UN nam je isključio mikrofon dok smo govorili o Srbima na KiM

4
1964

Govor 28. Juna u Kancelariji Ujedinjenih Nacija za nasilje i drogu u Beču prekinut je nakon što smo krenuli da govorimo o eskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji. Tamara Pavlović i Mia Milanović su trebale da govore na sastanku UN komisije za sprečavanje kriminala i uspostavljanje pravde u ime naše organizacije. Nakon nekoliko odlaganja, gospođica Milanović je uspela da održi govor uz česte prekide predsedavajućeg. Nakon toga, gospođici Pavlović je mikrofon potpuno isključen posle prvog minuta njenog govora kada je krenula da govori o nepravdi prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

Nakon kratkog spominjanja rezolucije 1244 saveta bezbednosti UN-a koja garantuje granice Kosova i Metohije kao dela Republike Srbije, gospođica Pavlović je nastavila: „Do danas niko od kosovskih Albanaca nije krivično odgovarao zbog sramotnog uništavanja srpskih kulturnih i duhovnih identiteta, ubijanja srpske dece, žena i muškaraca, uključujući i Olivera Ivanovića, a kao rezultat ovih zločina, položaj srpske manjine na Kosovu i Metohiji je sve gori i gori.“ Jedva je uspela da izgovori poslednju rečenicu pre nego što je kamera prestala da je snima, a njen mikrofon isključen od strane predsedavajućeg.

Na našu sreću, gospođica Milanović je uspela da izgovori nekoliko ključnih stvari: „Danas bih volela da usmerim vašu pažnju humanitarnoj katastrofi na Kosovu i Metohiji koja se upravo događa. Na administrativnom prelazu između Srbije i Kosova i Metohije, carine su podignute na 100%. Ovo znači da su prekinute sve neophodne pošiljke bolnicama i narodnim kuhinjama, i uskoro će zalihe potpuno nestati.“ Završila je svoj govor tako što je upozorila komisiju da se situacija na Kosovu i Metohiji brzo pretvara u „bastion droge i kriminala“ kao i da čak u ratnom stanju „neophodna humanitarna pomoć može slobodnije da prolazi nego na Kosovu danas.“

Da Vas podsetimo:  Kadirov: Divimo se hrabrosti srpskog naroda

Prošle nedelje, članovi 28. Juna su dostavili govor forumu saveta za ljudska prava UN-a u Ženevi o kršenju ljudskih prava koje trpe Srbi na Kosovu i Metohiji. Nakon govora dostavljena je peticija sa 150 000 potpisa koja poziva na zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predsedniku foruma. Pored pokušaja da se ućutka, organizacija je danas izjavila da će „nastaviti da koristi svoj specijalni konsultativni status u ekonomskom i socijalnom savetu Ujedinjenih Nacija da bi govorila o humanitarnoj situaticji na Zapadnom Balkanu.“


28. Jun’s delegation saw part of their speech about the escalating humanitarian situation in Kosovo cut short at the United Nations Office on Drugs and Crime in Vienna on Friday. Tamara Pavlovic and Mia Milanovic were scheduled to address the UN’s Commission on Crime Prevention and Criminal Justice on behalf of the humanitarian organization. After much delays, Ms. Milanovic managed to deliver her speech despite interruptions by the chair. However, Ms. Pavlovic had her microphone abruptly cut off one minute into her speech as she elaborated on the injustices endured by Serbs in Kosovo and Metohija.

After briefly touching on resolution number 1244 of the UN Security Council which cemented Kosovo and Metohija as part of the Republic of Serbia, Ms. Pavlovic continued: „To date, no one has been held accountable for the shameless and unfortunate desecration of the Serbian cultural identity, murder of Serbian children, women and men, including politician Oliver Ivanovic, and as a result crimes against the Serbian minority continue to become considerably worse.“ She barely managed to complete the last sentence before the camera was switched off of her and her microphone was cut by the presiding chair.

Da Vas podsetimo:  Ljubav može i selo da oživi

Luckily, Ms. Milanovic was able to deliver several points stating: „Today I would like to bring your attention to the pending humanitarian catastrophe in the province at this very moment. At the administrative crossing between Kosovo and Serbia, taxes on imported goods have been raised 100%. This means that crucial supplies from Serbia, which support food banks and hospitals, are running out fast.“ She concluded by warning the commission that the territory „continues to descend into a bastion of drugs and crime“ and that „even in war zones urgent humanitarian aid passes more freely than it does in Kosovo today.“

Last week, 28. Jun members delivered a speech decrying the gross violation of human rights endured by Serbs in Kosovo to the Human Rights Council’s Forum on Minority Issues at the UN in Geneva. At the conclusion of the speech a petition signed by 150,000 people calling for the protection of Serbian cultural heritage in Kosovo was submitted to the chairwoman. Despite attempts to silence it, the organization today released a statement saying it will „continue to utilize its Special Consultative Status with the Economic and Social Council of the United Nations to shed light on humanitarian issues in the Western Balkans.“

Tamara Pavlović

4 KOMENTARA

  1. Gde je moj komentar,zar nije objavljen jer sam pomenuo Branka Peruničića i PISMA SRPSKIH KONZULA IZ PRIŠTINE 1890-1900.To je knjiga koja govori o događajima za vreme vladavine turaka na KIM.Tako će ovaj komentator saznati istinu,da ne bude u zabludi.

  2. E jadniče,pismenost se ne prenosi odžinim abrovima.Za to postoje knjige,a tebi su ih uskratili,baš tvoji u kući.Nego ti da nađeš malo nekih knjiga,koje su pisali pametni i pismeni,da nešta naučiš,pa tek onda da nešta komentarišeš.Od 1941,Srbi su pod nacističkom okupacijom,a od 1944 pod komunističkom.I jedni i drugi su radili protiv Srba,tako da su do skoro vas arnaute komunisti zvali braćom.Ali da bi ti počeo da nešta saznaješ,a ti možeš da potražiš knjigu Branka Peruničića,PISMA SRPSKIH KONZULA IZ PRIŠTINE.Tamo ćeš,ako do nje dođeš i ako želiš istinu,saznati ko je ko na KOSOVU I METOHIJI,još za vreme turaka,na ovamo.Dosta ćeš saznati i od starih šiptara o vašem poreklu po prezimenima nekih od vas.

  3. Za sve one koji sebe nazivaju Srbima teško je prihvatiti da se oko 50% stanovništva Srbije je albanskog porekla. Da bi se pomoglo spomenio bi da do 1878 albanskih teritorija prostirala do Kraljeve, Kruševca, Niša, Leskovca do granice sa Bugarskom, i Sandžak. U to vreme, Albanci su bili prisiljeni da emigriraju, si albanci koji nisu napustali zemlju trebali su bili prisiljeni da govore srpski. Dakle, pola od nji su emigrirali na Kosovu i Turskoj. Oni nisu bili obavezni da mijenjaju vjeroispovijest jer su bili ortodoksne vjere. Tokom godina i generacijama pored preostalih Albanaca asimilirati, bili su primorani da povećaju mržnju svojih predaka Albanaca. Danas je veoma lako da se zna koji serbi su albanskog porekla, svi Srbi koji mrze Albance treba da budu svesni da su bili Albanci, ova mržnju serbijanski režim jer su stvorili u školama, taku su naucili nove generacije. Svako od vas koji mrze albnce, naj verovatnije im albanske poreklo sa malom istražuju poreklo, naćićete da pre 100 godina ste bili Albanac. Sve serbi koji su albanskom poreklo je bolje da se vratë u svoje korena jer su koreni Albanaca na ovim prostorima su duboki kao sama zemlja, a koreni Srba mug trazeti preko Karpata.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime