranke levice Žan Lik Melenšon je poznat po svom grubom govoru. Ipak, čak i za njega tvit: „Umukni gospođo Merkel“, predstavlja novi nivo drskosti. „Neka se Nemačka kancelarka pobrine za siromašne u svojoj zemlji i uništenu infrastrukturu“, dodao je on.

Angela Merkel ne mora da se uzbuđuje zbog kritike tamo nekog člana Evropskog parlamenta i lidera male stranke, samo zato što je rekla da Francuska nije napredovala sa reformama. Nešto više političke težine ima čak bezobrazna reakcija ministra finansija Mišela Sapina na istu temu: reforme se prave za Francusku, „a ne da bi se zadovoljio ovaj ili onaj evropski političar“. Osim toga i Nemačka ima svoje probleme, i to uništene puteve ili nisku stopu nataliteta. „Broj građana u Nemačkoj svake godine se smanjuje, za deset ili dvadeset godina mi u Francuskoj ćemo biti u boljoj poziciji“, dodao je Sapin. Kao da su natalitet i ekonomski uspeh u direktnoj vezi.

Ono što zaprepašćuje jeste neobično nepristojan, populistički stil francuskih izjava. Kada je na vrhuncu finansijske krize u grčkim novinama objavljena karikatura Angele Merkel sa Hitlerovim brčićima, u Berlinu su preko toga prešli. Politike štednje snažno je pritisla Grčku i nije bilo neočekivano da se reaguje veoma emotivno.

Ali kada Pariz preko svog ministra finansija reaguje tako preterano, to bi moglo da ukaže na fundamentalnu promenu raspoloženja u odnosima između Francuske i Nemačke. Konačno, od Pariza se ne očekuje da ukine svoj socijalni sistem i da izgladnjuje svoje građane. Radi se samo o nekoliko umerenih reformi tržišta rada i cilju da se po evropskim pravilima, prihodi prilagođavaju rashodima.

Da Vas podsetimo:  Žene iz Brze još tkaju tkanice

Da li postoji novo anti-nemačko raspoloženje?

Niko ne voli da mu komšija drži lekcije, to je jasno. Ali čini se da Francuzi u principu ne žele da prihvate nikakvu kritiku iz Berlina. Pritom i sami znaju da je njihovo tržište rada nefleksibilno i da je visokim porezima i prekomernom regulativom privreda pridavljena.

0,,18075508_403,00

Barbara Vezel, DW

O takvim problemima se u Evropi mora razgovarati, uz neophodni diplomatski oprez. Jer, kada smo se zajedno odlučili za evro, prihvatili smo i zajedničku odgovornost za to. Francuska je bila pokretačka snaga u tom procesu. Inače, francuske komšije nisu bile ni malo uzdržane u svojoj kritici pre deset godina, kada je Nemačka bila grešni dužnik u Evropskoj uniji i kada je nemački ministar finansija Hans Ajhel pognute glave išao Briselom. U to vreme smo mi bili „bolesnik Evrope“ i sva objašnjenja iz Berlina primana su sa podsmehom. U međuvremenu, situacija je obrnuta i Pariz – kao i Rim, mada nešto uzdržanije – izvlače iz rukava nacionalnu kartu: neka svako prvo očisti ispred svoje kapije.

Mešanje u „tuđe“ je normalno u EU

Komšijama je čak i dužnost da, što je prijateljskije moguće, kažu svoj mišljenje ako se ne poštuju evropska pravila. Zabrinjavajući su stoga ti čudni nacionalistički ispadi u Francuskoj. Od krajnje desnice i Nacionalnog fronta se ništa drugo i ne očekuje – samo, da li odnedavno čak i socijalisti veruju da svoje birače mogu da motivišu uz pomoć antinemačkih parola? Da li su stari klišei i dalje tako blizu ispod površine da mogu da se oduševljeno šire po kafanama u francuskoj provinciji?

Ako je tako, onda stvari u Evropi stoje gore nego što smo mislili. Navikli smo na varnice iz Velike Britanije, ali kada Pariz i Berlin više ne mogu da se razumno ophodne jedan prema drugom, onda je to opasno. U svim evropskim prestonicama vlade prave predstave i za sopstvenu publiku, ali pritom ne smeju da zaborave da će najkasnije na narednom samitu sedeti za istim stolom i od komšija tražiti solidarnost.

Da Vas podsetimo:  U DUŠI IPAK PROFESOR

Barbara Vezel

DW

1 KOMENTAR

  1. Do kraja 2015 engleska napusta EU a onda pocinje lancana reakcija. Postajace udruzenje skobodne trgovacke zone. Suvise je velika ekomomska razlika izmedju zemalja. Svi se osecaju nepravedno tretirani, nalik na Jugoslaviju u vreme Ante Markovica. Broj protivnika EU sve je veci. Neznam gde se to Srbija gura EU nece postojati kad mi ispunimo sve zahteve.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime