Univerzijada otkazana, a firma osnovana da je organizuje i dalje posluje sa gubitkom većim od jedne milijarde

0
470

Poslovanje državne firme „Pete evropske univerzitetske igre Beograd 2020“, osnovane da bi organizovala evropsku univerzijadu, dovelo je do gubitka od preko 1,5 milijardi dinara. Iako univerzijada neće biti održana u Beogradu ni ove, a ni naredne godine, kako je zvanično potvrđeno Pištaljci iz Evropske univerzitetske sportske asocijacije, državna firma skraćenog imena „EUB 2020” nastavlja da posluje sa 35 zaposlenih, 499 računara i dva službena automobila uz obrazloženje da čeka „novi termin igara“, otkriva Pištaljka.

Prema finansijskom izveštaju za prošlu godinu, firma „EUB 2020” beleži neto gubitak od 1.511.047.000 dinara. Kako je do ovolikog gubitka došlo i šta on obuhvata pokušali smo da saznamo, ali odgovore iz ove firme do objavljivanja teksta nismo dobili. Kako se u finansijskom izveštaju navodi, najveći su troškovi proizvodnih usluga koji podrazumevaju transportne usluge, reklamu i propagandu, održavanje nekretnina, zakupninu i slično. Pištaljka je pisala da je ova firma imala gubitak od 60 miliona dinara u 2019. godini kada je osnovana i da je tada najveći rashod bio onaj za zarade.

Firma „EUB 2020”, koja se finansira pretežno iz budžetskih sredstava, podatke o zaradama zaposlenih Pištaljci je dostavila tek posle četiri meseca i intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja. Međutim, ni tada nisu dostavili sve tražene informacije, već samo spisak svih zarada u 2020. godini u bruto iznosu, ne navodeći funkcije koje zaposleni obavljaju, iako je to zahtevom traženo.

Iz dostavljene dokumentacije vidi se da najveća primanja ima direktor ove firme Predrag Jušković. On po podacima dostavljenim Pištaljci ima bruto platu od oko 311.000 dinara. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije njegova neto zarada iznosi 177.000 dinara, o čemu je Pištaljka već pisala. Jušković je član Srpske napredne stranke i predsednik Skupštine opštine Novi Beograd.

Za Juškovićem ne zaostaje ni plata njegove zamenice Anite Dobre. Ona je u 2020. godini imala bruto 253.000 dinara mesečno. Ova cifra prelazila je 300.000 dinara u februaru zbog prekovremenog rada i u novembru kada je prihodovala stimulaciju u visini skoro pa prosečne zarade – 50.000 dinara. Stimulaciju je istog meseca dobila i većina rukovodilaca sektora ove firme, ali u daleko manjem iznosu – svega nešto više od 15.000 dinara.

Anita Dobre je i predsednica Alumni kluba Visoke škole za moderan biznis, a 2012. godine je bila i menadžerka Rukometnog kluba Partizan za odnose sa inostranstvom, u isto vreme kad je i njen nadređeni, direktor firme „EUB 2020” Predrag Jušković, bio generalni sekretar tog kluba.

U firmi „EUB 2020” upravljanjem i donošenjem odluka osim direktora i njegove zamenice bavi se i skupština društva, koju predvodi predsednica skupštine Stojanka Vučković, inače bivša šefica kabineta ministra privrede, čija bruto naknada je prethodne godine mesečno iznosila 90.415 dinara. Skupština pored predsednice broji još dva člana koji su za te pozicije mesečno dobijali po 75.345 dinara bruto.

Prema podacima koje su nam dostavili iz firme „EUB 2020”, broj zaposlenih se svakoga meseca menja, pa je najviše zaposlenih bilo u martu 2020. godine – 169, a najmanje u martu 2019. godine kada ih je bilo samo deset. Od meseca do meseca menjala se i prosečna neto plata koja nikada nije bila ispod 55.000 dinara a pojedinih meseci dostizala je i 90.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Mića Grčić, zvanični grobar EPS, dobio novu funkciju ‘zbog zasluga’

Pored plata u koje su uračunati topli obroci i stimulacije, država je svakom zaposlenom plaćala službeni telefon, pa su troškovi za mobilnu telefoniju u 2020. godini iznosili ukupno 1.407.404 dinara, a u 2021. godini do maja 837.830 dinara. Usluge mobilne telefonije „EUB 2020” plaća Telekomu.

Uprkos tome što svi zaposleni dobijaju novac za prevoz i što se sve aktivnosti ovog društva odvijaju u Beogradu, firma takođe raspolaže i sa dva službena automobila koje ovo društvo zakupljuje po ceni od 143.475 dinara mesečno. Kako navode iz firme „EUB 2020”, automobile koriste direktor, zamenica direktora, sektor opštih poslova i sektor za finansije „za aktivnosti unutar društva, od kurirskih poslova, obilazaka radova, prevoza robe do i iz magacina, odlazaka na sastanke i slično”.

Broj iznajmljenih službenih automobila bio je i višestruko veći, pa je u martu 2021. korišćeno 17 automobila, u aprilu 14, a u maju četiri. Prema odluci o dodeli ugovora posao iznajmljivanja automobila je dobio ponuđač sa jedinom prihvatljivom ponudom „AKS flit solušn” (AKS Fleet Solution), ukupne vrednosti 22.051.869 dinara bez PDV-a.

Prema podacima koje smo dobili iz „EUB 2020” troškovi za gorivo su u 2020. godini iznosili 797.697 dinara a u 2021. godini do kraja aprila 369.457 dinara, kada je korišćeno gorivo firmi „Lukoil” i „NIS”.

U troškove spada i zakup poslovnog prostora. Pištaljka je već pisala da se firma nalazi u prostorijama na prvom spratu zgrade „Energoprojekta“ na Novom Beogradu. Ove prostorije plaćaju 470.000 dinara mesečno.

Sa tom cenom zakupa „EUB 2020” je napravila uštedu jer je u ranijem periodu – ne obazirući se na odlaganje igara – iznajmljivala ogromne i skupe prostorije. Od maja 2019. do marta 2021. bili su u državnoj DIPOS-ovoj vili u Krunskoj ulici broj 9 i za to su mesečno plaćali 822.500 dinara.

Više od 160.000.000 dinara za marketing i odnose s javnošćuViše od sto miliona dinara vredi ugovor o marketinškim uslugama koji je „EUB 2020“ potpisao sa konzorcijumom koji predvodi beogradska firma „Blok end rol“ (Block&Roll), a ugovor za usluge odnosa s javnošću sa firmom „PRA“ iznosi 59.400.000 dinara sa PDV-om. Oba ugovora potpisana su u januaru prošle godine.

Na javnu nabavku za marketinške usluge javila se još jedna firma – „Reprodukcija“, ali je njena ponuda odbačena jer nije dostavila bankarsku garanciju kao ni dokaz da je pružala usluge za međunarodne događaje, polisu osiguranja i dokaze o finansijskim, poslovnim, tehničkim i kadrovskim kapacitetima.

Posao od 85.904.000 dinara bez PDV-a (preko 103.000.000 sa PDV-om) je zato dobio konzorcijum beogradskih firmi „Blok end rol“ i „Birograf komp“ i „Integraltehnika“ (Integraltechnic) iz Aleksandrovca.

Za odnose s javnošću bila je zainteresovana samo beogradska firma „PRA“, koja je i dobila posao.

U februaru i martu ove godine uporedo su iznajmljivali i prostorije na trećem spratu „Energoprojekta“ i za njih plaćali mesečno 1.178.000 dinara. Pištaljka je u aprilu obišla ove prostorije i zatekla ih potpuno prazne. Tog meseca za njihov zakup je plaćeno 500.550 dinara, kako saznajemo iz „EUB-a”.

Da Vas podsetimo:  DA LI ĆEMO OSTATI BEZ ZEMLJE USRED SVOJE DRŽAVE?! KO ZAISTA STOJI IZA RIO TINTA!

Firma trenutno raspolaže i sa 499 računara koje je kupila preko dve javne nabavke od firmi „Pan Computers” i „Hiteam” u ukupnoj vrednosti od 40.634.940 dinara bez PDV-a. Koja je sudbina ovih računara, sada kada nema ko da ih koristi, ne znaju ni u „EUB-u”. „Trenutno zaposleni koriste računare za svoje redovne poslove, a ostali deo je lagerovan u magacinu. Računari će se nakon održavanja igara, ili ukoliko ne dođe do realizacije igara, raspodeliti po odluci osnivača Društva”, odgovorili su nam. Većina laptopova kupljena je u maju prošle godine, kada je odluka o odlaganju igara već bila doneta.

Situacija je identična i kada je reč o sportskoj opremi i rekvizitima nabavljenim u aprilu prošle godine, kada se već sa sigurnošću znalo da se igre te godine neće održati u Beogradu. Prema konkursnoj dokumentaciji i odluci o dodeli ugovora, oprema za borilačke sportove i badminton, stoni tenis, odbojku, fudbal, futsal i rukomet u koju spadaju tereni za badminton, lopte, stolice za sudije, golovi, štoperice, zastavice i slično, kupljena je od firme „BMA Trading” po ceni od 76.941.800 dinara bez PDV-a. O tome šta će biti sa opremom, kako saznajemo iz ove firme, takođe će tek biti odlučeno.

Zaposleni trenutno koriste jedan štampač čiji zakup mesečno iznosi najmanje 33.750 dinara a cena se povećava u zavisnosti od potrošnje papira i broja fotokopija, kako saznajemo iz „EUB-a 2020”. Prema odluci o dodeli ugovora štampač se zakupljuje od firme „Biroeksim”.

Iz ove firme za Pištaljku kao najvažniji segment svog poslovanja navode „legat” koji će ostati studentima u vidu investicija u Studentskom gradu i tri sportska objekta u Beogradu.

Pištaljka je pisala o jednoj od tih rekonstrukcija – reč je o radovima na klimatizaciji u Studentskom gradu koji su odlagani četiri puta i čija je vrednost porasla za više od 95 miliona dinara, te je ukupna vrednost ovih radova iznosila više od 561.726.958 dinara bez PDV-a. Za ovaj posao „EUB 2020” angažovao je konzorcijum od tri firme na čelu sa „Sloga konstrakšn” iz Kragujevca koja je javnosti već poznata po probijanju rokova.

Da radovi na klimatizaciji još uvek nisu završeni govori činjenica da stanari Studentskog grada na svom nezvaničnom Instagram profilu objavljuju informacije o tome koja je klima tek sada proradila, dok ostali i dalje čekaju da se one povežu i nakon više od godinu dana od uvođenja u posao.

Dovršetak radova problem je i kod drugih javnih nabavki ove firme. Građevinsko-zanatski radova u Studentskom gradu koji su prema konkursnoj dokumentaciji dogovoreni pregovaračkim postupkom bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda zbog „izuzetne hitnosti” su u januaru prošle godine dodeljeni firmi „Građevinar RD”. Ovi radovi podrazumevaju krečenje svih soba i restorana, renoviranje kupatila, ugradnju laminata i slično. Vrednost ugovora bila je 258.774.445 dinara bez PDV-a. Kako smo iz firme „EUB 2020” saznali krajem maja ove godine, radovi u restoranu i studentskom domu 1 Studentskog grada još nisu završeni jer, kako tvrde iz „EUB 2020.“ „nisu bili obuhvaćeni planom u 2020. godini”. Nije jasno kada su nadležni planirali da završe radove za Univerzijadu 2020. godine kada radovi nisu ušli u plan za tu godinu.

Da Vas podsetimo:  Još jedna brutalna poruga poniženih i obezglavljenih

Po tvrdnji „EUB-a”, nije završena ni reparacija i isporuka nameštaja u studentskim sobama, koja je prema uslovima tendera trebalo da bude gotova u junu u 2020. godine. Reparaciju i isporuku nameštaja obavlja firma „Gaj inženjering i opremanje” koja je posao dobila na tenderu kao jedini ponuđač. Vrednost ugovora je 247.616.440 dinara bez PDV-a.

Prilikom rekonstrukcije Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović” stvorili su se „hitni nepredviđeni radovi” izazvani lošom hidroizolacijom krova, pa je ovaj posao odložen i kako su nam u maju iz „EUB-a 2020” odgovorili i dalje je u toku.

Posao rekonstrucije ovog i još dva druga beogradska sportska objekta dobila je grupa od dve firme „Loteks grup” i „Stim gradnja” koje su takođe bile jedini ponuđač na tenderu. Vrednost posla je 141.566.056 dinara bez PDV-a.

Na sajtu firme „EUB 2020” navedene su sve javne nabavke koje su sproveli, pa se može videti da je pored navedenih rekonstrukcija, u Studentskom gradu ugrađen i bežični internet koji je koštao 76.697.000 bez PDV-a. Posao su zajedničkom ponudom na tenderu kao jedini ponuđači dobile firme „CPU” i „Elektra GTI”.

U „Studenjaku“ je ugrađen i video nadzor firme „Logo” u vrednosti od 44.390.723 dinara bez PDV-a.

Za kuhinjsku opremu restorana Studentski grad, prema odluci o dodeli ugovora, potrošeno je 10.815.034 dinara bez PDV-a, a firma koja je na javnoj nabavci dobila posao kao jedini ponuđač je „Gastpro”.

Nakon odlaganja igara u martu ove godine zbog pandemija virusa korona firma „EUB 2020” je nastavila da posluje i čekala odluku za novi termin krajem ove ili sledeće godine. Međutim, organizacija Evropskih univerzitetskih igara u 2022. godini već je dodeljena poljskom gradu Lođu, dok je termin za 2024. godinu dodeljen mađarskim gradovima Debrecinu i Miškolcu. U toku je konkurs za 2026. godinu. Uprkos tome, prema informacijama koje je Pištaljka dobila iz firme „EUB 2020”, Vlada Republike Srbije i dalje nema u planu gašenje ovog društva, sve dok ne budu gotovi pregovori za navodni novi termin održavanja igara u Beogradu.

„EUB 2020 d.o.o. mora postojati i završiti svoje aktivnosti i ako se igre definitivno ne održe, u smislu gašenja i likvidacije privrednog društva, s obzirom da je njegov osnivač Republika Srbija, tj. Vlada RS, a to je proces koji zahteva određeni vremenski period i proceduru”, naveli su iz firme „EUB 2020”.

Ta firma, koja beleži gubitak od preko milijarde dinara, odbila je da nam dostavi i druge podatke o tome koliko su ukupno novca potrošili i kompletnu dokumentaciju o svim izvršenim plaćanjima od njenog osnivanja do danas sa obrazloženjem da je Pištaljkin zahtev „nerazuman i neosnovan”.

Autor: Emili Smačević

IZVOR: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime