Uništavaju Kalemegdan pred našim očima! Bahata naprednjačka novogradnja ruši sve pred sobom

2
755

Bahata novogradnja po Beogradu najviše dolazi do izražaja u sudaru sa starim simbolima grada. Na primer, Kalemegdanom i vekovima starim zidinama tvrđave kojom se toliko ponosimo.

Foto: Vesna Lalić, Nova.rs

Dok smo gledali u Vesićevu gondolu, u podnožju Kalemegdana je nikao pravi mali grad. I možda na prvi pogled ne deluje kao da je dirano u zidine tvrđave, ali fotografija koja se danas deli po mrežama podseća da Kalemegdan više neće biti isti.

„Odlazi Kalemegdan. Vidin kapija i napredni urbanizam“, potpis je za fotografiju koja je razgnevila Beograđane, a sudeći po komentarima koji su je ispratili, jedva da je ostalo malo mesta za crni humor.

„Ovo je vrhunac varvarstva“.

„Moraće da ruše Kalemegdan polako kad počne da im narušava pogled. A šta ima i da stoji tu 500 godina, niti neko živi tu više, niti može da se zaradi na toj starudiji. Samo urbano, urbano…“

„Urbanistički zločin ravan bombardovanju!“

„Kako su krenuli u tom gradu ostaće samo zgradurine i šoping centri“.

„Tuga i sramota… Nikad brže uništavanje grada kao u proteklim godinama. Nismo uspeli ni da sačuvamo, a tek šta ostavljamo budućim generacijama.“

„Pa kad su našli da prave tvrđavu tamo gde je kvadrat najskuplji“.

„Sad će Vesiću da padne na um ideja, da seli Kalemegdan u Borču, ima lepih lokacija“.

„Prošla juče, upala u jarak. Kvadrat bio za prijatelje 2500e pre prve lopate. Da gledaju u sebe, jer se stanovi nalaze i u tom kompleksu ka unutra.“

Foto: Goran Srdanov, Nova.rs

„Beograd postaje arhitektonska crna rupa Balkana!“

„Ljudi, da li smo mi normalni? Zašto ovo dozvoljavamo??? Na kraju će ovaj deo da spoje sa Beogradom na vodi, žičarom da premoste do Ušća i NBgd, a mi ćemo i dalje da se užasavamo i vičemo…u jbt, upropastiše nam grad. Nije do njih, do nas je!!!“, poručili su u komentarima.

Da Vas podsetimo:  Pa bre da li ste normalni? Ovo je ZASTAVA na zgradi kragujevačkog SUDA danas!

Šta vi kažete?

Autor: Ana Kalaba

IZVOR: Hronograf

2 KOMENTARA

  1. Rodjena sam u blizini Kalemegdana. U tom parku provela svoje neizbrisivo detinjstvo. Srce me boli kada sve vidim sta nam rade oni koji su se juce doselili u Beograd i svakim danom sve vise nam izgled naseg grada unistavaju.. Bezobrazni, bahati, nezajazljivi. Ali pitam sebe i sve nas sta nam je ciniti protiv ovakvih nesposobnjakovica kojima je najvaznije koliki ce procenat staviti u svoj dzep?

  2. Bahati, nevaspitani, arogantni, gramzivi, drčni na tuđe- svuda su oko nas. Kada se kaže da narod zaslužuje vlast koju ima, reklo bi se da je vlast ogledalo naroda. Postoji sloboda izbora, a ako neka vlast ugrozi tu slobodu, kao što ova sada gazi sve pred sobom, onda niko ne može da se pravi naivan misleći da se sloboda poklanja. Pitanje je da li većina tu slobodu želi i da li želi državu sa zakonima, obavezama, pravima i sankcijama za one koji bi sve po svome. Izgleda da sklonost većine Srba ka slatkorečivim demagozima populistima, koji su redovno i čvrstorukaši koji gaze Ustav i zakone kada osvoje vlast, a imaju sve gore pomenute osobine masovno raširene u narodu, daje objašnjenje koje se svodi na to da se sličan sličnom raduje. A to što manjina koja nije takva mora da trpi nepodnošljivo bezakonje i samovolju vlasti, to je slično kao što trpi samovolju kabadahije koji mu iz komšiluka zagorčava život bez posledica, a i to je masovna pojava u Srbiji. Samovolja i sklonost bezakonju stanuje u glavama mnogih koji su običan narod, a kada se takvi dograbe vlasti dobijemo razularene kabadahije kojima zakon ne znači ništa. Pravo je pitanje koliko ljudi u Srbiji, a ne samo Beogradu, je stvarno zainteresovano za ovo i koliko ih je kojima ovo smeta. Bojim se da većina u Srbiji za ovo ruglo ne haje, a da i ne vide ništa loše u ovome. Ili ih ne zanima jer nije njihovo (lično), to je taj naopaki pristup koji susrećemo svuda oko sebe. Kao što i većina ne haje za mnogo goru katastrofu u najavi pod imenom Rio Tinto. Češu se samo oni koje svrbi, bune se oni koji su iz tog kraja, prvog osuđenog na propast. Češanje i naknadno pametovanje sledi i ostatku Srbije, kada posledice po zdravlje i živote i njih tj. sve nas tresnu po glavi. Tada se neće raspravljati o urbanizmu, arhitekturi i estetici. Pleme moje snom mrtvijem spava, na radost svakog diktatora koji ga zajaše. A ređaju se i ređaju „jahači“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime